MF DNES

Prvních 911 majitelů škodovek podalo společnou žalobu na VW

- — Jan Kroča

Prvních 911 českých majitelů dieselovýc­h škodovek podalo společnou žalobu na koncern Volkswagen (VW) a jeho součást Škoda Auto. Zastupuje je společnost Safe Diesel a domáhají se částky ve výši 220 tisíc korun. To přibližně odpovídá 10 tisícům dolarů, které koncern VW vyplácel jako odškodnění v rámci aféry Diesel Gate v USA.

V Německu již působí iniciativa My Right, která sdružuje aktuálně kolem 100 tisíc údajně poškozenýc­h majitelů aut koncernu. Další podobná iniciativa vznikla ve Velké Británii pod názvem VW Emissions Action Group. K ní se dosud přidalo kolem 40 tisíc majitelů vozů. Žádné iniciativě v Evropě se ale zatím nepodařilo vymoci odškodnění.

Škoda Auto veškeré požadavky na odškodnění zamítá. „Zákazníkům nevznikla a s provozován­ím vozu nadále nevzniká žádná újma,“uvedl pro MF DNES mluvčí automobilk­y Vítězslav Pelc. Všechny vozy je podle něj možné normálně používat před i po provedení technickýc­h opatření, která spočívají hlavně v přehrání nového softwaru do řídící jednotky vozu.

„V případě, že Safe Diesel ve sporu neuspěje, nehradí jeho zákazníci, tedy dotčení spotřebite­lé, žádné náklady s tím spojené,“uvedl pro MF DNES advokát František Honsa z advokátní kanceláře BBH, která žadatelům poskytuje právní služby. Všechny poplatky včetně nákladů řízení ponese pouze Safe Diesel. Firma jako odměnu požaduje 25 procent z případně získaného odškodění.

Aféra Diesel Gate začala před dvěma lety. Americké úřady tehdy oznámily, že koncern VW instaloval do některých dieselovýc­h motorů software, který snižoval emise při homologačn­ím měření. Vozy tak zdánlivě splňovaly přísnou ekologicko­u normu EURO 5, i když v běžném provozu vypouštěly podstatně vyšší emise. Dva manažeři koncernu již za to v USA sedí ve vězení a další vyšetřován­í pokračuje, v Evropě zatím nikdo obviněn nebyl. V Česku se problém týká asi 165 tisíc aut koncernu VW, z toho více než 100 tisíc škodovek, hlavně modelu Octavia.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia