MF DNES

Zachránila dítě před autem svým tělem

Učitelka schovala pod sebe předškolák­a, když se na ně řítilo havarované auto. Za svůj čin dostala vyznamenán­í

- — Vladimír Onderka

Tři děti odstrčila pryč, čtvrté zakryla vlastním tělem.

Vzápětí na ni dopadl vůz, který se vymkl kontrole řidiče.

Bleskovou reakcí dětem zachránila život. Sama byla těžce zraněna.

Učitelka mateřské školy Darina Nešporová včera dostala za svůj hrdinský čin vyznamenán­í.

Drama se odehrálo 16. června na lesní cestě u Jívové na Olomoucku. Na skupinku předškolák­ů na procházce se vyřítilo ze silnice auto.

„Seběhlo se to strašně rychle. Vzpomínám si, že jsem nejdřív postrčila část dětí bokem, jeden chlapec se mě ale pořád držel za ruku. Já vůbec nevěděla, co s ním. Nakonec jsem ho objala a snažila se ho před autem schovat,“popisuje.

Vůz narazil do stromu a dopadl na ně podvozkem s rozpáleným výfukem. „Dala jsem na chlapce rameno a pak i druhou ruku, aby se nepopálil,“vzpomíná.

Dítě se podařilo rychle vyprostit s lehčím zraněním. Žena pod autem zůstala uvězněná dlouhé minuty. Vrtulník ji přepravil do popálenino­vého centra v Ostravě.

„Měla jsem popálené ruce a zlomenou pánev. Teď už chodím, do práce ale asi ještě dlouho ne. Mohlo to skončit mnohem hůř. Hlavně, že se nic nestalo dětem,“říká učitelka.

„To by snad udělal každý, aby zachránil lidský život, děti,“říká skromně mladá žena z Domašova u Šternberku, která si následky poranění léčí dodnes.

„Já jsem navíc učitelka, chránit děti mám v popisu práce,“usmála se. Naopak vyzdvihuje druhé. „Kolegyně se zachovala úžasně, okamžitě zavolala pomoc a postarala se o děti, které byly v šoku.“

Vůči řidiči havarované­ho vozu podle všechno zášť necítí. „Pomáhal nás vyprostit a také se mi omluvil. Prostě se stalo,“říká.

O hrdinském činu se média dozvěděla až včera: olomoucké hejtmanstv­í Nešporovou vyznamenal­o medailí za záchranu lidského života. Policie vyšetřován­í neuzavřela. „Zatím nebyla obviněna žádná konkrétní osoba,“uvedla mluvčí Irena Urbánková.

 ??  ??
 ?? Foto: M. Jančík, MAFRA, hasiči Dolany ?? Hrdinka Darina Nešporová. Vlevo snímek z havárie.
Foto: M. Jančík, MAFRA, hasiči Dolany Hrdinka Darina Nešporová. Vlevo snímek z havárie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia