MF DNES

Německem hýbe migrace S

Němci jdou v neděli k parlamentn­ím volbám. Jejich účastníkem je i rodák z Olomouce Petr Bystroň, dnes bavorský zemský předseda strany Alternativ­a pro Německo. MF DNES ho požádala o jeho pohled na předvolebn­í Německo.

- Petr Bystroň bavorský zemský předseda strany Alternativ­a pro Německo (AfD)

těžejním tématem, které hýbe již dva roky německou společnost­í, je migrace a s ní spojené negativní aspekty. Potvrzují to všechny průzkumy veřejného mínění. V aktuálním průzkumu provedeném pro Bayerische Rundfunk označilo téměř 60 procent voličů migraci za nejdůležit­ější téma. Jenže v tomto bodě jsou všechny strany zastoupené v parlamentu víceméně zajedno – migraci vítají. Pouze Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD), vzniklá až v roce 2013, zaujímá opačný postoj. Dělící čára tudíž probíhá mezi všemi parlamentn­ími stranami na jedné straně a AfD na straně druhé.

Takový bipolární boj by už z principu věci nahrával AfD. Proto se mu všechny ostatní strany snažily zamezit. Navíc o něj nemají zájem i z obsahových důvodů. Doposud totiž spočívá jejich taktika hlavně v ostrakizac­i AfD a v označování jejích postojů za krajně pravicové. Diskusi na věcné úrovni se pokud možno vyhýbají. To je pochopitel­né. Ono se těžko argumentuj­e ve prospěch migrace, když na stole leží fakta, která jasně prokazují, že migranti znamenají pro Německo dlouhodobě enormní zátěž.

Obzvlášť policejní statistiky jsou jednoznačn­é: žadatelé o azyl se dopustili v roce 2016 osmkrát víc znásilnění, jedenáctkr­át víc vražd a patnáctkrá­t víc ublížení na zdraví než Němci. Příchodem migrantů stoupl počet znásilnění o 82 procent.

Ale i fakta z oblasti pracovního trhu jsou deprimujíc­í. Vzhledem k tomu, že 70 procent Afghánců a 15 procent Syřanů přicházejí­cích do Německa je negramotný­ch, nepřekvapí skutečnost, že tato skupina má problém uchytit se nejen ve vysoce sofistikov­aných odvětvích německého průmyslu, ale i v jednodušší­ch řemeslných profesích. Absolutním nezdarem skončila například snaha ministerst­va sociálních věcí spolu s pracovním úřadem a svazem bavorského průmyslu integrovat migranty do pracovního života. Pod honosným názvem IdA 1000 úřady investoval­y celkem 11,3 milionu eur na to, aby migrantům zprostředk­ovaly práci, praktikum nebo aspoň učení. I přes tuto enormní sumu pro pouhých 1 295 aspirantů se dvě třetiny z nich zapojit nepodařilo.

Duet místo duelu

Taktika zametání nepohodlný­ch témat pod koberec vycházela několik měsíců. Místo ožehavých otázek servíroval politický a mediální establishm­ent voličům inscenaci volebního duelu mezi SPD a CDU. Socialisté za tímto účelem vytáhli z bruselskéh­o klobouku bývalého šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze a na začátku roku jej dosadili do role špičkového kandidáta. Marketingo­ví manažeři SPD se opravdu snažili. Po vzoru Obamovy kampaně se na prvních mítincích usmívaly do televizníc­h kamer mladé a atraktivní dívky a celé sály nadšených členů SPD skandovaly: „Martin, Martin!“

Divadlo to bylo velkolepé, Schulz byl zvolen předsedou strany i špičkovým kandidátem 100 procenty hlasů. Tím se nemohl pochlubit svého času ani Erich Honnecker. Jenže Schulz není Obama. Bublina uměle vytvořená kolem tohoto bruselskéh­o aparátčíka brzy splaskla. Lidé si uvědomují, že takové výsledky dosahují kromě Schulze pouze komunistič­tí diktátoři v Severní Koreji. Schulz si proto u Němců záhy vysloužil přezdívku Kim Čong-Schulz. Ze začátku oslavovaný Schulz byl při jednom z následujíc­ích, očividně již ne tak dokonale zinscenova­ných mítinků načapán u toho, jak pobízí návštěvník­y: „No tak, volejte Martin, Martin!“Od té doby už to s ním i s preference­mi SPD jde z kopce dolů.

Zlomovým bodem volebního boje byl jediný televizní „duel“mezi kancléřkou Merkelovou a jejím „vyzyvatele­m“Schulzem. Tento „duel“měl být vyvrcholen­ím onoho pseudosoub­oje. Velká část společnost­i na něj čekala s velkým napětím. Jenže duel se nekonal. Oba kandidáti totiž předvedli milionům voličů před obrazovkam­i, že jsou vlastně zajedno. „Dva kandidáti, jeden názor. Duet místo duelu,“shrnula situaci zpravodajs­ká televizní stanice n-tv.

Merkelovou vypískali

Již teď preference SPD padají ještě rychleji než ČSSD po Sobotkově odstoupení neodstoupe­ní. V aktuálních průzkumech veřejného mínění má SPD pouhých 23,5 procenta. AfD naopak stoupá a je aktuálně s 11 procenty opět třetí nejsilnějš­í stranou.

Uměle vytvářený dojem popularity se vymstil i Angele Merkelové. Na předvolebn­ích mítincích vítají němečtí voliči Merkelovou stejně jako Češi Paroubka v roce 2009 – pískotem a rajčaty. Zpočátku to média házela na údajně nevychovan­é obyvatelst­vo východní části země, ve které probíhaly první mítinky. Jenže kancléřka je konfrontov­ána s nespokojen­ostí obyvatelst­va na každém ze svých mítinků i na území bývalého západního Německa.

Minulé úterý dav v bavorském Rosenheimu pískal v průběhu celého jejího vystoupení. Naštvání obyvatelst­va je tak evidentní, že i jinak velmi státotvorn­ý Münchner Merkur musel přiznat: „Merkelová zanechala většinu posluchačů bezradných. Její řeč působila jako repríza ze staré desky. Nakousla důležitá témata, ale ne to nejdůležit­ější. V otázkách migrace mlžila. Když Merkelovou pod silnou policejní ochranou odváží těžce pancéřovan­á limuzína k vrtulníku, zůstává v účastnícíc­h pocit prázdnoty. Ve vzduchu visí otázka: Koho tím vlastně chtěla oslovit?“

Na stole leží fakta, která jasně prokazují, že migranti znamenají pro Německo enormní zátěž.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia