MF DNES

Třiatřicet! Vášnivá Slavia kráčí za svým trenérem

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Dva rekordy už Jaroslav Šilhavý v kronikách drží. Nikdo ve fotbalové lize neodehrál víc zápasů, číslo 465 zůstává od roku 1999 nepřekonan­é.

A nikdo nebyl tolikrát vyloučený. Přestože Šilhavý platil za férového obránce, dokázal soupeře nekompromi­sně zastavit, takže si dvanáctkrá­t vysloužil červenou kartu.

Teď je na cestě za dalším mezníkem, dokonce tím nejvýrazně­jším. Jako trenér Slavie neprohrál už 33 ligových zápasů v řadě. „Před derby jsem na to číslo nemyslel, ale je to obtíž. Od Ben Chaima, Biabianyho, Mavuby nebo Janka se čekaly velké věci, leč zatím přišlo jen trpké zklamání. Všimli jste si, jak třeba střední záložník Mandjeck během derby zkazil triviální přihrávku u půlící čáry? Nikdo ho neobtěžova­l, přesto minul cíl snad o pět metrů. Tomáš Rosický, který měl balon dostat, nejprve udiveně zakroutil hlavou a pak honem zatleskal, aby skepsi neprohlubo­val. I to je současná Sparta. Chybující, průměrná, nezajímavá. Bez jiskry, bez tváře, bez srdce.

Už to trvá nebezpečně dlouho, neboť Stramaccio­niho mise začala 21. června. Uběhly tři měsíce a progres je minimální, ne-li žádný.

Za úvodních sedm kol vstřelila Sparta pouze šest gólů. Kdybyste hledali, kdy na tom byla tak špatně, musíte se vrátit až na podzim 1978.

A ještě přičtěte dva nulové zápasy s CZ Bělehrad, která Spartu vypráskala v předkole Evropské ligy.

Do kolonky špatných zpráv se naposledy přidala porážka 0:2 se Slavií. Přitom právě od derby se chtěla Sparta odrazit. „Derby vyhrává mentalita, vášeň, ochota podstupova­t souboje. V derby se neustále odehrává deset soubojů jeden na jednoho, a když jich dokážeme vyhrát šest, budeme úspěšní,“vyprávěl Stramaccio­ni před výkopem.

Tak zarputile mluvil o agresivitě, bez níž se derby nedá zvládnout, až to mělo opačný účinek. Do Edenu přivezl vyčpělý tým, který právě v agresivitě zaostával nejvíc.

Situace se opakuje zápas co zápas. Podstupova­t souboje se chce jen někomu a někdy, i proto Sparta sleduje vedoucí Plzeň z desetibodo­vého odstupu.

Sparťanská ztráta bobtná, a jestli se ptáte proč, stačí si všimnout základních

Jaroslav Šilhavý už ve fotbalovýc­h kronikách figuruje, ovšem v příštím kole si může připsat nejvýrazně­jší počin – v neporazite­lnosti

velký výsledek. Vážíme si toho,“reagoval se skromností sobě vlastní.

Slavia v neděli zaslouženě vyhrála 2:0 a právě Spartu v žebříčku neporazite­lnosti dorovnala. Konkrétně Spartu z let 2009 a 2010, v éře trenéra Jozefa Chovance.

Co z toho plyne? Příště stačí neprohrát ve Zlíně a Šilhavý uteče všem.

Není to však jeho styl, aby velebil svoji práci, dává si záležet na týmovém pojetí. Když řekne Slavia, nemyslí tím sebe, nýbrž všechny lidi, kteří se o klub starají. Od prezidenta přes maséry až po fanoušky.

A když řekne, že si roční neporazite­lnosti váží, určitě před sebou vidí vyšší cíle. Konkrétně obhajobu titulu a postup do Ligy mistrů.

Kvůli tomu si ho Slavia vybrala, když loni po 5. kole vyhodila Dušana Uhrina a řešila chaotické období s herními výpadky.

Vzpomenete si ještě, na čem tehdy Šilhavý budoval tým?

Začal od motivace, úcty, týmové práce a od obrany. Skřípalo to, ale byl to správný postup. Slavia pod novým koučem udržela v prvních osmi zápasech šestkrát nulu a zažehla v sobě vášeň a pozitivní myšlení. Čili přesně to, co teď chybí Spartě.

Divoké léto, během něhož do Edenu dorazily slovutné posily, Šilhavého projekt zbrzdilo. Znovu tvořil poněkud jinou Slavii, takže zbytečně ztratil postup do Ligy mistrů, ale základy už mu nikdo nezbořil.

Proto si mohl dovolit do čtvrteční Evropské ligy proti Maccabi Tel Aviv nasadit hráče ze silné lavičky a vysvětlit to tím, že nedělní derby je víc. V dlouhodobě­jším horizontu určitě, protože při spanilé plzeňské jízdě v úvodu sezony mrzí každá ztráta dvojnásob.

„Kdybychom získali titul, klidně bych to za nějakou porážku vyměnil,“pravil Šilhavý.

Slavii vládne muž s charaktere­m. Klidná síla. Vždyť to byl právě Šilhavý, kdo o přestávce derby ztlumil vášnivé diskuse o gólu Milana Škody, který rozhodčí neviděli, byť míč jasně přešel brankovou čáru. O den později se lajnový sudí Petr Blažej omluvil za evidentní chybu: „Nemám se za co schovávat.“Při utkání se Slavia právem cítila ošizená, což utnul až Šilhavého poločasový proslov: „Nemluvte! Hoďte to za hlavu, čas nevrátíme.“

Zato čas budoucí slávisté ovlivnit mohli, což se také stalo.

Poslední zápasy jen potvrzují, že se pomalu dostávají do obrátek a s příchodem reprezenta­čního útočníka Necida vyřešili poslední zádrhel, čili chabou konkurenci v útoku. Teď už má kapitán Škoda výrazného parťáka.

Slavii dál zdobí pevná defenziva (jediný inkasovaný gól v sedmi kolech), a pokud si neprůchodn­ost udrží, může se v klidu vrhnout na vylepšován­í ofenzivní fáze.

 ?? Foto: ČTK ?? Rekordman Slavia pod trenérem Šilhavým neprohrála v lize už 33 zápasů v řadě.
Foto: ČTK Rekordman Slavia pod trenérem Šilhavým neprohrála v lize už 33 zápasů v řadě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia