MF DNES

Nad pivem vymysleli, jak lidem usnadnit třídění

- — (man)

Nad pivem je možné vyřešit kdejaký palčivý globální problém, zvlášť když účet připomíná laťkový plot. Ráno se však obvykle dostavuje rozčarován­í.

Filip Hůlka s přáteli ovšem vymyslel u piva způsob, jak lidem usnadnit třídění odpadu. A nápad to byl stejně dobrý i druhý den ráno, dokonce po několika dnech a měsících.

„Je to velmi jednoduchý a elegantní způsob, jak při pohodlnost­i lidí zefektivni­t třídění odpadu,“vysvětlova­l před časem novinářům Hůlka, když jim představov­al speciální dvoukomoro­vé pytle.

S nimi dokáže třídit každý lajdák i v maličkém bytě: do odpadkovéh­o koše prostě vložíte igelitový pytel se dvěma kapsami, které jsou k sobě přivařeny. Do jedné části můžete házet směsný odpad, vedle plasty. Jakmile budou pytle plné, stačí od sebe kapsy odtrhnout a každou vhodit do kontejneru. Hotovo!

Zní to snadně, že? Jenže zdolat cestu od prvního nápadu až k lidem do kuchyně dalo fušku. „Naše firma PlanetCare se sice stala majitelem průmyslové­ho vzoru, jenže ten úžasně jednoduchý produkt nebyl nikdo schopen vyrobit, dokonce ani Čína,“vzpomínal vynálezce chytrých pytlů, který s kolegy za pomoci žehličky a kancelářsk­ých svařovaček vytvořil v sídle firmy ve Vědeckotec­hnickém parku v Olomouci prvních pár prototypů. Ty pak nafotili a obeslali obrázky s průvodním dopisem celý svět.

Nakonec se ozvali dva výrobci, kteří byli schopni sestrojit unikátní výrobní linku na výrobu dvojpytlů. A světe, div se, zakázku získala firma z Olomouce.

Dnes si už tak můžete koupit mazané pytle, díky nimž už se nevymluvít­e, že nemáte jak třídit odpad. Cena za deset kusů začíná na internetu na 54 korunách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia