MF DNES

HODINKY MÍSTO JOGURTŮ 1990

Tehdy v létě roku jsme poprvé vyjeli „na Západ“. Důvodů, proč na tuhle dovolenou nikdy nezapomenu, je ale daleko víc.

-

Ritě bylo sedm a Filipovi patnáct. Hlídala je moje maminka, a i když jsme odjížděli jen na týden, měla o nás strach. Mobily nebyly a my jeli přes Rakousko do Itálie. Poprvé jsme se vydali autem někam, kde jsme to neznali a netušili jsme, kde budeme spát. Počítali jsme s přespávání­m v autě, vezli jsme si jídlo, malý vařič, pití. A peněz tak akorát.

Hned za hranicemi mě začalo bolet srdce z plných obchodů. Ne proto, že bych toužila po věcech, na které jsme neměli, ale cítila jsem smutek nad tím, kde jsme jako země mohli být také, kdyby… Potkávali jsme českoslove­nská auta a všichni jsme na sebe radostně mávali a blikali. Jsme svobodní! A jsme tady! Všichni jsme tady!

První noc jsme přespali na parkovišti a na druhou noc, těsně před italskými hranicemi, jsme si dopřáli pokoj v malém hotelu. Ráno jsme vjeli do Itálie. Všechno pro nás bylo nové, barevné, voňavé, slunečné, i když jsme několik nocí za sebou spali v autě vedle „našeho“pole s kukuřicí. Byl tam klid, velký statek na dohled, ale bezpečně jsem se necítila. Kukuřice totiž šustila tak, že jsem nevěděla, jestli v ní není někdo schovaný a nepozoruje nás. Ale zvykla jsem si.

Odtud jsme vyráželi na pláž, ale i do Benátek, kde jsem si na náměstí Svatého Marka dala kafe, které stálo na naše peníze sto korun! Poprvé v životě jsem pila tak drahé kafe, ale jeho chuť cítím dodnes.

Vlastně jsem na tuhle dovolenou jela i proto, že jsem toužila po hodinkách s velkým ciferníkem. Jednou jsme si šli koupit jogurty do obchodu, kde měli i hodinky. A jedny vypadaly přesně jako ty z mých snů. Stály tolik, kolik dva jogurty, a když pan Fuchs viděl, jak se tvářím, koupil mi je místo jogurtů. Před obchodem mi je chtěl připnout na ruku, protože já byla rozklepaná štěstím, a když se na ně podíval blíž, řekl: „Víš, že jsou na ciferníku dvě divadelní masky?“Vzhledem k tomu, že jsem v té době byla u divadla už dvaadvacet let, byly tyhle hodinky z obchodu s jogurty dárkem opravdu pro mě! A jakmile jsem je měla, v Itálii mě už nic nedrželo. Chtěla jsem domů, za dětmi. Vyrazili jsme k rakouským hranicím a hned za nimi jsme zastavili u starého hotelu. Majitelka byla usměvavá stará dáma, a když nás vedla k našemu pokoji, významně mi tiskla ruku. Určitě si myslela, že mě pan Fuchs sbalil někde u silnice. Já si zase o ní myslela, že měla tenhle hodinový hotýlek už za války. Ale každopádně jsme si obě padly do oka. V koupelně jsem zjistila, že nevím, jak pustit vodu. Sedla jsem si na vanu a chtělo se mi brečet, naštěstí pan Fuchs nakoukl dovnitř a vodu pustil páčkou, která byla schovaná vzadu za baterií. Matrace byly naplněné slámou, ale protože jsme skoro po týdnu konečně nespali v autě, nevadilo nám to. Akorát jsem netušila, že když se mi splní lehce erotický sen milovat se na slámě, bude to tak píchat. Mysleli jsme, že se ještě jednou vyspíme v autě, ale nakonec jsme jeli z té nezapomenu­telné dovolené na jeden zátah domů...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia