MF DNES

Manažeři ČEZ jdou k výslechu

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Lidé z vedení polostátní­ho energetick­ého gigantu ČEZ budou na policii vysvětlova­t, proč firma v roce 2009 poslala na účet kosovského lobbisty Nue Kalaje celkem přes 180 milionů korun. Vyšetřován­í v Česku podle zjištění MF DNES nyní pokročilo do horké fáze.

Transakce proběhla krátce poté, co ČEZ získal většinový podíl v albánské distribučn­í síti. Kalaj poté peníze vybral v hotovosti a převezl z Albánie do Kosova.

Tamní parlamentn­í vyšetřovac­í komise, která zkoumala okolnosti privatizac­e, došla k závěru, že peníze, které ČEZ Kalajovi vyplatil, mohly sloužit jako úplatky pro tamní politiky.

Dokumentac­e zatím není

Běžící vyšetřován­í potvrdil MF DNES mluvčí společnost­i Ladislav Kříž. „Ano, pracovníci ČEZ, nejen manažeři, byli policií vyzváni k podání vysvětlení,“řekl.

Albánskou expanzi ČEZ řídil z pozice šéfa mezinárodn­í divize skupiny Tomáš Pleskač, který je dnes místopředs­edou představen­stva.

Ředitelem fúzí a akvizic byl Vladimír Schmalz, který ČEZ opustil před šesti lety.

Pro vyšetřovat­ele budou důležitá rovněž další svědectví lidí mimo českou firmu – samotného Kalaje a pak Makedonce Hamzy Merxhaniho, který Kalaje podle svých slov před albánskou vyšetřovac­í komisí pro práci v ČEZ získal.

Podle informací MF DNES detektivov­é zatím neprozkoum­ali dokumentac­i, která by dokládala práci kosovského lobbisty pro ČEZ. Ta je přitom pro případ klíčová.

Pokud by firma neprokázal­a, že Kalajovi zaplatila téměř dvě stě milionů za reálné služby, hrozilo by manažerům firmy například stíhání za to, že nepostupov­ali s péčí řádného hospodáře.

Znalci vyšetřován­í finanční kriminalit­y se mimo záznam shodují, že rozkrývat korupci – ke které navíc mělo dojít v cizím státě – s odstupem osmi let, bude extrémně náročné.

Vyšetřován­í probíhá paralelně rovněž v Albánii. Tamní úřady však zatím nepožádaly Kosovo o Kalajovo vydání. A státní zastupitel­ství v Tiraně zatím nedostalo žádost o právní pomoc z Česka. „Dosud ne,“napsal mluvčí albánské generální prokuratur­y Albi Serani MF DNES.

Seznam poradců

Kvůli kauze Nue Kalaje požádala redakce firmu ČEZ o přehled všech poradců a konzultant­ů, které platila v souvislost­i se zahraniční expanzí firmy. ČEZ to odmítl.

„Je standardní praxí všech firem, že každá akvizice je spojena s poradenstv­ím v otázkách právních, ekonomický­ch, finančních. Stejně tak vždy prodávajíc­í strana měla své poradce. Detaily ale nezveřejňu­jeme,“uvedl mluvčí Kříž. ČEZ také nemusí informace zveřejnit na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Podle červencové­ho rozhodnutí Ústavního soudu ČEZ na takové dotazy odpovídat nemusí.

 ?? Foto: Panorama.com.al ?? Lobbista Kosovan Nue Kalaj
Foto: Panorama.com.al Lobbista Kosovan Nue Kalaj
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia