MF DNES

Několik návrhů v tomto volebním období rozvířilo politickou scénu, ale zapadlo

-

Energetick­é nápoje mládeži do 18 let zakázat

Bohuslav Svoboda z ODS zkoušel koncem roku 2014 zakázat prodej energetick­ých nápojů mládeži. Plán zatrhla jeho vlastní strana.

Za plánovanou vraždu automatick­y doživotí

Návrh poslance ČSSD Jeronýma Tejce měl rozpoutat debatu o výši trestů za násilné trestné činy, nakonec však zůstal bez odezvy.

Přídavky nanejvýš na čtyři děti

Jaroslav Foldyna z ČSSD chtěl před rokem a půl ve spolupráci s Tejcem snížit množství přídavků na děti. Nápad se však vedení jejich strany nelíbil.

Trestní odpovědnos­t od 13 let

Opět Tejc. V době, kdy se diskutoval­o, zda snížit hranici trestní odpovědnos­ti na čtrnáct let, přišel s třinácti lety. Ve výjimečnýc­h případech. Ani to nevyšlo.

Na dálnici 150 kilometrů v hodině

Návrh poslanců ODS Zbyňka Stanjury a Ivana Adamce na jaře 2015 překvapivě hladce prošel Sněmovnou, zarazil ho však Senát. Podruhé už byli poslanci proti.

Prostitutk­y jako OSVČ

Revoluční nápad pražských zastupitel­ů z TOP 09 regulovat prostituci byl největším ležákem ve Sněmovně vůbec. Poslanci ho odkládali tři a půl roku, až z něj sešlo.

Zákon o zálohované­m výživném

Rozporupln­ý plán ministryně Michaely Marksové (ČSSD) sice před půl rokem prošel vládou, ale koalice se nakonec dohodla do Sněmovny jej neposlat.

Zákon o zákazu zvyšování daní

Podpoříme koaliční návrh na zřízení finanční ústavy, když nám koalice schválí náš zákon o zvyšování daní, plánovalo na jaře 2015 hnutí Úsvit. Neúspěšně.

Zákaz halal a košer porážek

Poslanci Úsvitu nejdřív chtěli zakázat halal i košer porážky zvířat, pak už jen halal porážky. Nakonec se Sněmovna nedostala ani k diskusi o návrhu.

Referendum o vystoupení z EU

Poslanec SPD Tomio Okamura chtěl o referendu k vystoupení z Evropské unie jednat skoro na každé schůzi Sněmovny, ostatní poslanci však ne.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia