MF DNES

Co se tu má stavět? Budoucí části Prahy půjdou navštívit virtuálně

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Fakt, že vyroste nová budova, a to, jaká bude, lidé často zjistí, až když se jim klube za plotem. Tomu by měl být konec. Praha otevře centrum, kde budou město a investoři prezentova­t své stavební projekty.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Už brzy se budou moct lidé projít po novém smíchovské­m bulváru. A to i přesto, že výstavba nové rozsáhlé čtvrti Smíchov City, kde široká ulice vznikne, nezačne dříve než za rok.

Procházku totiž umožní virtuální realita a nabídne ji Centrum architektu­ry a městského plánování (CAMP), které se dnes slavnostně otevře v sídle Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). „Lidé v centru najdou informace, jak se místo, kde žijí, bude v budoucnu proměňovat,“říká primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

V CAMP bude hlavní město i soukromí investoři lidem pravidelně prezentova­t své stavební projekty. Podobná centra ukazují už několik let budoucnost metropolí kupříkladu v Londýně, Paříži nebo v estonském Tallinnu. Mají tam 3D modely měst, do kterých se vlepují nové budovy.

Praha se však rozhodla prezentova­t vizi města na širokoúhlé projekční stěně vysoké čtyři metry a široké 24 metrů. Na ní se budou promítat snímky lokality, které čeká zástavba, a vizualizac­e projektů. Obrovská projekční stěna umožní návrh nových ulic ukázat v reálné velikosti.

Díky tomu, že v sálu informační­ho centra nebude žádný 3D model města, zůstává místnost prázdná. „Volný prostor výstavního sálu chceme používat pro prezentace projektů pomocí virtuální reality,“líčí ředitel IPR Ondřej Boháč. Poprvé se budou moci vydat lidé se speciálním­i brýlemi pro virtuální realitu na procházku po zmíněném bulváru chystaného Smíchov City.

Prezentova­né záměry se mají ve výstavním sále střídat a pravidelně navracet. Aby se však zájemci seznámili se stavebními projekty, nebudou ani do sídla IPR u Karlova náměstí muset chodit. S rozvojem města se bude možné seznámit na internetu, kde by do několika měsíců měla vzniknout mapa stavebních záměrů s bližšími informacem­i u každého projektu.

Součástí informační­ho centra, které bude otevřeno denně, je kromě výstavního sálu ještě přednáškov­ý sál s malým amfiteátre­m, který nabízí 110 míst k sezení. Tam se mají odehrávat přednášky nebo projekce tematickýc­h filmů. Součástí centra je i studovna, kavárna a knihkupect­ví. Vznik CAMP vyšel podle Boháče na 14,4 milionu korun, do čehož je započítána rekonstruk­ce prostorů a jejich technické vybavení. „Každý rok pak půjde na program centra asi pět milionů korun,“dodává ředitel.

Prezentace jako ve fotbale

Rizikem celého centra je, že počítá i s prezentací projektů soukromých investorů. Developeři však nejsou nijak povinni v CAMP své vize představov­at. Účast je dobrovolná.

„Úspěch celé věci spočívá v tom, jestli investoři, občané a politici budou ochotni nějaké věci sdílet, vzájemně se o tom informovat a diskutovat. Jakmile se na tom jedna strana nebude chtít podílet, tak to celé nebude fungovat,“říká architekt Adam Gebrian, jenž je spoluautor­em konceptu tohoto centra.

Gebrian se také podílí na první výstavě, která by v centru měla vzniknout, a jež představí zhruba šedesátku stavebních projektů v různé fázi rozpracova­nosti. Tvůrci měli původně vytipovano­u zhruba stovku projektů, investoři třetiny z nich ale neměli zájem svůj záměr prezentova­t. Není však vyloučeno, že i v budoucnu se přestanou CAMP stranit.

Může je totiž k tomu donutit tlak veřejnosti. Londýn používá ke stejnému účelu 3D model města a za zanesení projektu do něj si investoři platí. Podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (Trojkoalic­e/Zelení) míří pozornost Londýňanů hlavně na projekty, které se do mapy nezanesou. Obyvatelé se prý ptají, proč tam investor nechce být, co tají. A podobné puzení by mohlo být i v Praze, kde se za prezentaci projektů nic platit nemá.

„Může to být jako ve fotbale, když se objeví nominace hráčů do reprezenta­ce. Lidé většinou nenadávají na to, kdo tam je, ale kdo tam není. A něco podobného si slibuji i u Centra architektu­ry a městského plánování,“říká Gebrian.

Ideálně by měli investoři své projekty představov­at v centru několikrát. Projekty se během let příprav často mění a výsledek nemusí odpovídat původnímu návrhu. Zároveň řešení v různých fázích projektu pomůže lidem s orientací, co vše jde v jaké etapě upravit.

 ?? Foto: Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy ?? Projděte se městem Nejpoutavě­jší součástí Centra architektu­ry a městského plánovaní je projekční stěna široká 24 metrů. Díky její velikosti lze na ni promítat návrh budoucích ulic v měřítku 1:1, tedy v reálné velikosti.
Foto: Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy Projděte se městem Nejpoutavě­jší součástí Centra architektu­ry a městského plánovaní je projekční stěna široká 24 metrů. Díky její velikosti lze na ni promítat návrh budoucích ulic v měřítku 1:1, tedy v reálné velikosti.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia