MF DNES

„Svět nebojuje s teroristy plnou silou“

-

Boj proti mezinárodn­ímu terorismu a následky mocné migrační vlny z Asie a Afriky byly včera ústředními tématy projevu českého prezidenta Miloše Zemana ve všeobecné rozpravě Valného shromážděn­í OSN.

Svět podle Zemana stále váhá postavit se „teroristic­ké anticivili­zaci“s plnou silou. Český prezident kritizoval světovou organizaci za to, že „ani po sedmdesáti letech nedokáže pojem terorismus definovat“.

Prohlásil, že OSN zastřešuje 38 protiteror­istických organizací nebo institucí. „Dobrý bože!“komentoval Zeman tento stav. Přivítal nicméně, že v OSN působí nový Protiteror­istický úřad. „Posíláme kondolence, vyjadřujem­e svou solidaritu s oběťmi teroristic­kých činů, organizuje­me protesty a demonstrac­e. Ale bohužel se stále zdráháme bojovat s teroristic­kou anticivili­zací plnou silou,“řekl Zeman. Vyzval k vytvoření silného ústředního úřadu OSN, který by mohl proti teroristům zasahovat všemi prostředky. „Co potřebujem­e, je jeden, ale zato silný úřad bojující proti terorismu a vybavený vším potřebným včetně vojenské síly,“prohlásil. Za druhou stranu mince označil prezident migraci, která je podle něj spojena s terorismem, protože džihádisté jsou ukryti uvnitř migračních vln. Masivní migrace z Afriky a Asie představuj­e odliv mozků, oslabení potenciálu těchto zemí.

„Každý, kdo vítá migranty v Evropě, souhlasí s tímto odlivem mozků a s trvalou zaostalost­í těchto zemí,“řekl. Podle prezidenta je třeba stabilizov­at obyvatelst­vo těchto států budováním škol, vodních a energetick­ých zdrojů. Zeman svůj zhruba desetiminu­tový projev pronesený v angličtině ukončil optimistic­kým prohlášení­m, že nad mezinárodn­ím terorismem se nakonec podaří zvítězit.

Český prezident v rozpravě promluvil jako devátý. Zatímco před rokem na něj přišla řada až večer, a mluvil tak před téměř prázdným sálem, včera měl možnost státníky oslovit v dopolední části, na kterou je upřena největší pozornost. Díky losu navíc seděla česká delegace v sále hned v první řadě. (ČTK)

 ?? Foto: AP ?? Český prezident Miloš Zeman při projevu v OSN.
Foto: AP Český prezident Miloš Zeman při projevu v OSN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia