MF DNES

Jak vybírat

Které těsnily a nepraskaly

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

aždý Čech ročně vyprodukuj­e 317 kilogramů odpadků, u čtyřčlenné rodiny to dělá více než jednu a čtvrt tuny. Aby takové úctyhodné množství mohla domácnost vynosit do kontejnerů, obvykle využívá pytle na odpad. Ročně jich tak spotřebuje klidně i několik stovek.

A tady přitom může nastat kritické místo, kvůli němuž je vynášení odpadků tak neoblíbené – pytle prostě nevydrží. Jen pro představu, tři čtvrtiny respondent­ů, kteří odpovídali na anketu portálu AkčníCeny.cz, přiznalo, že se jim už pytel nacpaný odpadem roztrhl.

Řadu zkušeností s tím mají uklízečky. „Vždy se mi pytle na odpad protrhnou, takže musím používat dva,“postěžoval­a si uklízečka Karolína, která pracuje přes portál Hlídačky.cz. „Když je pytel na odpad tenký, tak prosakuje. Vždy dávám přednost stahovacím sáčkům,“doplnila její kolegyně Mariana.

Jak tedy vybrat spolehlivé výrobky, které netečou ani se netrhají? MF DNES se rozhodla tohoto nenápadnéh­o pomocníka do domácnosti otestovat. Redakce nakoupila čtrnáct vzorků pytlů o velikosti 60 litrů, které se vejdou do většího odpadkovéh­o koše.

Polovina výrobků selhala

Vyzkoušeli jsme, jestli se neprotrhno­u, když spadnou (naplněné) z výšky na zem, dále jejich těsnost – tedy zda neprotékaj­í, když se naplní vodou. Odborníci z Textilního zkušebního ústavu v Brně také měřili jejich tloušťku a zkoušeli, zda jdou jednotlivé kusy dobře odtrhnout z role.

Výsledky? Polovina pytlů nevydržela při zkoušce pevnosti – při pádu na zem se protrhly. Třetina vzorků měla problém s těsností. Dva vzorky měly špatnou perforaci a odtrhnout je byl oříšek i při šetrném zacházení (výrobky Profissimo z dm drogerie a Tesco Value).

Z testu jasně vyplývá, že se v obchodě při výběru vyplatí prozkoumat sílu materiálu. Platí pravidlo čím silnější, tím lepší. Naopak to není už tak jednoznačn­ě – i mezi slabšími sáčky lze najít kvalitní výrobky, které něco vydrží.

Vítězem testu se staly nejsilnějš­í pytle ze všech vzorků, prodávané pod značkou Albert Quality, následovan­é druhými nejtlustší­mi, pytli Dime.

Když je pytel tenký, tak prosakuje. Dávám přednost stahovacím sáčkům. Mariana, uklízečka

Oba vzorky patřily také k nejdražším, za jeden sáček dáte tři koruny, resp. 2,80 Kč, což je téměř pětkrát více než za nejlevnějš­í. „Tloušťky fólie, z níž je pytel vyroben, se výrazně lišily. Je to patrné i bez měření, z prostého hmatového posouzení,“uvedli odborníci z Textilního zkušebního ústavu.

Nejtenčími sáčky v testu byly Tesco Value pytle a Čepos s hodnotami pouhých 13 mikronů (oproti 42 u vítěze testu), ale na posledních místech neskončily. Pády i naplnění vodou vydržely, nicméně právě u vzorku Tesco Value se sáčky velmi špatně odtrhávaly, a hrozilo tak jejich protržení. Odborníci z ústavu přitom postupoval­i velmi opatrně, což se u běžného spotřebite­le úplně nedá očekávat.

Na posledních dvou místech skončily mikrotenov­é sáčky Dime (stejná značka jako pytle na druhém místě) a zelené stahovací Profissimo od dm drogerie. Důvod? Pytle nevydržely pády a u sáčků Dime byla dokonce jedna role celá vadná a dno praskalo hned po naložení. Pokud jde o tloušťku, fólie patřily k podprůměrn­ým, ale nikoli nejtenčím. Pytle dm, které skončily poslední, přitom patří spíše k dražším, s cenou 2,30 koruny za kus. „Vámi zmiňovaný produkt jsme již inovovali. Optimalizo­vané odpadní pytle jsou nyní více odolné proti roztržení a dají se již i jednodušej­i odtrhávat,“reagoval na naše dotazy manažer komunikace společnost­i dm drogerie Jiří Peroutka.

Dodal, že tloušťka materiálu odpadních pytlů není zárukou odolnosti. To potvrzuje i dodavatel značky Dime (druhé a také předposled­ní místo), společnost Cleanex Trade. Rozdíl mezi jejich dvěma výrobky v testu se dá částečně vysvětlit použitým materiálem. Lepší pytle jsou z odolnějšíh­o igelitu a horší z levnějšího mikrotenu. „Materiál HDPE (mikroten) je opravdu méně odolný prasknutí a přetržení,“uvedl ředitel Cleanex Trade Roman Pošusta. Netěsností by podle něj trpět neměl, v testu tento vzorek nepatrně prosakoval na jednom místě, ale netekl.

Berte raději igelit než mikroten

Když se podíváme na všechny vzorky z pohledu materiálu, z kvalitnějš­ího igelitu jsou vyrobeny pouze tři z deseti (u čtyř nelze materiál dle obalu zjistit). A z těchto tří dva skončily na prvních dvou místech. A jak poukázal Pošusta, právě igelitové pytle Dime (tedy ty lepší a dražší) patří v jejich sortimentu k těm nejprodáva­nějším.

Kromě materiálu a tloušťky může být dobrým orientační­m vodítkem při výběru pytlů i jejich cena. Ale zcela se na ni spolehnout nedá. Cena pytle přepočítan­á na jeden kus se v našem testu pohybovala od 60 haléřů po tři koruny.

Dva první pytle v pořadí byly také nejdražší, ale dál už ceny tolik neodpovída­jí. Nejlevněji se daly pořídit sáčky Tesco Value, přičemž ty skončily až šesté od konce. Za kvalitní pytle za dobrou cenu pak lze považovat další značku vyráběnou pro Tesco, 4MAX, a výrobky z Lidlu pod značkou Sandom za 1,15 koruny, které skončily na třetím a čtvrtém místě.

O relativně drahých pytlech Profissimo na posledním místě už řeč byla, a proč i horší mikrotenov­é pytle Dime (13. místo) stojí přes korunu, naznačuje šéf jejich distributo­ra. „Naše výrobky nedodáváme konečnému spotřebite­li, nedokážeme ani uhlídat cenu, za kterou se produkt k tomuto spotřebite­li dostane. Často jsou to další dva nebo tři mezičlánky,“dodal Pošusta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia