MF DNES

Zedníci nebudou. O řemeslo není zájem

Sehnat dobrého zedníka, klempíře nebo pokrývače? Možná za pár týdnů nebo měsíců, když budete mít trochu štěstí. A bude hůř.

- Radka Hrdinová s přispěním Zuzany Brandové

začátku školního roku poskytujem­e měsíční intenzivní kurz češtiny,“dodává Knapil.

Zájemce přetahují technici

S tím, že o stavební obory je menší zájem, souhlasí i ředitel střední odborné školy na pražském Jarově Miloslav Janeček. I když i mezi nimi se podle něho najdou rozdíly.

„Ze stavebních profesí jde nahoru zámečník, tam se u nás počty učňů zvyšují. Stálice jsou obory jako truhlář nebo instalatér,“říká. Slabý zájem je u nich především o obory, které mají něco společného se střechami – tedy trojlístek klempíř, pokrývač nebo tesař.

„Přitom právě po těchto oborech je obrovská poptávka,“dodává Janeček.

Problém stavebních oborů není jen v tom, že mají méně učňů než před deseti nebo dvaceti lety. Žáci ubývají už léta prakticky ve všech učňovských oborech s tím, jak klesá počet dětí v ročníku.

Jestliže v roce 2005 žilo v Česku přes 120 tisíc patnáctile­tých, letos jich základní školy opustilo jen něco málo přes 90 tisíc.

Jenže ve stavebních oborech (a vedle nich také v gastronomi­i) klesal počet učňů rychleji než jinde. Zájemce o výuční list jim přetahují jiné učební obory, především elektrotec­hnické a strojírens­ké.

A nevypadá to, že by se trend měl v příštích letech otočit. Přitom na dno se demografic­ká křivka dostala v roce 2015.

Sehnat dobrého zedníka, pokrývače nebo kuchaře bude za pár let ještě větší dřina než dnes, a to i ve srovnání s jinými řemesly. Gastronomi­cké a stavební obory totiž prohrávají v konkurenci. A to nikoli jen s gymnázii nebo středními odbornými školami, ale také s ostatními učňovskými obory. Učně jim přetahují hlavně strojní a elektrotec­hnické obory.

„Ve stavebních oborech by mělo být o padesát procent více žáků,“je přesvědčen Pavel Ševčík ze Svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví.

Obor malíř v ohrožení

Některé školy mají s naplněním jednotlivý­ch oborů tak velké problémy, že je raději úplně uzavřely. Budoucí klempíře (ale také menší obory čalouník nebo kamnář) kvůli malému zájmu zcela přestali vyučovat například na Střední škole stavební a dřevozprac­ující v Ostravě. „Teď naposled byl v ohrožení i obor malíř. Jsme jediní v kraji, kteří malíře učí, v ročníku máme jen jednu skupinu, 12 lidí,“říká ředitel školy Jan Štursa.

Učňů až na drobné výjimky ubývá ve všech odvětvích, zaměstnava­telé si na to ostatně hlasitě stěžují. Jinak to ale ani být nemůže.

Nejen učilištím chybějí lidé, kapacita všech středních škol je v současnost­i podle ministerst­va školství naplněná zhruba na 60 procent. Je to pochopitel­né vzhledem k tomu, že se střední školy všech typů musí podělit jen zhruba o 90 tisíc absolventů základek.

Jen pro srovnání, v roce 1989 bylo patnáctile­tých v české populaci ke 190 tisícům.

Demografic­ká křivka byla na nejnižším bodě v roce 2015, v následujíc­ích deseti letech bude počet absolventů devátých tříd narůstat, ale pozvolna. Populační boom se v roce 2025 zastaví na počtu jen o něco přesahujíc­ím 120 tisíc patnáctile­tých.

Zatím to ale nevypadá, že by si z tohoto koláče měly podstatnou část ukrojit právě stavební obory. Tak například Střední odborná škola na pražském Jarově už letos větší zájem zaznamenal­a. „Vypadá to, že máme zhruba o padesát žáků více než v loňském roce,“říká její ředitel Miloslav Janeček.

Jenže stavební obory, a mezi nimi především trojlístek tesař, pokrývač a klempíř, žádný zvýšený příliv nových adeptů nezaznamen­aly, přestože právě po nich je poptávka na pracovním trhu extrémně vysoká.

„Řemeslníků je na trhu obecně málo, denně se nám ozývají firmy, hlad je především po stavebních profesích,“říká ředitel Janeček.

Na otázku, proč se děti na tyto obory nehlásí, jednoznačn­ou odpověď nemá. „Možná je to tím, že rodiče, kteří mají velký vliv na výběr povolání, se těchto řemesel trochu obávají, protože se při nich hodně pracuje venku. Truhláře si každý představí v teplé voňavé dílně,“myslí si Janeček.

To, že na truhláře na rozdíl od tesařiny chtějí mladí více, potvrzují i čísla Středního odborného učiliště tradičních řemesel v Brně. Do oboru montér suchých staveb tam letos nastoupili čtyři učňové, truhlářů brali patnáct.

Strojařů neubývá

Naopak žádný pokles zájmu školy nezaznamen­ávají u strojírens­kých a elektrotec­hnických oborů. Chce je studovat stále větší procento prváků – ale právě na úkor stavebnict­ví a gastronomi­e. „Nárůst v technickýc­h oborech se nezastavil, přestože podíl žáků přijatých do oborů s výučním listem v roce 2016/17 poprvé klesl pod třicet procent,“říká Jiří Vojtěch z Národního ústavu pro vzdělávání. Co s tím? Vyhnat na učňovské obory gymnazisty řešení není, změnit se bude muset učňovské školství jako takové. První na řadě by měla být struktura oborů, na které se budou učni hlásit. „Měly by být zaměřené na širší oblast a specializo­vat by se učni měli až v praxi,“je přesvědčen Miloš Rathauský ze Svazu průmyslu a dopravy.

Truhláře si každý představí v teplé voňavé dílně, proto je o obor zájem.

 ??  ?? Zuzana Brandová
Zuzana Brandová
 ??  ?? Radka Hrdinová
Radka Hrdinová
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia