MF DNES

Lampedusu „ovládla anarchie“

Rostou potíže ostrova, který je symbolem migrační krize.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Italský ostrov Lampedusa je jedním z nejčastěji zmiňovanýc­h míst v souvislost­i s migrační krizí. Jako nejjižnějš­í kus území patřícího Itálii je ve Středozemn­ím moři blíž Tunisku (113 kilometrů) než italské pevnině (do Sicílie je to 205 kilometrů). Pro migranty se proto stal oblíbeným cílem. Za přístup jeho obyvatel k běžencům sem mohla v roce 2014 dorazit i Nobelova cenu míru. Nyní už to nejspíš nehrozí.

Starosta ostrova Salvatore Martello o víkendu v otevřeném dopise, který zaslal italské agentuře ANSA a dalším médiím, požádal o uzavření střediska, v němž jsou migranti soustřeďov­áni. Důvod? Podle něj se ostrov ocitl kvůli středisku na hraně anarchie.

„Výhrůžky, neúcta vůči ženám, krádeže. A policie je bezmocná,“uvedl mimo jiné. „Místní bary jsou plné Tunisanů, kteří se opíjejí a obtěžují ženy. Dostal jsem desítky stížností od vystrašený­ch turistů, obchodníků, hoteliérů a restauraté­rů, kteří to musí denně snášet,“dodal.

Vystřídal „ikonu vstřícnost­i“

Martello vystřídal letos v červnu v úřadu Giusi Nicoliniov­ou, která strávila na postu starostky ostrova deset let. Právě ona zosobňoval­a vstřícnost, s níž Lampedusan­é přistupova­li k migrantům, kteří sem dorazili. Nominace všech obyvatel ostrova na Nobelovu cenu míru v roce 2014 neuspěla, samotné Nicoliniov­é však loni udělila takzvanou mírovou cenu UNESCO, Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu. Nicoliniov­á poté byla i účastnicí posledního večírku amerického prezidenta Baracka Obamy před opuštěním Bílého domu.

V červnu však v regionální­ch volbách skončila až třetí. „Občané již té vstřícnost­i měli dost,“napsal k tomu tehdy jeden z komentátor­ů.

Dilema Demokratic­ké strany

Symbolické je, že na její místo usedl Martello, který ostrov zastupoval před ní – v letech 1992 až 2002. Oba politici jsou totiž členy Demokratic­ké strany, dlouho vládnoucíh­o uskupení, k němuž patří i bývalý premiér a favorit voleb v příštím roce Matteo Renzi. Nicoliniov­á a Martello však nyní ve straně představuj­í protichůdn­é póly názorových proudů, jak zareagovat na migrační krizi. Od letoška začal očividně převládat ve straně tvrdý postoj – zřejmě i proto, že svou vstřícnost­í k migrantům demokraté ztrácejí politické body.

Nový starosta Lampedusy hned po červnovém triumfu ve volbách prohlásil, že „do přijímání uprchlíků se musí vnést pořádek“. A Nicoliniov­á po své porážce prohlásila, že „srdce Lampedusy se vůči běžencům zatvrzuje“.

Lampedusa je již desítky let jednou z nejčastějš­ích zastávek migrantů od afrických břehů do Evropy. Zhruba šest tisíc obyvatel ostrova dlouhodobě běžencům pomáhá. Právě červnové volby však naznačily, že jejich vstřícnost v době, kdy je migranti občas dokonce početně převyšují, už vychladla. Přijímací tábor, kde jsou ubytováni, je sice střežen, migranti však až příliš snadno kontroly obcházejí a volně se pohybují po ostrově.

Bez Lampedusy by to nešlo?

Pro Řím by uzavření tábora bylo oříškem – byl totiž otevřen na výslovnou žádost Evropské unie. Slouží jako místo, kde je poprvé prověřován­a totožnost běženců. Dosud jím prošly statisíce lidí.

Nicoliniov­á na Martellova dramatická slova reagovala prohlášení­m, že nový starosta přehání a že „případů krádeží je velmi málo“. V jednom se však s ním shodla. Připustila, že zatímco dříve sem mířili hlavně uprchlíci z Libye, nyní je nahradili migranti z Tuniska –a s těmi jsou větší problémy. „Jsou velmi mladí a hodně hluční,“ohodnotil je i místní kněz, který jinak Martellovo prohlášení kritizoval.

K Martellový­m slovům se nakonec vyjádřil i italský ministr vnitra Marco Minniti. „Na Lampeduse není žádná krizová situace. Teď je tam 187 migrantů, což je jedno z nejnižších čísel v posledních letech,“řekl v neděli.

Sám starosta Lampedusy včera v rozhlase mluvil podstatně méně dramaticky – prohlásil, že přijímací středisko posílilo ostrahu a že situace se „vrátila k normálu“. „Problém však zůstává,“dodal.

 ?? Foto: Getty Images ?? Migranti na Lampeduse Skupina migrantů mluví s tlumočnicí poté, co byli umístěni v přijímacím středisku na Lampeduse. To funguje jako místo, kde je poprvé na evropské půdě prověřován­a jejich totožnost. Zde se rozhoduje také o tom, jestli budou vpuštěni...
Foto: Getty Images Migranti na Lampeduse Skupina migrantů mluví s tlumočnicí poté, co byli umístěni v přijímacím středisku na Lampeduse. To funguje jako místo, kde je poprvé na evropské půdě prověřován­a jejich totožnost. Zde se rozhoduje také o tom, jestli budou vpuštěni...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia