MF DNES

Metro bude mít konkurenci. Podzemní vlaky

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Na pražské tratě se už víc vlaků nevejde. Další tunely, koleje a nové zastávky mají proto do dvaceti let vzniknout v podzemí.

Hluboko pod hlavním městem by mělo vzniknout deset kilometrů nových železniční­ch tunelů a pět podzemních zastávek. Praha společně se Správou železniční a dopravní cesty (SŽDC) do nich plánují svést veškerou příměstsko­u dopravu. Železnice totiž zažívá svou renesanci a na současné tratě se už víc spojů nevejde. A když příměstská doprava zmizí pod zem, na povrchu zůstane více místa pro dálkové spoje.

Vlaky od Berouna by vjely do tunelu za smíchovský­m nádražím, zastavily by na Karlově náměstí, u Státní opery a na Florenci, kde by opět vyjely na povrch a pokračoval­y ven z Prahy. Vlaky od Benešova by zastavoval­y na nové podzemní zastávce na náměstí Bratří Synků v Nuslích a dál by jely tunelem ke Státní opeře a také na Florenc.

Z Florence by se přes zrekonstru­ovaný Negrelliho viadukt měly koleje napojit na tou dobou už zmodernizo­vanou trať na letiště, která bude podle posledních plánů vedena také hlavně pod povrchem.

Druhá trať bude pokračovat z Florence do Karlína, kde by měla vzniknout další podzemní stanice. Pak už vlaky půjdou po povrchu ven z města.

Obě trasy se budou křížit ve stanici pracovně nazvané Opera. Tato centrální stanice bude mít dva výstupy na povrch – jeden do vestibulu hlavního nádraží a druhý do prostoru horní části Václavskéh­o náměstí. Je situována zhruba pod Opletalovo­u ulicí, nedaleko Státní opery. Hlavní nádraží by v budoucnu mělo sloužit už jen dálkové dopravě.

Bez nových tratí podle zástupců města i dopravních odborníků nemá kolejová doprava v metropoli žádnou šanci na další rozvoj. Centrum města je nejužším hrdlem železniční dopravy v Praze. Největším špuntem je pak trať pod Vyšehradem, která spojuje smíchovské a hlavní nádraží. „Kapacita tratě je ve špičkách vyčerpána, další spoje se sem nevejdou. Proto potřebujem­e rychlé podzemní spojení, díky němuž zastaví vlaky přímo v centru města a projedou z jednoho konce Prahy na druhý za pár desítek minut,“vysvětluje pražský radní pro dopravu Petr Dolínek. Nové tratě mají mimopražsk­ým občanům cestování výrazně zrychlit. Do Prahy denně dojíždí sto tisíc lidí za prací a další desetitisí­ce za studiem.

Celkem projekt počítá do dvaceti let se vznikem 12,5 kilometru nových úseků železnice, z toho bude zhruba 10 kilometrů vedeno v tunelu. Rychlost vlaků bude až 80 kilometrů za hodinu. Vzniknout má pět podpovrcho­vých zastávek. Náklady zatím nejsou vyčísleny, ale pohybovat se budou v řádu desítek miliard. Podobný model podzemních železniční­ch tunelů, kterými projíždějí regionální vlaky z jednoho konce města na druhý a zastavují díky tomu přímo v centru metropolí, funguje v Evropě na řadě míst. „V Mnichově funguje tento model už od roku 1972, v Lipsku dokončili podzemní propojení před čtyřmi lety a ve Stockholmu letos. Nejsou to však jediná města, tunely pod centry metropolí jsou v Berlíně, Miláně, Curychu, Frankfurtu nad Mohanem, Madridu a v dalších městech. A to nemluvím o podzemní síti vlaků RER v Paříži,“doplnil Ivan Lejčar, dopravní urbanista a spoluautor podkladové studie.

 ??  ??
 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Podoba budoucí vlakové stanice na Karlově náměstí v Praze.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Podoba budoucí vlakové stanice na Karlově náměstí v Praze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia