MF DNES

Kypr prodává unijní pasy boháčům

Pokud máte pár milionů dolarů, můžete si koupit i občanství v EU. V současnost­i se tak nejčastěji děje na Kypru, který na tom vydělává miliardy.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Žádné placení pašerákům či čekání na vyřízení žádosti o azyl. Stačí jen kliknout na bankovní účet a odeslat požadovano­u sumu peněz. A brzy máte nejen občanství, ale i pas občana Evropské unie, se kterým se můžete usadit v zásadě, kdekoli se vám v EU zachce.

Osmisettis­ícový Kypr, který stále ještě zcela nepřekonal následky bankovní krize z roku 2013, na prodeji občanství zámožným cizincům vydělává miliardy. Podle zprávy britského deníku The Guardian získal Kypr na prodeji pasů eurovým multimilio­nářům z Ruska, Ukrajiny a dalších zemí už čtyři miliardy eur (124 miliard korun). Jen loni vydal výměnou za investice do nemovitost­í nebo do veřejného sektoru na čtyři sta pasů cizincům ze zemí mimo EU. Za poslední čtyři roky jich pak bylo přes dva tisíce.

K získání občanství a kyperského pasu s právy občana EU stačí investovat buď 2,5 milionu eur (asi 65 milionů korun) do firmy z veřejného sektoru, nebo si za dva miliony eur koupit nemovitost. I díky prodeji kyperských pasů trhají prodeje nemovitost­í na ostrově rekordy.

Kyperské občanství tak za investice získal například kontroverz­ní ukrajinský oligarcha a dolarový miliardář Igor Kolomojski­j nebo ruský miliardář a majitel klubu AC Monako Dmitrij Rybolovlev, který má jmění ve výši 7,4 miliardy dolarů.

Dnes na Kypru žije už přes čtyřicet tisíc Rusů (5 procent obyvatelst­va), velká část z nich v Larnace, kde je mnoho ruských obchodů, škol a firem. Popularito­u Kypru neotřáslo ani to, že během krize přišla část ruských boháčů o většinu svých vkladů v kyperských bankách.

Europarlam­ent je proti. Marně

Není to poprvé, co prodej unijního občanství vzbuzuje pozdvižení. Podobným způsobem je prodávala i Malta a v menší míře také Rakousko. Proti této praxi se ohradil už před třemi roky Evropský parlament, který v rezoluci vyzval unijní vlády, aby nekšeftova­ly s pasy. „Občanství EU se nesmí stát obchodovat­elnou komoditou,“varovalo usnesení europarlam­entu. Vliv na chování členských států, kterým nemá Brusel do udělování občanství co mluvit, to ale nemělo.

Jinou spornou praxí je udělování občanství na národnostn­ím základě. Takto mají občanství EU stovky tisíc srbských a ukrajinský­ch Maďarů nebo rumunských Moldavanů.

 ?? Foto: archiv ?? Pan AC Monako Rybolovlev vlastní slavný fotbalový klub.
Foto: archiv Pan AC Monako Rybolovlev vlastní slavný fotbalový klub.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia