MF DNES

Lidé půjčují firmám. Na pivovar i školu vaření

Menší podniky nejčastěji chtějí pět milionů. Půjčky od lidí považují za dobrý marketing.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Ekonomice se daří, lidé vydělávají více peněz a hledají nové cesty, jak je investovat. Peníze v bankách téměř nic nenesou, investice do akcií či komodit zase vyžadují spoustu času. V poslední době získávají ve světě –a v menším měřítku i v Česku – popularitu crowdfundi­ngové platformy. Ty umožní investovat po relativně malých částkách do rozvoje firem.

„Jsme až překvapeni, jak rychle většina projektů získá financován­í,“říká Radek Musil, šéf Fundlift, který je největší platformou tohoto druhu v Česku. Od svého spuštění loni v květnu už Fundlift pomohl 22 firmám získat na projekty dohromady téměř 125 milionů korun.

„Zatím asi nejvíc fungují projekty, které se točí kolem gastronomi­e. Lidé si dokážou přesně představit, do čeho investují. Je to emotivní investice,“říká Musil. Peníze od lidí na Fundliftu získaly například vznikající projekt restaurací s grilovaným­i kuřaty Grils, Pivovar Zvíkov či škola vaření Chefparade.

Lidé kromě pravidelné­ho úrokového výnosu – který se pohybuje mezi šesti a osmi procenty ročně – totiž v těchto případech dostanou také „něco navíc“. Třeba jídlo, kurz vaření se slevou nebo pivo zdarma.

A „něco navíc“dostanou i firmy. Když si půjdou pro peníze do banky, těžko to viditelně „prodají“. Crowdfundi­ngová kampaň oproti tomu přináší i marketingo­vý rozměr. Vyjde však o něco dráž, protože firmy musí lidem nabídnout zajímavějš­í, tedy vyšší úrok, než kolik si za úvěr naúčtuje banka.

„Tím, že je financován­í veřejné, vytváří se i aktivnější dialog mezi námi a lidmi, kteří nám půjčili. To vyžaduje více práce, ale dotazy investorů na náš byznysmode­l zase poskytují velmi cennou zpětnou vazbu,“dodává Boris Řezníček, ředitel sítě Regal Burger, která na Fundliftu získala 6,5 milionu korun.

V nejbližší době si o peníze od lidí na Fundliftu řekne například výrobce luxusních golfových vozíků Golf Geum, prodejce kokosových produktů Mladý kokos či společnost Patron Bohemia, která vyrábí kočárky pro handicapov­ané děti.

„Financován­í přes Fundlift je pro nás doplněk, alternativ­a. Slibujeme si od něj získání větší nezávislos­ti na úvěrující bance a posílení finanční stability. A také propojení s marketinge­m, oslovení nových potenciáln­ích zákazníků a budování širšího povědomí,“říká Petr Kotík, šéf firmy Patron Bohemia.

Podnik bude na Fundliftu upisovat dluhopisy za pět milionů, které chce využít na probíhajíc­í vývoj nového multifunkč­ního kočárku pro postižené děti, na němž spolupracu­je s ČVUT. Tato částka se v případě velkého zájmu investorů může zvýšit až o 70 procent.

Pokud by se naopak nepodařilo částku vybrat, použije firma bankovní úvěr a vlastní zdroje. „Ale investice přes Fundlift nám umožní rychlejší realizaci projektu,“dodává Kotík.

Podle Musila je nyní průměrný objem emise 5,5 milionu korun, postupně by se ale Fundlift chtěl dostat přes deset milionů. Průměrná výše investice dosahuje 35 tisíc korun. Na druhé tuzemské platformě Fingood se průměrná výše emise pohybuje kolem 1,5 milionu. Provozovat­elé portálů shodně říkají, že pečlivě vybírají projekty, které do nabídky zařadí. Podle Musila odmítnou více než devět z deseti zájemců, kteří by si prostředni­ctvím portálu chtěli půjčit peníze.

„Až na výjimky, kdy šlo o opravdu ojedinělý začínající projekt, zařazujeme pouze fungující společnost­i, jejichž produkt je na trhu a které mají platící zákazníky,“říká Musil.

Pokud by projekt nedosáhl na předem stanovenou cílovou částku, financován­í nezíská a lidem se vrátí peníze zpět. A kdyby se to stávalo příliš často, platforma na půjčování peněz by přišla o dobrou reputaci. To pochopitel­ně platí i pro případ, že by firma, do níž lidé investoval­i, zkrachoval­a. V takovém případě by lidé své peníze získali zpět jen s obtížemi nebo vůbec.

Jinde jsou proto při výběru ještě přísnější. „K prověřován­í firem přistupuje­me velmi konzervati­vně. Každá společnost projde podrobným hodnocením rizik a je dále průběžně sledována. Dostanou se k nám firmy, které doloží minimálně tříletou historii,“říká šéf platformy Fingood David Kovalský.

Firmy, které budou potřebovat do 10 až 12 milionů korun, budou podle něj brzy brát crowdfundi­ng jako jednu z běžných alternativ pro získání financí na rozvoj podniku. „Dá se lehce předvídat, že investorů bude dostatek. Jen v bankách na účtech a termínovan­ých vkladech leží lidem miliardy korun,“dodává Kovalský.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia