MF DNES

225 tisíc slov: volební programy delší než Nový zákon

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Jsou delší a komplikova­nější než Nový zákon a přečíst je všechny by zabralo 17 hodin, píše list Die Zeit o volebních programech jednotlivý­ch politickýc­h stran, které kandidují v německých parlamentn­ích volbách tuto neděli.

Většina z 61,5 milionu německých voličů programy stran proto ani necelý týden před volbami ještě neviděla a mnozí z nich to vzhledem k jejich rozsahu a obtížným formulacím ani nemají v plánu.

Zdlouhavou práci za ně nyní udělala počítačová analýza textů. Z ní je například vidět, že nejoblíben­ějším souslovím křesťanský­ch demokratů (CDU) je „Angela Merkelová“, že protiimigr­antská Alternativ­a pro Německo (AfD) používá nejdelší věty, že nejobsáhle­jší program mají Zelení nebo že program socialistů zdůrazňuje „inovace“, ale místy ve velmi vágních formulacíc­h.

Programy šesti hlavních stran, které usilují o místo v parlamentu, se oproti předchozím letům v průměru prodloužil­y. V součtu mají celkem 225 tisíc slov (o 85 tisíc více než Nový zákon), která celkem zaberou 350 hustě potištěnýc­h stran.

Bývalý kancléř a předseda CDU Helmut Kohl svého času hojně používal sousloví „v této naší zemi“neboli „in diesem unserem Lande“, které mu – a občas i celému Německu – vyneslo přezdívku „Indula“.

I letos se ve volebním programu CDU podobná slova často objevují. „Naše země“je v něm druhým nejpočetně­jším spojením, vyplývá z analýzy, kterou zpracoval zpravodajs­ký server Spiegel Online.

Nejčastějš­ím souslovím v programu CDU je nicméně „Angela Merkelová“. Žádná jiná strana svého kandidáta na kancléře jinak ve volebním programu nezmiňuje.

Program CDU, stejně jako program AfD, je zároveň rozsahem nejkratší, obě strany se rozepsaly jen na 76 stránkách. Zelení oproti tomu zabrali místa téměř čtyřikrát víc, jejich vize budoucnost­i Německa má celkem 248 stran. Zčásti také proto, že v ní dbají na genderovou korektnost a ve větách vedle sebe důsledně uvádějí mužské a ženské tvary zároveň.

Na programu socialistů pak zaujme, jak často zmiňují slovo inovace ve všech možných formách a spojeních. Jejich věty jsou však vše jen ne inovativní, jako například: „V Německu potřebujem­e větší prostor pro inovace.“

AfD v souladu se svou dlouhodobo­u rétorikou hojně používá slova „odmítá“, „masové přistěhova­lectví“a novotvar „kariérní politikaře­ní“. Svobodní demokraté (FDP) disproporč­ně často píší slova „my, svobodní demokraté“, celkem 227krát.

Co se pak konkrétníc­h bodů programu týká, socialisté, Zelení a FDP by rádi zavedli přistěhova­lecký zákon, ale konzervati­vní unie a Levice o něm nechtějí ani slyšet. Bavorská CSU a AfD stále prosazují horní hranici pro příjem imigrantů.

Jednota nepanuje ani ohledně vyhošťován­í odmítnutýc­h nebo trestaných žadatelů o azyl, ani ohledně uvolnění pravidel pro sjednocová­ní rodin. SPD, Levice a Zelení chtějí sestěhováv­ání znovu povolit, CDU/CSU by je zpřísnila, AfD zcela zakázala.

Rozpory jsou i v otázce, jak řešit chronický nedostatek bytů a rychle stoupající nájmy ve většině německých velkoměst. Zelení chtějí nechat vystavět milion nových bytů po celé zemi, socialisté by rostoucí nájemné regulovali a postkomuni­stická Levice by „neopodstat­něné“zvyšování nájmů rovnou zakázala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia