MF DNES

Ringo Starr zase dává lásku

Ringo Starr vydal album Give More Love a kolekce deseti novinek patří k tomu nejlepšímu, s čím za poslední roky přišel.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Ne že by nebylo zajímavé, kdyby Ringo Starr natočil po desetiletí­ch čistě country album, navíc přímo v Nashvillu, jak měl v plánu. Bývalý bubeník Beatles má k tomuhle žánru blízko a jistě by ho dokázal uctít poutavou formou. Nakonec z původního záměru zbyla jen písnička So Wrong for So Long, která tak na albu Give More Love, žánrově rozkročené­m někde mezi rockem a rokenrolem, trochu vyčnívá. A je to možná dobře.

S McCartneym opět skvěle

Deska totiž začíná vrcholně rockovou peckou We’re on the Road Again, kde pozorný posluchač rozezná i vokály Paula McCartneyh­o. Ten zde a v písni Show Me the Way přispěl také baskytarou. Druhá zmíněná je balada, kde to tolik nevyzní, ale rozjetá úvodní skladba je jasným důkazem, že když se spojí prověřená rytmika Starra a McCartneyh­o, pořád ještě můžou vzniknout písničky, jež posluchače nutí do tance. Jinak se o basu většinou postaral Nathan East, dlouholetý doprovodný hráč Erika Claptona.

Ringo Starr hlásající roky „mír a lásku“je setrvalým věrozvěste­m životního optimismu, to platí i zde. Ostatně z titulní skladby, která je typickou starrovsko­u mantrou těchto dní, zní ono až olympicovs­ké poselství „dej mi víc lásky“.

V jednom se však od tvorby z desek, které vydal v posledních deseti letech, odpoutal – nekouká tolik do minulosti, necpe úplně všude vzpomínky na Beatles včetně citací textů a nedává písním, neřkuli albu, do titulů své rodné město. Na Liverpool (a kapelu Rory Storm and the Hurricanes, kde začínal) sice dojde v písni Electricit­y, ale jinak se Starr naštěstí drží obecnějšíc­h témat. Ne že by podobně laděné skladby na předchozíc­h deskách byly hudebně slabé, ale trochu se zdálo, že kromě nostalgie už nemá co říct.

Zpátky k hitu Photograph

Hudebně se tu střídá moderní rock (Laughable), bigbít s nádechem a odkazy k reggae (King of the Kingdom) nebo třeba čistý rokenrol v podobě písně Shake It Up, která tedy místy až příliš připomíná Shake, Rattle and Roll od Billa Haleyho.

Skladba Standing Still sice asi v dnešní době neurve špičky hitparád, ale je to vyložená lahůdka, v níž se opět ozvou akustické kytary ve westernové­m stylu. Houpavá pohoda z ní úplně čiší, až se nechce věřit, že zrovna v téhle písni Starr nepoužil živé bicí, ale místo toho je rytmická stopa naprogramo­vaná. Ale funguje to, tak proč ne.

Ke svému milovanému country se Starr potom vrací ještě v závěru alba. Jako bonus jsou tu předělávky čtyř starších skladeb včetně jeho první písně z období Beatles Don’t Pass Me By a sólových hitů Photograph a Back Off Boogaloo, v němž hvězdné hostování uzavírají Jeff Lynne z Electric Light Orchestra či Joe Walsh, jenž působil v Eagles a Ringově All Starr Bandu.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Ringo Starr koncertova­l roku 2011 v Praze.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Ringo Starr koncertova­l roku 2011 v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia