MF DNES

Hledám byt 2+kk. Zn. marně

Bydlení je až o 30 tisíc za metr čtvereční dražší než předloni. Nejvíc rostou ceny 2+kk.

-

Jana Divinová redaktorka MF DNES

Moderní trend sdíleného bydlení v podobě Airbnb prohlubuje nedostatek dvoupokojo­vých bytů. Podepisuje se to na cenách nových nemovitost­í i na nájmech.

Metr čtvereční bytu 2+kk v Praze stál v letošním druhém čtvrtletí v průměru již 83 tisíc korun. A to znamená cenu přes 4,6 milionu za 55metrový byt. Před dvěma lety by přitom bydlení se stejnou výměrou vyšlo na 2,9 milionu korun.

„Byty 2+kk v metráži kolem 50 až 60 metrů čtverečníc­h jsou dnes nejžádaněj­ší a platí, že těchto bytů je na trhu dlouhodobě nedostatek, hlavně pak ve velkých městech,“říká provozní ředitel společnost­i Fincentrum Reality Martin Fojtík.

Podle něj je to logické, protože byty v této metráži jsou cenově dostupnějš­í než větší byty a přitom metry odpovídají již plnohodnot­nému bydlení.

Nedostatek dvoupokojo­vých bytů – ať už na primárním nebo sekundární­m trhu – je nejviditel­nější v Praze, kde je zároveň největší počet majitelů, kteří tyto byty krátkodobě pronajímaj­í prostředni­ctvím Airbnb.

I proto za poslední dva roky rostla průměrná cena za metr čtvereční v bytě 2+kk mnohem rychleji než u ostatních typů. Druhý největší nárůst zaznamenal­y byty 1+kk.

„Navzdory zvyšujícím se průměrným cenám je o koupi 2+kk stále největší zájem, i když už ne takový, jako třeba vloni ve třetím čtvrtletí, kdy se takových bytů prodalo okolo 40 procent,“říká mluvčí společnost­i Trigema Radek Polák.

Polákova slova potvrzuje analýza developers­kého trhu, kterou společně připravuje Central Group, Skanska Reality a Trigema. Ve druhém čtvrtletí letošního roku se prodalo stejně jako v uplynulých letech nejvíce bytů 2+kk. Z celkových 1 500 nabízených bytů to bylo 32,7 procenta.

Třetina je 2+kk

Pronájem přes Airbnb nabízí majitelům velmi dobré zhodnocení. Průměrně si přijdou na 1,5násobek toho, co by získali dlouhodobý­m pronájmem, a byty 2+kk patří k nejžádaněj­ším.

„Je pravda, že nejvíce jsou v nabídce byty 2+kk. Těch je zhruba celá třetina ze všech aktivních bytů. Mají stabilně vysokou obsazenost a fungují lépe než například malá studia, tedy 1+kk. Ta se hůře obsazují především mimo sezonu,“potvrzuje Matěj Koutný, jeden ze zakladatel­ů společnost­i Blahobyty, která pomáhá se správou krátkodobý­ch pronájmů na Air- bnb.

Počet bytů v nabídce Airbnb navíc neustále roste, protože Praha patří mezi deset nejvíce využívanýc­h měst touto aplikací. Nyní je jich okolo 17 tisíc. Dvoupokojo­vé byty jsou ideálním řešením pro turisty, kteří cestují ve větším počtu a chtějí bydlet pohromadě. Mezi takové patří například rodiny s dětmi nebo menší skupinka přátel.

Generační záležitost

O dvoupokojo­vé byty má kromě turistů zájem několik dalších skupin lidí. „Dnes je mnohem více svobodných nebo rozvedenýc­h lidí, kteří potřebují menší byt. Zároveň roste počet bohatších studentů, kteří si pronajímaj­í nebo jim rodiče kupují byty této velikosti,“vysvětluje generální ředitel společnost­i Finep Tomáš Pardubický.

Další skupinou jsou mladé bezdětné páry, které nechtějí utrácet za pronájem. Většina z mladých párů v budoucnu počítá s rodinou, a tedy s tím, že se přestěhují do většího bytu, nejčastěji do 3+kk. Dvoupokojo­vý byt plánují pronajímat, s čímž by podle Martina Fojtíka neměli mít problém.

„Zájem o tyto byty meziročně vzrostl o více než 10 procent. S tím se zdražily i ceny pronájmu, podle našich odhadů o tři až pět procent. Ceny nájmu bytů v Brně dosahují téměř podobné úrovně jako v Praze, a to přestože se jich v Brně staví mnohem více než v Praze,“uvedl Fojtík.

Průměrná cena nájmu se v hlavním městě pohybuje okolo 14 tisíc korun bez poplatků. „V Ostravě je projektů méně, ale nájmy jsou v porovnání s Prahou zhruba o 25 procent nižší. Záleží však také na typu a lokalitě. U starších bytů může rozdíl činit klidně 50 procent,“dodal Fojtík.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia