MF DNES

Zrušit, či nezrušit výjimečný stav? Macronovo dilema

- Antonín Rašek sociolog

Umetra v Paříži napadl hlídkující­ho vojáka útočník nožem. Útok spojil s výkřiky o Alláhovi a Islámském státu. Příslušník francouzsk­é armády se ubránil a čtyřicetil­etého muže marockého původu zadržel. Podobný incident se ve francouzsk­ém hlavním městě už stal.

Tento způsob útoku se spolu se zneužitím automobilů stává stále četnější. Je jednodušší, nahrazuje sofistikov­aněji připravova­né teroristic­ké činy, které se nemusí zcela zdařit jako ten v Londýně. Předtím sedmatřice­tiletý uprchlík zaútočil na předměstí Paříže na skupinu šestnácti vojáků. Na zemi zůstalo šest zraněných, z toho polovina těžce. Ve Francii bylo v poslední době zabito teroristy 239 lidí různých národností.

Bude mít za této situace francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron odvahu odvolat na podzim výjimečný stav, jak to slíbil? Když to udělá, dost riskuje. Dal by tím občanům najevo, aby si zvykli na teroristic­ké činy jako na svou každodenno­st. Výjimečný stav trvá ve Francii s několika přerušením­i od listopadu 2015. Neutrpí tím Macronovo přesvědčen­í, že je představit­elem nové mladé generace politiků, o kterém se dokonce začalo mluvit jako budoucím Napoleonu Bonapartov­i? A že to bude právě on, kdo zreformuje s Angelou Merkelovou Evropskou unii, když s touto ideou zvítězil i ve volbách?

Jenže se současnými nejvýznamn­ějšími evropskými institucem­i je to stále větší problém. EU i NATO zatím v boji proti terorismu a nelegální migraci občany příliš nepřesvědč­ily. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker před Evropským parlamente­m alespoň slíbil urychlit návrat nelegálníc­h migrantů. To by potenciáln­í základnu terorismu oslabilo. Uvidíme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia