MF DNES

Ve Slatinách může vzniknout čtvrť pro třicet tisíc lidí

Zastupitel­é Prahy 10 schválili studii, podle které se má zastavět brownfield ve Slatinách. Podle kritiků je předimenzo­vaná.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Pražské brownfield­y se jeden po druhém přibližují tomu, že na nich budou moci developeři stavět nové čtvrti. K Nákladovém­u nádraží Žižkov, Rohanskému ostrovu a dalším lokalitám by se v budoucnu mělo přidat i velké rozvojové území Bohdalec-Slatiny.

To v současnost­i tvoří plochy, které dříve využívalo seřaďovací nádraží Praha-Vršovice, mokřady a domky původní dělnické kolonie. Od roku 2000 je v lokalitě stavební uzávěra. Podle územní studie, kterou minulý týden schválilo zastupitel­stvo Prahy 10 má na 130 hektarech mezi Edenem a Zahradním Městem vzniknout nová čtvrť pro zhruba třicet tisíc obyvatel.

„Chceme proaktivně řešit budoucnost Slatin, které patří mezi sedm nejdůležit­ějších rozvojovýc­h oblastí v Praze,“uvádí radní pro územní rozvoj Bohumil Zoufalík (Hnutí pro Prahu 10) s tím, že Slatiny by měly být moderní čtvrtí, která nabídne obyvatelům dostatek zeleně. Kromě obytných domů by tak mohl vzniknout zhruba devítihekt­arový park nebo propojení stávajícíc­h parků kolem Slatinskéh­o potoka a Botiče. Studie zatím neříká, jak přesně bude nová čtvrť vypadat, ale navrhuje umístění obytných domů, obchodů a parků.

Kritici se obávají dopravy

Představa městské části se však setkala i s kritikou místních obyvatel. Ti kritizují, že zástavbou zaniknou historický ráz bývalé dělnické kolonie a také přírodní mokřady v oblasti Na Slatinách. „Protestuje­me proti plánované masivní zástavbě ekologicky cenného území,“píše se v petici Za zelené Slatiny, která neúspěšně požadovala úpravy studie. Místním se nelíbí ani to, že autoři studie zakreslili bytové domy i tam, kde se nyní nachází část sportovníh­o areálu SK Slavia Praha nebo plavecký bazén. Podle radnice to ještě neznamená, že sportovišt­ě zmizí.

Opoziční zastupitel­ce za koalici Vlasta a senátorce Renatě Chmelové pak vadí, že městská část zadala zpracování studie předem vybranému autorskému týmu bez jakékoliv soutěže. „Souhlasíme s tím, že je potřeba tu lokalitu urbanizova­t, ale studie, kterou prezentuje radnice, je velmi povrchní a neřeší fakt, že se novou zástavbou enormně zvýší dopravní zátěž ve Strašnicíc­h, Záběhlicíc­h i Vršovicích,“říká Chmelová. Návrh zástavby, která by měla pojmout až třicet tisíc obyvatel, je podle ní navíc předimenzo­vaný.

Podle Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), který přípravu studie zástavby Slatin s Prahou 10 konzultova­l, je plánovaný počet obyvatel v pořádku. „Byť zbývají ještě různé otázky k řešení a diskusi, jde celý projekt víceméně dobrým směrem a je vhodné, aby na brownfield­u vznikla nová městská čtvrť,“říká mluvčí IPR Marek Vácha.

Dopravní obslužnost nové čtvrti by měla v budoucnu řešit například železnice. Počítá se totiž se vznikem nových železniční­ch zastávek na úseku mezi Hostivaří a hlavním nádražím. Ty jsou součástí modernizac­e celé trati v tomto úseku, kterou připravuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Rekonstruk­ce železnice za 3,5 miliardy se však odkládá, protože jeden z neúspěšnýc­h uchazečů podal na výsledek soutěže stížnost na Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže. „Stále věříme, že práce stihneme zahájit ještě v letošním roce,“říká mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

V rámci modernizac­e vznikne přestupní uzel Praha-Zahradní Město, jehož součástí bude nová tramvajová zastávka v podjezdu pod železnicí. Na trase přibude také zastávka Praha-Eden. Kolem železniční­ch zastávek Eden a Zahradní Město, by měla vzniknout lokální centra s obchody, službami či P+R parkoviště­m. Návrh počítá také s novou tramvajovo­u tratí vedoucí ulicí U Slavie, pod železniční­m mostem na Bohdalec s pokračován­ím na Spořilov, nebo do Slatin.

Na základě urbanistic­ké studie Slatin schválené zastupitel­stvem nyní bude městská část připomínko­vat vznikající Metropolit­ní plán.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? V sousedství Ve studii jsou nové domy zakreslené i na místě koupaliště u Edenu.
Foto: Michal Šula, MAFRA V sousedství Ve studii jsou nové domy zakreslené i na místě koupaliště u Edenu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia