MF DNES

Bomba v Londýně mohla zničit celý vagon

- — Dagmar Langová

„Kdyby byl ten kbelík jen zpola plný, patrně by zabil většinu lidí ve vagonu. A nechtěl bych být ani v tom vedlejším,“řekl podle agentury ČTK expert na výbušniny Sidney Alford. „Byla to hodně velká bomba. Její řádná exploze by prorazila podlahu a strhla střechu vagonu, i kdyby neobsahova­la šrapnely,“dodal.

V Británii od atentátu, k němuž došlo na stanici metra Parsons Green, panoval až do včerejšího odpoledne nejvyšší stupeň ohrožení. Na bezpečnost v ulicích však stále dohlížejí stovky vojáků.

Zatím není zcela jasné, kolik lidí se na přípravě atentátu v metru podílelo. Do včerejšího dne byli zadrženi dva podezřelí. První byl dopaden v sobotu ráno v Doveru, přístavním městě, které je na cestě do Francie. Jméno 18letého mladíka, který se zřejmě pokoušel o útěk ze země, nebylo zveřejněno. Druhý, 21letý, podezřelý byl později zajištěn na západním londýnském předměstí Hounslow.

Ani u jednoho ze zadržených nebylo včera jasné, jakou roli při útoku jim policie přisuzuje. Podle ministryně vnitra Ruddové není důkaz, že útočníci jsou napojeni na radikální Islámský stát.

Britská média uvedla, že policie včera prohledáva­la dům v Sunbury-on-Thames v hrabství Surrey na jihozápad od Londýna a evakuovala jeho okolí – údajně kvůli možným výbušninám.

Nemovitost podle některých britských zdrojů patří staršímu páru Penelope a Rolandu Jonesovým. Oba byli v minulosti oceněni královnou Alžbětou II. za svou práci pěstounů. Za čtyřicet let se postarali o více než dvě stovky dětí včetně uprchlíků. A právě v jejich domě měl údajně zadržený 18letý donedávna žít. Podle přítelkyně páru pěstounů, kterou citovala stanice BBC, mohli v domě Jonesových bydlet dokonce oba dosud zadržení.

Londýnská policie nicméně tyto informace britského tisku do včerejšího večera nijak nekomentov­ala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia