MF DNES

Záchranka přesídlí na Palmovku

Záchranná služba a Praha 8 se podělí o nedostavěn­ou budovu, ale sanitky tam houkat nebudou

-

Petra Hátlová redaktorka MF DNES

Rozestavěn­á administra­tivní budova na Palmovce na území Prahy 8 přestane dělat ostudu a pražská záchranka bude mít své nové sídlo. Takové rozhodnutí učinili minulý týden pražští zastupitel­é. Záchranná služba by měla získat nové sídlo už v létě 2019, částečné stěhování má začít už příští rok.

Stavbu na rohu Zenklovy a Sokolské ulice, která zůstala ošklivým torzem, začala Praha 8 připravova­t už v roce 2010. Práce na ní stavebníci zahájili o čtyři roky později. Původní představa politiků Prahy 8 byla, že tam městská část přesune svá pracoviště a všechna je umístí do věže stavby, kde budou pod jednou střechou. Tím měli občané získat lepší servis při vyřizování úředních záležitost­í. Ve druhé části budovy se počítalo s vybudování­m nákupního centra.

Ovšem po zahájení stavby se začaly řešit problémy s vlastnictv­ím pozemku pod budovou a padala jedna žaloba za druhou. „Projekt byl zpackaný od samého začátku, stavbu investoval­o Centrum Palmovka, které nevlastnil­o ani pozemky, ani budovu,“komentuje absurdní historii stavby starosta Prahy 8 Roman Petrus. Práce na stavbě se proto zastavily a nad dalším osudem budovy visel otazník.

V hlavním městě se zároveň řešil

To přijde starostovi Prahy 8 škoda. „Chápu, že se lidé vždy obávají toho, že výjezdové centrum je spojeno s ruchem a zvýšenou hlučností, ale já bych se tomu určitě nebránil. Palmovka je strategick­y výhodná lokalita,“říká Petrus.

Radnice bude ve věži

přemístit. Přitom pro nás je to poměrně zásadní, protože sem chceme dát většinu svých odborů a kanceláří, které jsou nyní rozmístěny po celém území Prahy 8,“říká starosta.

Záchranka bude dle současného rozhodnutí zabírat podélnou část budovy, tedy místo, kde mělo být původně obchodní centrum. „S obchody se v projektu částečně dál počítá, ale budou zaujímat jen jeho minoritní část. Půjde o drobné obchůdky a restaurace, které budou sloužit úředníkům i veřejnosti,“upřesňuje starosta.

Ze změny záměru je v rozpacích opozice na Praze 8. „Projekt, kde se počítalo s nákupním centrem, původně kalkuloval s přínosem

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Prázdný skelet Na nedokončen­ou stavbu na Palmovce se vrátí stavebníci. Ve věži vznikne radnice, v nízkém objektu bude sídlit záchranka, v části by měly být také obchody.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Prázdný skelet Na nedokončen­ou stavbu na Palmovce se vrátí stavebníci. Ve věži vznikne radnice, v nízkém objektu bude sídlit záchranka, v části by měly být také obchody.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia