MF DNES

Nečekat kritiku za Okupaci bylo naivní

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Norský režisér a scenárista Erik Skjoldbjae­rg stojí za kontroverz­ním seriálem Okupace, v němž Rusové okupují Norsko. Příští týden fanoušky čeká premiéra druhé řady.

Role tajných služeb je v seriálu naprosto stěžejní. Setkával jste se během příprav se špiony?

Ano, ale vždy jsem musel počítat s tím, že přede mnou určitou část pravdy skrývají. U nich nikdy nepoznáte, co vám opravdu říkají. Proto jsem se scházel i s bývalými agenty, kteří mohou prozradit více. Chtěl jsem tak situaci lépe pochopit.

Mluvili jste dopředu se zástupci Ruska v Norsku o tom, jak je v seriálu hodláte vyobrazova­t?

Producenti byli na ruské ambasádě a mluvili s nimi. Přišlo nám to zdvořilé. Proto jsem si také myslel, že poté nepřijde taková vlna kritiky. Ale byl jsem naivní.

Konfrontov­ali vás?

Především ruští novináři měli tu potřebu. Ale nejsem si jistý, že to opravdu byli novináři, nebyli totiž vůbec ochotní poslouchat názor druhé strany. Dívali se na to z velmi nacionalis­tického úhlu pohledu.

V seriálu se zamýšlíte nad problémem kolaborace. Co vy? Byl byste hrdinou, nebo zrádcem?

Odpor by nebyla moje první reakce. Zkoušel bych najít způsob, jak ochránit mé blízké, ale zůstat v bezpečí. Samozřejmě sním o tom, že bych se stal klasickým hrdinou.

Netflixu se povedlo seriál rozšířit po celém světě. Co říkáte na boom televizní tvorby?

Pro mě jako tvůrce je to velmi osvobozují­cí. Ve filmovém průmyslu teď není tolik optimismu a nadšení pro nové projekty. Nečekal jsem, že seriál zasáhne tolik lidí. O jeho úspěchu v Česku jsem například nevěděl vůbec, vzhledem k vaší minulosti to dává smysl. Netflix navíc zakládá svůj úspěch na tom, že si lidé jejich produkci doporučí. Na ulici, ale i na sociálních sítích. Na Netflix se můžete dívat kdykoliv a kdekoliv. To u filmu, který je vázán na místo a čas, nikdy platit nebude.

Pokud bude úspěšná i druhá sezona, přijde třetí?

Je to možné. Zároveň nechci, aby se z toho stal seriál, který bude mít deset sezon. Protože dříve či později vám dojdou nápady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia