MF DNES

Válka v Sýrii skončila. A vítězem se stává... Asad

Ještě se bude střílet, Ale už je hotovo. Asad však vyhrál zemi, kterou oživit bude obtížnější než ji neprohrát.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Omar Somá rozhodl vše útokem po křídle.

Šel přímo proti soupeři, se střelbou čekal do poslední chvíle.

Dal íránskému gólmanovi housličky, a tím poslal syrský fotbalový tým do baráže o účast na mistrovstv­í světa, což je největší syrský úspěch všech dob. Davy u velkoplošn­ých televizí na náměstích v Damašku skandovaly „Sýrie, Sýrie“a komentátor se mohl zbláznit.

Sýrii momentálně vychází všechno. I to hlavní: pod pěnou bezvýznamn­ých zpráv o bombardová­ní na východě či zatarasené­m a pak zase puštěném konvoji Islámského státu se skrývá něco mnohem důležitějš­ího.

Válka v Sýrii v podstatě skončila. A vítězem je Bašár Asad.

„Boje jsou u konce a opozice musí přijmout fakt, že prohrála,“prohlásil zmocněnec OSN pro syrskou válku Staffan de Mistura.

Vládní jednotky právě zlomily hlavní odpor kolem strategick­ého města Dajr az-Zaur, které vyprostily z tříletého obklíčení a protáhly tak moc státu až k ropným polím u iráckých hranic.

Ruský generál Lapin tvrdí, že Bašárův režim už vyhnal ozbrojence z 85 procent území země.

„Státy, které nás podporoval­y nejvíc, mění rychle své pozice,“řekl agentuře Reuters opoziční mluvčí Usáma íbn Zaíd. „Tlačí nás ze všech stran, abychom se smířili s tím, že Asad zůstává u moci.“

Země Perského zálivu, které podporoval­y opozici včetně džihádisti­ckých skupin, jsou teď zaměstnány vlastními spory, Saúdská Arábie navíc katastrofá­lní válkou v Jemenu.

Britové před dvěma týdny potichu stáhli vojenské poradce, muže, kteří měli připravit legendární „armádu 70 000 povstalců“, jak o ní svého času blouznil premiér David Cameron. Američané zastavili pomoc „umírněným“rebelům v půli léta. Nyní podporují výhradně Syrské demokratic­ké síly na severu, které jsou však více kurdské než syrské a jejichž síla stojí a padá s leteckou podporou USA.

Islámský stát dodělává. Jediným významným územím v držení rebelů je tak al-Káidou ovládaná provincie Idlíb, která slouží jako popelnice, kam po dohodě s vládou odcházejí džihádisté.

Za této situace se v Damašku v srpnu poprvé od začátku války konal Damašský mezinárodn­í veletrh, nejstarší na Blízkém východě. Režim tak chtěl demonstrov­at, že obrací list, válka je pryč a teď se zaměřuje na obnovu země.

Ale tak rychle to zase nepůjde.

Kdo vyhrál s Asadem

Staffan de Mistura řekl, že válka bude u konce v říjnu, ale ověřit, jestli to tentokrát trefil přesně, nebo jako obvykle, nebude možné. Syrská válka neskončí vyvěšením vlajky nad Reichstage­m, posledním výstřelem, po němž se bude jen tančit a zedničit.

V Sýrii se bude střílet ještě dlouho, možná roky. Skupiny založené na fanatismu nebudou chtít přestat. Ale to je jen část problému.

Jak Asadově armádě tekla krev, stále víc se musel spoléhat na místní milice, které šly do boje na jeho straně. Výsledkem je, že v mnoha částech země vznikla řada napůl nezávislýc­h území, jejichž náčelníci si budou chtít ponechat živou sílu i vliv. Největší jsou Kurdové, ale existují desítky malých, o nichž svět v podstatě ani neslyšel.

A pak jsou tady ještě mnohem větší věřitelé.

Rusové, Íránci, Hizballáh. Ti, kdo Asadovi pomohli vyhrát. A také Čína, protože ji Sýrie potřebuje.

S nimi se bude muset nějak podělit o vliv. Na damašském veletrhu byly sice německé, francouzsk­é a britské firmy, ale Asad se nechal slyšet, že odmění ty, kdo ho nepodrazil­i. V projevu oznámil, že přichází s politikou „obratu na Východ“.

Odhaduje se, že jen základní obnova Sýrie přijde na tři sta miliard dolarů. To je hotová bonanza.

Ale tohle číslo také vystihuje, že Asad vyhrál zemi fyzicky zničenou a politicky tak rozvráceno­u, že už ji nepůjde zachránit. Sýrie, jak ji svět znal před rokem 2011, kdy válka vypukla, už možná nebude obnovena.

I když, kdo ví: útočník Omar Somá, který střelil rozhodujíc­í gól proti Íránu, pět let nereprezen­toval, protože podpořil protivládn­í povstalce. Teď se ale vrátil, Sýrie to neřešila, jen byla šťastná za gól, který za ni dal.

 ?? Foto: EPA ?? Velké vítězství Daří se všude: syrští hráči oslavují postup do baráže o mistrovstv­í světa.
Foto: EPA Velké vítězství Daří se všude: syrští hráči oslavují postup do baráže o mistrovstv­í světa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia