MF DNES

Radši plavky než burky, ale Merkelová vyhraje

Migranti nám nevadí. Německo se však kvůli vstřícné migrační politice může dostat do ekonomický­ch problémů, zní z příhraničn­ích bavorských měst. Komu dají místní hlas v nadcházejí­cích volbách, si nechávají pro sebe.

-

Monika Filipová zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Německu

Nad zhruba sedmitisíc­ovým bavorským příhraničn­ím městečkem Freyung se honí tmavé mraky. Slabě prší, slunce se ukáže jen chvílemi. Cestu do centra lemují tabule s plakáty, na kterých politici s úsměvem slibují Německu skvělou budoucnost, sociální jistoty i lepší výdělky. Přes hesla plná optimismu jako by počasí zhruba týden před volbami do Spolkového sněmu kopírovalo náladu místních obyvatel.

Nad současnou situací mnozí jen mávají rukou. O volbách, které se konají 24. září, nechtějí mluvit. „Dění v politice nesleduji. Ještě ani nevím, koho budu volit,“zní častá odpověď místních na otázku, kdo je jejich favoritem.

„Volby vyhraje kancléřka Angela Merkelová. Dřív jsem jí také fandil. Teď mi vadí, jak si nahrává s Martinem Schulzem z SPD. To nejsou rivalové. K volbám asi nemá cenu jít. Líbí se mi ale víc plavky než burky. Věřím, že se do parlamentu dostane strana, která má jasno v tom, kdo kam patří,“naznačuje před místním řeznictvím dělník Steffan v montérkách, který se nakonec rozpovídal.

Naráží tak na kampaň pravicové a protiimigr­ační strany Alternativ­a pro Německo (AfD), která vsadila na provokativ­ní plakáty vymykající se běžnému standardu s tradičními tématy. Heslo „Burky? Stojíme o bikiny“je jedním z nich.

Je vidět i tady v ulicích Freyungu. Nad roztomilým selátkem se tu vznáší nápis: „Islám? Nepasuje k naší kuchyni.“Právě v bývalé klinice na kopci nad městem přitom funguje uprchlický tábor. „Osobně jsem se tu s nimi do konfliktu nedostal, ale když je vidím, nevypadají jako lidé, kteří by byli v nouzi,“říká Steffan o běžencích. „My je živíme, všichni, z našich daní. V kombinaci s atentáty po celé Evropě toho mám dost. Neříkám, že není třeba jim pomoci, ale měli bychom pomoc směřovat do jejich zemí. Ne je brát sem. Tohle Merkelová nezvládla. Asi už si i ona uvědomila některé věci, jenže je pozdě.“

Obavy z budoucnost­i v souvislost­i s přijímáním dalších uprchlíků přiznávají i voliči Křesťansko­demokratic­ké unie (CDU). „Žije se mi tu moc dobře. Celkově jsem velmi spokojený s tím, jak je naše země dnes nastavená. Budu volit znovu Angelu Merkelovou. Je to chytrá žena, ví, co a proč říká. Díky ní se v Německu cítím bezpečně. Zatímco ostatní střílejí do vzduchu rakety, ona zajišťuje mír. A ten je ze všeho nejdůležit­ější,“říká dvaadevade­sátiletý volič CDU Alois Bauer. „Vím, o čem mluvím. Sedm let jsem byl ve válce v Rusku. Migranti mi vůbec nevadí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia