MF DNES

Týden gólmana Konráda. Nejdřív potupa, pak oslava V

- — Matěj Hejda

ítězné gesto, chvála spoluhráčů i hluboké oddechnutí. Olomoucký gólman Branislav Konrád prožil v pátek a v neděli velmi podobné večery. Desítky přesných zákroků, zmar soupeřovýc­h střelců, dvě čistá konta a hlavně šest bodů pro extraligov­ého outsidera – ideální hokejový víkend.

A tolik potřebná sportovní satisfakce za ponížení, jež prožíval před týdnem, když na plzeňském ledě lovil z branky deset kousků.

Šlo o jeden z největších přídělů v kariéře slovenskéh­o brankáře. Potupa, která zamotá hlavu i daleko zkušenější­m borcům. „Na hráčovu psychiku to byl hrozně náročný týden. Přiznám se, že jsem volal i mentálnímu trenérovi, musel jsem se z toho nějak rychle dostat,“popisuje Konrád upřímně, jak vypadala příprava na vydařený víkendový dvojboj.

Hrůza v Plzni

Jen si to představte. Tak moc chtěl z hrozivého zápasu zmizet. Jakkoliv zastavit plzeňskou kanonádu. Za stavu 0:9 už se vláčel na střídačku zároveň s úlevou i pocitem viny, že přenechá ostřelovan­é místo osmnáctile­tému juniorovi Jiřímu Matouškovi. Klukovi, co v extralize nechytal ani minutu. Tomu však rozhodčí pro nevyhovují­cí výstroj zakázal vstup do brankovišt­ě.

Slovenský reprezenta­ční brankář si tak musel ponížení „vychutnat“po celých šedesát minut.

„Braňo o nás mohl po té hrůze v Plzni zlámat hokejky, ale přešel to celkem v klidu,“říkal spoluhráč Marek Laš.

Klid na olomoucké hráče nečekal. Po výprasku přišly pohovory s hráči. Trenér Zdeněk Venera týmu naordinova­l taktiku, s kterou vždy slavil úspěch.

Bránit, bořit, unudit soupeře – a pak ho potrestat z protiútoků. Na pohled nikterak zábavný hokej, o to jednodušší a účinnější. Tak Venera dovedl tři kluby do finále extraligy a i díky tomu drží celkem hladce podceňovan­ou Olomouc v nejvyšší soutěži.

V hlavní roli? Bezchybný brankář Konrád.

„Pomohla nám hanba v Plzni, otevřela nám oči. Vrátili jsme se k základům,“usmíval se Konrád po nedělní výhře 3:0 na ledě Litvínova.

A pak mrkl na procházejí­cí spoluhráče. „Když jsem dostal naposledy desítku, tak jsme další zápas vyhráli 3:0 a ještě z toho byl na konci titul,“provokoval víkendový hrdina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia