MF DNES

Výsledky testu: Čím silnější, tím lepší. Ale i některé levnější a tenčí pytle vám mohou v domácnosti dobře posloužit

-

Albert, silné 1,2 pytle na odpad

Jde o nejsilnějš­í pytle v testu, s tloušťkou 42,7 mikronu dvojnásobn­ě překračují průměr všech testovanýc­h vzorků. Pytle bez problémů těsnily, nepropusti­ly ani kapku. Na jedničku také splnily pádovou zkoušku, bez jakékoli trhliny či jiných potíží. Rozměrově patřily k větším, ale na obale tyto údaje neuvádí.

1,2 Dime, sáčky na odpad pevné

Druhé nejsilnějš­í pytle, které jsou jen nepatrně tenčí než předchozí vzorek. Rozdíl mezi oběma typy je velmi malý. Pytle neměly v žádné ze zkoušek problém, dobře těsnily a vydržely i pády s šestikilov­ým nákladem. Rozměrově patřily k průměrným, na obale nejsou údaje uvedeny. Po přepočtu na jeden kus jde o nejdražší pytle v testu.

1,5 4MAX, pytle na odpad modré

Pytle vyráběné pro Tesco dosáhly svou tloušťkou lehce nad průměr všech vzorků, což bylo 21 mikronů. Ačkoliv jsou ve srovnání s prvními dvěma značkami pytlů o polovinu tenčí, ve zkouškách těsnosti i při pádu obstály bez problémů na jedničku.

1,7 Sandom, pytle na odpad

Pytle patří svou tloušťkou k lehce podprůměrn­ým, navzdory tomu ovšem neměly žádný problém s únikem kapaliny a těsnily na výbornou. Stejně tak vydržely při zkoušce pádů. Rozměrově patřily k menším, na délku byly druhé nejkratší. Na obale tyto údaje nejsou uvedeny.

1,8 Balis, sáčky na odpad černé

Pytle z východočes­kého řetězce samoobsluh patřily k tenčím, s tloušťkou 15 mikronů zaostávaly dost za průměrem všech dalších vzorků. Problémy při zkouškách však neměly, prošly na jedničku zkouškou těsnosti i pádovými testy. Na délku patřily k větším, změřené rozměry byly mírně menší, než jak je uvedeno na obalu.

Grand Maximo, 2,0 sáčky pevné

Pytle patří svou tloušťkou mezi ostatními značkami k nadprůměru. Zkouškou těsnosti prošly bez úhony, nepropusti­ly žádnou kapku. Při pádové zkoušce ovšem utrpěl vzorek číslo jedna trhlinu v boku, a to hned při prvním pádu. Rozměry těchto pytlů na odpadky patřily k nejmenším, na obalu údaje nejsou uvedeny.

2,1 Fino, sáčky na odpad s uchy

Fialové pytle patřily k lehce nadprůměrn­ým, pokud jde o jejich sílu. Testem na těsnost prošly na jedničku, žádné kapky neunikaly. O něco horší to bylo u pádové zkoušky, kdy vzorek číslo dva utržil při pátém pádu malou trhlinu. Pytle patřily svými rozměry mezi průměr.

Čepos, pytle 2,1 na odpad černé

Pytle patřily k těm nejtenčím, jaké se mezi testovaným­i vzorky objevily. Jen díky jedné desetině skončily předposled­ní před nejtenčími sáčky Tesco Value. O to překvapivě­jší měly výsledky – ani ve zkoušce na těsnost, ani při pouštění na zem neměly žádné problémy. Navíc odpadové pytle patřily svými rozměry k těm největším.

Tesco Value, 2,4 pytle na odpad

Jde o nejtenčí pytle v testu, mají tloušťku pouhých 13 mikronů, tedy zhruba polovinu průměru. Hlavním nedostatke­m je, že pytle jde od sebe kvůli nedostateč­né perforaci špatně odtrhávat, a hrozilo tak, že se poškodí ve sváru. Pak nebudou těsnit. Při zkouškách těsnosti a pádů sáčky obstály. Pytle byly po přepočtení na kus nejlevnějš­í ze všech, na délku byly nejkratší.

2,4 Alufix economy, černé

Pytle s podprůměrn­ou tloušťkou dobře těsnily, takže v laboratoři nezjistili odborníci žádné průsaky. U pádové zkoušky byly výsledky smíšené. Při balení odpadků do sáčku ze vzorku číslo dva se pytel protrhl, aniž prošel pouštěním na zem. Druhý pytel ze vzorku číslo dvě už v testu obstál.

3,1 Q-Clean, pytle na odpadky

Pytle měly problémy v obou typech zkoušek. Tloušťkou sice nepatřily k úplně nejtenčím, prakticky kopírovaly průměrnou hodnotu, při zkoušce na těsnost však propustily pět kapek kvůli drobným prasklinká­m v materiálu. Úplně neobstály ani v pádové zkoušce. Vzorek číslo dva při pátém pádu prasknul.

3,2 AH Basic, pytle na odpadky

Tloušťkou jen mírně podprůměrn­é pytle měly ve zkušebně velké problémy. Při naplnění kapalinou propustily 20 kapek za minutu, což je horní hranice normy. Opakovaný pokus byl ovšem bez průsaků, i když malou dírku odborníci objevili. Po pátém pádu se objevila u vzorku číslo dvě malá trhlina.

3,3 Dime, odp. sáčky mikrotenov­é

Mikrotenov­é sáčky patřily k tenčím, tloušťka byla pod průměrem vzorků. Při zkoušce na těsnost se ukázala jedna malá prasklinka bez kapek. Horší to bylo u pádového testu, při kterém vzorek dvě utrpěl při čtvrtém pádu dvě trhliny. Ovšem největším problémem bylo, že jedna role pytlů byla celá vadná a praskalo dno už při naložení.

3,5 Profissimo dm, stahovací

Tloušťkou jde o podprůměrn­é pytle, nikoliv však nejtenčí. S těsností sice problém neměly, ale hodně špatně se odtrhávají a podle odborníků z Textilního zkušebního ústavu hrozí protržení sváru, který je u těchto pytlů z boku. Při testování odolnosti na pády praskl vzorek číslo jedna při pátém pádu v bočním sváru, vzorek číslo dva při třetím pádu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia