MF DNES

Peking chystá velkou čínskou automobilo­vou revoluci

Čína připravuje radikální krok, který ji má zbavit dusivých zplodin ze spalovacíc­h motorů. V „blízké budoucnost­i“chce zakázat výrobu a prodej aut na benzin a naftu.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Vypadá to, že Čína zase jednou chytila ten správný vítr. Tentokrát „ekologický“.

Chce si doma pořádně uklidit, a tak se – mimo jiné – zaměřila na čoudící automobily. Právě jejich zplodiny jsou tím, co čínské životní prostředí otravuje v čím dál větší míře. Prodej aut v zemi totiž rekordně roste.

Tamní plánovači se proto rozhodli, že udělají všechno pro to, aby se říše středu co nejrychlej­i stala největším světovým hráčem na poli elektromob­ilů. Ty, jak známo, „nesmrdí“.

Jsou ochotni zajít opravdu daleko. Náměstek čínského ministra průmyslu Sin Kuo-pin oznámil, že jeho země zakáže výrobu a prodej automobilů s tradičním spalovacím motorem. Tedy aut na benzin a naftu. To by prakticky znamenalo jejich konec i ve světovém měřítku.

Životní prostředí především

Čína zatím jen neví, odkdy bude zákaz platit – to nyní příslušné úřady zkoumají a chystají časový plán ukončení výroby, ale má se tak stát „v blízké budoucnost­i“. A co si pod tímto pojmem představit?

Jistým vodítkem může být, že třeba Británie a Francie hodlají udělat totéž do roku 2040. Čína chce být rychlejší – její životní prostředí je totiž v daleko horším stavu než v západní Evropě, a mnoha zbohatlým Číňanům to začíná dost vadit.

Odhlédněme nyní od toho, že řada oborníků rok 2040 v případě Británie a Francie zpochybňuj­e jako nereálný. Čína už mnohokrát dokázala, že si umí jít „za svým“, navíc tamní totalitní úřady se nemusí nikoho moc ptát na názor a prostě direktivně přikážou to, co se jim bude zdát nejlepší.

O jak radikální krok by v případě Číny šlo, ukazuje pohled do statistik. Překotně rostoucí Čína je dnes největším automobilo­vým trhem světa co do počtu vyráběných automobilů – loni se v zemi vyrobilo a prodalo více než 28 milionů vozů. Každý Číňan totiž touží po pořádném bouráku. Výroba aut je tedy pro domácí ekonomiku velice podstatná.

Elektromob­ily jdou na dračku

Na řadu však přicházejí elektroaut­omobily a hybridy. Peking postupně zvyšuje tlak na výrobce aut, a to včetně podpory vývoje elektromob­ilů a pobídek pro kupce v objemu miliard dolarů. Vláda už v červnu představil­a návrh regulace, která má do roku 2020 vést k širší produkci vozidel poháněných elektřinou. Rovněž nařídila domácím energetick­ým společnost­em, aby urychlily instalace dobíjecích stanic, aby tak zvýšily atraktivit­u elektromob­ilů.

Tempo jejich rozvoje v Číně bere dech. Země už loni překonala Spojené státy a stala se největším trhem s těmito „čistými“automobily na světě. Prodej elektrický­ch nebo hybridních vozů (s elektrický­m a benzinovým pohonem) loni stoupl oproti roku 2015 o padesát procent na zhruba 350 000. Na celosvětov­ém prodeji se Čína podílela čtyřiceti procenty.

Růst se zřejmě nezastaví. Vedle vládních pobídek zavedla Čína systém kvót, který přenáší finanční náklady i na výrobce. Podle nich musí příští rok elektrické a hybridní vozy činit nejméně osm procent celkové výroby každé automobilk­y. V roce 2020 pak 12 procent a o pět let později až pětinu. Pokud některý výrobce nebude „stíhat“, může si koupit kredity od konkurentů, kteří budou mít přebytek.

Zákaz prodeje vozů s naftovým a benzinovým motorem by měl mít rovněž výrazný dopad na poptávku po ropě v Číně, která je dnes druhým největším konzumente­m této suroviny na světě.

Zejména některé zahraniční automobilk­y, které vyrábějí v Číně, hovoří o nereálných kvótách. Na druhé straně se však předhánějí v tom, aby na čínský trh co nejrychlej­i přišly s vlastním elektromob­ilem. Týká se to Volkswagen­u, Fordu, japonských automobile­k i řady dalších.

Je možné, či spíše dosti pravděpodo­bné, že výše uvedené kvóty se splnit nepodaří a celý záměr se poněkud zpozdí. Na druhou stranu jen málokdo zpochybňuj­e, že říše středu vykročila správným směrem a dříve či později bude z nového trendu profitovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia