MF DNES

Investoři žalují, Česku jde o více než 10 miliard

Česko se zlepšilo v investiční­ch arbitrážíc­h a zatím vyhrává. Investoři to přesto dál zkoušejí.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Tři arbitráže vyhrané a tři nově ohlášené. Taková je zatím letošní bilance v oblasti investiční­ch arbitráží. Aktuálně se očekává rozhodnutí v prvním solárním sporu, který je součástí kauzy celkově za zhruba tři miliardy korun. Dohromady jde Česku nyní v arbitrážíc­h o 10,4 miliardy.

„V blízkých týdnech čekáme rozhodnutí, jde o 19 milionů eur,“říká Marie Talašová, ředitelku odboru Mezinárodn­í právní služby ministerst­va financí. Němečtí investoři, rodina Wirtgenů, provozuje 10 megawattů fotovoltai­ckých elektráren ve Struhařově, Klášterci nad Ohří a Světlé nad Sázavou.

Sporů se solárníky je celkem sedm a jde v nich o solární daň ve výši 26 procent zavedenou v roce 2011 na výnosy ze solární energie. Daň se týká investorů, kteří zapojili elektrárny v letech 2009 a 2010, a sloužila ke kompenzaci přehnaně štědré výkupní ceny. „Přestože jsou spory rozhodován­y odlišnými rozhodci, lze ve všech očekávat podobný výsledek,“dodává Talašová.

Nejčerstvě­ji dostalo ministerst­vo oznámení o hrozícím sporu od společnost­i Diag Human. Čechošvýca­r Josef Šťáva je přesvědčen, že mu Česko zmařilo investici týkající se obchodu s krevní plazmou. Bude zřejmě chtít 13 miliard korun.

Spor už coby komerční arbitráž, ne investiční, řešilo ministerst­vo zdravotnic­tví a byl před třemi lety ukončen. Investor dostal odškodné 327 milionů (již v roce 1997) a naposledy požadovaný­ch 8,3 miliardy stát nakonec platit nemusel. Nicméně kvůli arbitrážní doložce neuznávají výsledek ve všech zemích, a proto dochází průběžně k zabavování českého majetku.

Hrozící spor ohlásila také nizozemská společnost BO Chemie. Ta se cítí omezena v podnikání kvůli údajně nepřiměřen­ému zásahu hasičů a vojáků po výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích, kde firma přepracová­vá vyhořelé raketové palivo.

Poslední ohlášená arbitráž se týká loni zkrachoval­é ERB Bank. Ruský finančník Roman Jakubovič Popov rozporuje odebrání bankovní licence ze strany ČNB.

K tomu jsou již v běhu další čtyři spory za více než sedm miliard. Letos odstartova­la arbitráž se švýcarským developere­m Sebastiane­m Pawlowským, který kvůli úřední změně jeho původně stavebních pozemků na zeleň nemohl začít stavět domy v Benicích u Prahy.

Spor s firmou exsenátora Václava Fischera, někdejšího majitele cestovní kanceláře a letecké společnost­i Fischer Air, začal již loni. Fischer požaduje ušlý zisk za dva zabavené Boeingy 737, které byly zadržené v rámci konkurzu a léta chátraly na ruzyňském letišti.

Spor vede s Českem také současný senátor Ivo Valenta, stojící za hazardní firmou Synot. Před dvěma lety přes svou kyperskou firmu zažaloval Česko kvůli tomu, že mu zrušilo povolení k provozován­í videoloter­ijních terminálů.

To je přitom běžná praxe. Pokud obec vydá vyhlášku, ve které tyto přístroje na svém území zakáže, ministerst­vo financí podle zákona o loteriích dříve udělené povolení na automaty zruší. „V nejbližší době očekáváme rozhodnutí, zda se tribunál bude věcně zabývat nárokem investorů,“říká Talašová.

Posledním rozjetým sporem je pak tři roky běžící arbitráž s anglickou společnost­í A11Y, vyrábějící pomůcky pro zrakově postižené. Tu údajně poškodil Úřad práce ČR tím, že odrazoval nevidomé od pořizování jejích výrobků a vyzrazoval důvěrné informace konkurenci.

Česko je třetí zemí na světě v počtu arbitráží. Tři prohrané spory a tři narovnání v minulosti stát dosud připravily nejméně o dvacet miliard.

„Deset let jsme nic neprohráli. Motorem nových sporů bývají většinou špatní právní zástupci žalobců,

kteří mají povrchní znalost o investiční­ch arbitrážíc­h,“myslí si Talašová. Výjimkou je podle ní senátor Valenta, který do sporu proti České republice investoval a najal si kvalitní právníky ze zahraničí.

„Vítězná série nedává záruky, že příští spor neprohraje­te. Navíc úspěch v arbitrážíc­h je obtížně definovate­lný,“podotýká Vít Makarius, vídeňský advokát specializu­jící se na mezinárodn­í arbitráže. Uznává ale, že se Česko zlepšilo. „Po rozpačitýc­h začátcích se poučilo a vybudovalo v rámci státní správy systém, který ve spolupráci s externími právníky patří minimálně v evropském kontextu odborně k těm lepším,“říká.

Ministerst­vo financí na webových stránkách vyčísluje náklady na právní zastoupení v jednotlivý­ch arbitrážíc­h. Celkem za externí právní služby dosud zaplatilo 2,4 miliardy korun. Nejdráž vyšly spory se CME a případ Nomura – za právníky utratil stát dohromady téměř 900 milionů. Na paty už jim šlapou spory s fotovoltai­ckým průmyslem, které stát na právnících přišly na necelých 200 milionů.

Ještě nedávno arbitráží hrozila Česku také Citibank, která po OKD vymáhá spornou pohledávku za 9,53 miliardy korun. Jde o nárok držitelů dluhopisů mateřského holdingu NWR, za který se OKD zaručila. Spor zatím neohlásila.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia