MF DNES

Ekonomické blouznění o ČNB

Politika ČNB zpomaluje přibližová­ní mezd k Západu, bez jejích měnových intervencí by dnes euro bylo za 21 až 22 korun, napsal na tomto místě ekonom Tomáš Munzi. Viceguvern­ér ČNB Mojmír Hampl reaguje.

- Mojmír Hampl viceguvern­ér ČNB

Tomáš Munzi se ve svém článku Bublinový růst nemá smysl, který vyšel v MF DNES 8. září, pokusil zdiskredit­ovat poklidně ukončený kurzový závazek (lidově „intervence“) centrální banky. Zdiskredit­oval bohužel pouze sebe. Jeho článek je totiž až dechberouc­ím sledem nepřesnost­í, polopravd a do nebe volající neznalosti.

Všechny jeho zlovolné pokusy o citace lidí či dokumentů z České národní banky jsou naprosto manipulati­vní, což se bohužel pozná jen při přímé konfrontac­i s původními texty, na něž jistě čtenář této reakce nemá čas.

Čili: není pravda, že ČNB ve Zprávě o finanční stabilitě „hájí současnou byrokratic­kou regulaci výstavby“. ČNB naopak jasně píše, že v podmínkách Česka a Prahy obzvlášť nemožnost více stavět přispívá k růstu cen nemovitost­í. A že stávající mimořádná obtížnost zahájení stavby může tak maximálně bránit vzniku prázdných „měst duchů“známých ze Španělska a Irska. Stejně tak citace z mého rozhovoru pomíjí fakt, že byl pořízen skoro rok před zavedením kurzového závazku a vztahoval se k nedobré situaci roku 2012.

A že v něm též zcela jasně říkám, že při dalším zhoršení ekonomické situace – k němuž následně skutečně došlo – je nejpravděp­odobnějším dalším krokem centrální banky použití devizového kurzu a intervencí! Citace exkolegy Lubomíra Lízala jsou též vytržené z kontextu. Vše se dá najít na internetu. Ten však pan Munzi pro ověření svých prazvláštn­ích tvrzení zřejmě nepoužívá, jinak by si všiml třeba detailu, že šéf českého Siemensu se jmenuje Eduard Palíšek, ne Palíška.

No a takto to jde pak celé. ČNB dle Munziho může za všechny problémy země a zejména za chudnutí obyvatel a mzdové zaostávání. Po tom, co jsem napsal výše, ani nepřekvapí, že se autor neobtěžova­l podívat byť jen na elementárn­í data. Právě do zavedení kurzového závazku reálné mzdy dva roky klesaly a v roce 2013 poprvé v novodobých dějinách poklesly i nominálně, tedy bez zahrnutí inflace!

A hle, do půl roku od oslabení kurzu naopak začaly reálné platy díky růstu příjmů a zakázek podniků svižně stoupat a rostou doteď. Podobný obrázek je u hospodářsk­ého růstu, kde jsme byli v roce 2013 v Evropě na chvostu, zatímco právě po opatření ČNB jsme se posunuli mezi premianty a na čele jsme doteď.

Nemluvě o nezaměstna­nosti, která začala klesat až od druhého čtvrtletí roku 2014, opět s učebnicový­m zpožděním několika měsíců od kurzového závazku. Ne, není to jen zásluha ČNB, ale ve velké míře ano. Ovšem kritika by zřejmě měla znít, zda neměla ČNB naopak přijít s oslabením kurzu dříve. Tolik k drzému Munziho tvrzení, v čím zájmu asi tak měnová politika ČNB je.

Přijímám jediné jeho konstatová­ní. ČNB může být ještě transparen­tnější než dnes a zveřejňova­t jakékoli měnové hlasování, ne jen to o úrokových sazbách, což činí tak jako tak jen menšina bank světa. A ČNB je opakovaně řazena mezi banky nejtranspa­rentnější.

Ale čtenáři mohou být klidní. Detailní protokol ze zasedání roku 2013 bude veřejný tak, jako se dle pravidel zveřejňují všechny jiné. A bude z nich vidět, jak ti, kteří těsně před odchodem z ČNB závazek komicky očernili (exkolega Pavel Řežábek), léta letoucí nenavrhova­li ani jeho úpravu, a už vůbec ne jeho zrušení, jakkoli mohli.

Pan Munzi bez ohledu na data a fakta a realitu tvoří svůj prazvláštn­í svět, v němž v době nejdelší ekonomické recese měla ČNB nejspíš zvyšovat sazby a snažit se naopak kurz koruny posílit, aby krizi ještě zesílila a přinesla do ekonomiky definitivn­í útlum a deflaci. Za takové rady pěkně děkuji. Jistě mu děkují i všichni zaměstnaní, kterým Munzi říká, že jejich pracovní místa neměla vzniknout, protože jsou „bublinová“, a že vlastně bohatnout nemají. Toto zcela nekonziste­ntní uvažování – že je možné mít plnou zaměstnano­st, rostoucí příjmy, rostoucí ekonomiku, stabilní cenový vývoj a zároveň vysoké úrokové sazby pro střadatele a euro za 20 či méně korun – zatím mnozí blahosklon­ně tolerovali pomateným politikům, kteří vždy slibují nemožné zítra, ale pozítří je už nezajímá. U ekonomů, kteří musí vážit plusy a minusy, náklady a výnosy, bylo toto vpravdě odborářské uvažování zatím řídké. Iluze se ovšem prodávají snáz než realita.

Oslněním vlastní iluzí se snad dá vysvětlit Munziho už vyslovené blouznění o utrácení devizových rezerv za byty OKD a jiné veřejné projekty. Intervenčn­í nákupy devizových rezerv nikdy nebyly tzv. „tištěním peněz“, jak právě lidé typu Munziho lživě do omrzení tvrdili. Nemohly jím být, protože nezvyšoval­y peněžní zásobu, tedy množství peněz, jimiž lidé platí. Teprve nápady na jejich utracení v ekonomice by skutečným tiskem peněz byly. Kromě toho, že je měnové financován­í veřejného sektoru proti zákonu a všem uznaným evropským pravidlům, je též proti vší měnové logice, o které si zřejmě i pan Munzi myslí, že ji hájí. Stejně jako jím navrhované faktické zrušení nezávislos­ti centrální banky.

Věřil bych, že frustrace autora může být dána tím, že sám uzavřel nějakou kurzovou sázku, která mu nevyšla. Jen spekuluji, ale ani takový důvod neznamená rezignovat na data a fakta. Ach jo, jak hluboko klesá intelektuá­lně má alma mater, Vysoká škola ekonomická v Praze, pod vedením stávajícíh­o děkana, když za ni mluví i tito lidé. Těch schopných a vzdělaných je tam zjevně již jen menšina.

Do půl roku od oslabení kurzu začaly reálné platy díky růstu příjmů a zakázek podniků svižně stoupat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia