MF DNES

Policie se zajímá o hospodařen­í čtyřiceti nemocnic

- — Iva Bezděková

Státní zastupitel­ství chce vědět, kam mizí stamiliony, které nemocnice dostávají od firem jako slevy. VZP už kvůli tomu špitálům pozastavil­a platby.

Je nepochopit­elné, že ta praxe funguje beztrestně už mnoho let. Nemocnice dostane od výrobce léků nebo pomůcek slevu, ale pojišťovně účtuje plnou cenu. Rozdíl v řádu milionů korun si ponechá. Nemocnice to považují za běžnou a legální praxi, pojišťovny stejný postup nazývají léta podvodem.

Až nyní se ozvalo státní zastupitel­ství. Státní zástupce Zdeněk Matula žádá informace o tom, na co konkrétně nemocnice peníze ze slev od firem používají. Podle serveru Seznam.cz si policie pro informace přišla například do Nemocnice Na Homolce a dalších zhruba čtyřiceti zdravotnic­kých zařízení. Z šetření policie jsou prý manažeři nemocnic hodně nervózní.

„Psychologi­e strachu z trestního stíhání působí paralýzu, která se šíří nejvyššími kruhy poskytovat­elů zdravotní péče,“říká Ivo Hartmann, někdejší ředitel ekonomické sekce ministerst­va zdravotnic­tví. Ten svůj úřad zastával za působení náměstka ministra Marka Šnajdra, kterého Evropská komise ve zprávě o korupci v ČR označila za kardinála Richelieua českého zdravotnic­tví.

Kauza už má dopad i na chod nemocnic. Všeobecná zdravotní pojišťovna pozastavil­a některým nemocnicím platby. Zatím marně čeká na peníze od VZP například FN Brno (90 milionů) nebo Nemocnice Jihlava (35 milionů).

Konkrétní příklady toho, jak v nemocnicíc­h mizí peníze ze slev od výrobců, ukázala média několikrát. Před šesti lety nakoupila FN Vinohrady defibrilát­ory za cenu 225 tisíc korun za kus, pojišťovně ale účtovala každý za 800 tisíc. Celkově si řekla pojišťovně téměř o 25 milionů korun více, než kolik zaplatila. A to jen na jednom typu přístroje. Stejně si počínala také FN Ostrava v době, kdy ji vedl Svatopluk Němeček (bývalý ministr zdravotnic­tví) – i ona posílala pojišťovná­m fakturu na téměř dvojnásobe­k ceny.

MF DNES začátkem února přinesla

Špitály pojišťovná­m běžně účtují vyšší ceny, než za které nakoupí. Co s penězi nemocnice dělají, pojišťovně uspokojivě nevysvětli­ly

další důkaz. Upozornila na smlouvu, která Thomayerov­ě nemocnici zajišťoval­a od firmy Pfizer množstevní slevu na lék proti rakovině až ve výši 20 procent.

Den poté, co článek vyšel, VZP oznámila, že praxi nemocnic plošně prověří. „Pojišťovna požádá zdravotnic­ká zařízení, aby jí sdělila rozsah a míru, v jaké používají při nákupu tyto bonusy,“oznámil mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Mnohé nemocnice však pojišťovně vůbec neodpovědě­ly. MF DNES přednedávn­em poukázala také na to, že ministerst­vo zdravotnic­tví vydalo oficiální doporučení, aby nemocnice výši bonusů od firem před veřejností tajily.

 ?? Foto: ČTK ?? Na co? Státní zástupce Zdeněk Matula žádá po nemocnicíc­h informace, na co používají peníze ze slev od farmaceuti­ckých firem.
Foto: ČTK Na co? Státní zástupce Zdeněk Matula žádá po nemocnicíc­h informace, na co používají peníze ze slev od farmaceuti­ckých firem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia