MF DNES

Na jehlách i bez nich: jedny boty stačí

Obuvnické firmy objevují vyměniteln­é podpatky. Šetří to zdraví nositelek obuvi a společnost­em to vydělává peníze

- Eva Moniová redaktorka MF DNES

Vysoké podpatky zvyšují sebevědomí nositelky, ale na dlouhé nošení nejsou. Spousta žen s sebou proto nosí pohodlné náhradní boty s plochou podrážkou. Co kdyby ale existovaly střevíčky, které umějí oboje? Dvě malé obuvní firmy ve Francii a Německu přišly s řešením. Představil­y boty s vyměniteln­ým podpatkem.

Britský Telegraph upozornil, že kvůli vysokým podpatkům přicházejí firmy na ostrovech o 260 milionů liber (7,7 miliardy korun) ročně. Mohou za to údajně nemocenské, které si ženy kvůli zraněním způsobeným chůzí na vysokých podpatcích vybírají.

Olga Streltchen­ková pracuje v kanadské Ottawě jako manažerka. Kromě svých schopností je ve firmě proslulá i tím, že nosí boty s podpatky, které se dají odmontovat. „Nejsem moc vysoká, takže vysoké podpatky používám v práci ke zdůraznění své přítomnost­i,“cituje BBC šestačtyři­cetiletou ženu. „Domů radši chodím v nižších botách. A když se jdu po práci bavit, beru si s sebou i kovové podpatky, které jsou hravější,“popsala Streltchen­ková.

Její boty pocházejí z dílny firmy Tanya Heath. Dovolují ženám měnit styl z profesioná­lního na běžný a z módního na pohodlný pouze tím, že se vymění podpatky.

Designérka Tanya Heathová přišla s nápadem poté, co se v roce 1996 přestěhova­la do Paříže. Rodilá Kanaďanka roky pracovala v telekomuni­kačním a energetick­ém sektoru a unavovalo ji měnit si boty pokaždé, když přišla do práce a než z kanceláře odcházela.

„Přicházela jsem v balerínkác­h a přezouvala se do lodiček. Mí francouzšt­í kolegové se mi posmívali,“vzpomíná. „Přezdívali mi Newyorčank­a, protože lidé v New Yorku si na cestu do práce k obleku obouvají tenisky,“vysvětluje.

Aniž měla jakoukoli zkušenost s módním průmyslem, v roce 2009 začala trojnásobn­á matka svou myšlenku rozvíjet. Největší výzvou pro ni bylo vyrobit boty, které by byly stylové a zároveň pohodlné.

Od 80. let minulého století se o výrobu bot s měnitelným­i podpatky pokoušelo více firem, ale žádná neuspěla. „Pár pokusů bylo, ale boty byly buď nevzhledné, nebo nefunkční, podpatky odpadávaly,“konstatuje Heathová.

Koncept značky Tanya Heath spočívá v tom, že si žena nejdřív vybere botu a tu posléze nosí s různými podpatky. Boty různých druhů stojí od 290 eur (7 500 korun) do 700 eur (18 300 korun). Zákaznice

„Od osmdesátýc­h let minulého století se o výrobu bot s vyměniteln­ými podpatky pokoušelo více firem, ale žádná neuspěla.“

si mohou vybírat mezi 400 různými podpatky, které stojí od 25 do 100 eur (od 650 do 2 600 korun).

Začátky byly podle Heathové těžké, ale dnes její firma vyváží do 72 zemí a provozuje butiky ve Francii, Portugalsk­u a Kanadě.

Podobnou cestou se vydala i firma Mime et moi z německého Mnichova, kterou založili čtyři muži. Inspiroval­a je k tomu příhoda, kdy jejich partnerky přišly domů ze společného večírku kvůli bolavým nohám bosy. Jeden z nich, student oboru mechanické­ho strojírens­tví, přišel s řešením.

„Hned nás napadlo, že to tu chybělo,“říká spoluzakla­datel značky Tim Haas. „Chtěli jsme vytvořit dámskou obuv, která bude vypadat perfektně, sexy a žensky, ale zároveň bude pohodlná,“doplňuje.

První boty prodali v roce 2013, tři roky od založení společnost­i. Podpatky Mime et moi měří od tří do jedenácti centimetrů a stojí od 175 do 205 eur (od 4 500 do 5 300 korun).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia