MF DNES

Neprobádan­é končiny. Co teď čeká české tenisty

- — Miroslav Němý

Silní soupeři i cesta přes půl světa. Je hořké, že český tenis po sestupu z elitní Světové skupiny Davis Cupu najde o patro níže do jisté míry totéž. O návrat bude patrně usilovat s podobným týmem, který padl v baráži v Nizozemsku. „Má potenciál,“věří kapitán Jaroslav Navrátil.

Víra to ovšem není slepá. Zkušený tenisový kouč, jenž svoji jedenáctil­etku u reprezenta­ce zahájil v roce 2006 postupem a nyní zažil barážový pád, už dopředu vidí nejedno úskalí. „První divize je silná, nesmírně kvalitní. Když jsem viděl ty týmy, první kolo bude hrozně těžké, pokud budeme zase hrát bez Tomáše nebo bez Radka,“zmiňuje aktuální absentéry a dvojnásobn­é daviscupov­é šampiony Berdycha (32) se Štěpánkem (38).

Co s nimi bude, to se ukáže. Snad brzy.

„Určitě se budu chtít pobavit s Radkem i s Tomášem. A určitě s ním bude mluvit pan Černošek,“zmiňuje Navrátil českého tenisového bosse Miroslava Černoška. Berdych uvedl, že by se mu líbila ještě jedna rozlučka s českými fanoušky. „Je to otázka jednání, až skončí sezona. Pokud by byla možnost hrát doma, chceme pro to udělat všechno,“říká kapitán.

U Štěpánka půjde hlavně o stav jeho těla, neboť nestor z Karviné s tenisem zase začne až v roce 2018.

Což nevadí, Češi by v 1. divizi měli mít na úvod volný los, a tak by je měl čekat až dubnový termín, kdy evropsko-africká zóna vrcholí. Zvládnout tento duel znamená vrátit se do baráže, jen nově v roli vyzývatele.

Horší je to, kdo může stát v 1. divizi v cestě. Nemilý by byl kdokoli z východního triumvirát­u Rusko, Bělorusko, Ukrajina. V případě, že by na reprezenta­ci kývl veletalent­ovaný Dominic Thiem, rázem by vzrostla síla Rakouska. Jako nepříjemná varianta se jeví daleká cesta do Jihoafrick­é republiky, tenisovou exotiku by skýtal rovněž Izrael.

„Když budeme mít tým pohromadě a bude nám trochu přát štěstí, šance je,“souhlasí Lukáš Rosol s tím, že (ne)přízeň středečníh­o losu o nadějích poví hodně. Češi po něm budou znát dvojici, z níž vzejde jejich sok.

Kdo u toho bude? Kapitán Navrátil svými slovy „nechce utíkat z lodi, která se potopila“. Rosol, v Nizozemsku nejstarší z týmu, to má stejně: „Pokud budu zdravý, nominaci určitě přijmu.“

Jakkoli třídenní šichta na antuce v Haagu skončila nezdarem, představil­o se v ní jádro daviscupov­ého výběru budoucnost­i. „Tým má potenciál, když zůstanou Jirka Veselý, Adam Pavlásek, Roman Jebavý a jeden hráč doroste,“uvědomuje si Navrátil, že Rosolovi je již 32 let.

Není to aktuálně právě parta ze světové špičky, ovšem s realitou zahýbat nelze. „Nic lepšího nemáme,“připouští Navrátil. Možní adepti typu Jana Šátrala či Zdeňka Koláře jsou v žebříčku ještě níže.

Zkrátka, průzkum tenisově neprobádan­ých vod bude skrývat nejednu nástrahu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia