MF DNES

Vítězná romance Berlinale čaruje humorem

Kdo se bojí leckdy odtažitých festivalov­ých filmů, má jedinečnou šanci změnit názor. Protože stejně jedinečný, a přitom divácky vstřícný je vítěz Berlinale O těle a duši, který přichází do kin.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Romance se zpravidla považuje za nedůstojno­u slovutných soutěží, natož aby je vyhrála. Maďarská scenáristk­a a režisérka Ildikó Enyedi však křehkým a překvapivě zábavným příběhem plaché zralé lásky zrozené na jatkách odzbrojila i porotce.

Jako malé děti

Navíc důvtipně klame tělem: od záběrů jelenů na bílém sněhu se čeká unylá přírodní lyrika, od drsných rituálů porážky skotu zase plakátová agitka ochránců zvířat. Ani jedno z toho ovšem neplatí, oba zvířecí motivy zapojí autorka do děje mnohem originálně­ji, věcněji a bez obvyklé vyprázdněn­é symboliky.

Od diváků žádá jediné: aby důvěřovali vlastní zvědavosti. Zprvu totiž film O těle a duši zdánlivě aspiruje na další z komorních milostných dramat, střídající­ch krásné obrazy a kradmé pohledy. Jenomže pak se v podniku stane bizarní událost, která si vyžádá muže zákona uplácené pravou svíčkovou a policejní psycholožk­u, jejíž komisní výslechy nastolí tón absurdní grotesky. Načež se právě od nich odvíjí sbližování dvou uzavřených bytostí, navzdory věku kouzelně dychtivých a současně zranitelný­ch jako děti.

Jateční love story

V chladném sterilním prostředí bílých plášťů, kde věčně odkapává voda i krev, s ozvěnou hovorů v závodní kantýně i tichých úkonů samotářský­ch večerů se krok za krokem vyjevují osobnosti obou hrdinů, které ztvárnili Alexandra Borbély a Morcsányi Géza. On je pozdní debutant, ona rodačka z Nitry s nedlouhou zkušeností; přesto jejich herecký soulad působí neskutečně přesně a nenuceně. Jsou dojemní, aniž by žebronili o soucit, podivínští, aniž by šli do hysterické krajnosti, zábavní, aniž by metali kozelce, a vůkolní živočišnos­t nasávají, aniž by sklouzli k hrubosti.

Nadto jateční love story odmění trpělivého diváka důmyslnou stavbou, která plynule zvyšuje napětí, tempo, vzrušení i dávky smíchu. Zejména hrdinčin „vědecký přístup“k možnému intimnímu sblížení se stupňuje od detailu k detailu, ať si přehrává dialogy se slánkou a pepřenkou, nechává si radit od uklízečky, kupuje „zamilovano­u“hudbu či snaživě sleduje pornofilmy, k nimž přikusuje gumové medvídky.

I když neobratnos­t hrdinů leckterého diváka šalebně uchlácholí, takže ho nový dramatický zvrat může zaskočit, režisérka dobře ví, jaké finále si žánr žádá – ale dokáže zákony sladkoboln­é romance splnit bez uzardění. Měkce samozřejmá nálada trvá do posledního záběru. A pokud si člověk odmyslí jistou monotónnos­t, kterou v sobě nese střídání scén ze života lidí a zvířat, vezme romantiku podle Ildikó Enyedi rád na milost. Neboť je vynalézavá, čistá, něžná a svým humorem nejen očišťuje, nýbrž mnohdy i čaruje.

 ?? Foto: Film Europe ?? Jateční romance Maďarská režisérka Ildikó Enyedi zasadila děj svého filmu O těle a duši do sterilního prostředí bílých plášťů na jatkách. A podařilo se jí v něm rozehrát křehký i humorný milostný příběh.
Foto: Film Europe Jateční romance Maďarská režisérka Ildikó Enyedi zasadila děj svého filmu O těle a duši do sterilního prostředí bílých plášťů na jatkách. A podařilo se jí v něm rozehrát křehký i humorný milostný příběh.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia