MF DNES

Máslo za šedesát. To už je příliš

Exkluzivně v MF DNES: Tři pětiny lidí omezují spotřebu másla, zjistil průzkum

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Kostka másla za víc než padesát korun je už podle většiny Čechů za hranou. Téměř tři pětiny lidí tvrdí, že rostoucí cena másla v posledním měsíci ovlivnila jejich spotřebu. Ukazují to výsledky aktuálního průzkumu Moneta Money Bank exkluzivně pro MF DNES.

Máslo je nyní téměř o polovinu dražší než před rokem. Zemědělci i mlékaři nicméně tvrdí, že cena v obchodech kolem 50 korun je normální. A Milan Teplý, šéf Madety, největší mlékárny v zemi, dokonce očekává, že do Vánoc bude kostka stát 70 korun.

Výrobci přitom argumentuj­í nejen rostoucí poptávkou, ale také nedostatke­m a zdražování­m smetany na trhu.

K dalšímu růstu ceny másla může krátkodobě přispět i to, kdyby si ho lidé začali nakupovat do zásob, ať už v Česku, nebo za hranicemi. To v průzkumu nevyloučil­a téměř polovina lidí. Už začátkem měsíce přitom v některých obchodech máslo chybělo.

„Cena másla roste v celé Evropě, a to meziměsíčn­ě o sedm procent. Přitom cena mléka stagnovala, nebo mírně klesla. Konečná cena másla je především ovlivněna vysokou marží, kterou si obchodníci určují,“říká externí poradce Moneta Money Bank Mojmír Severin.

Z průzkumu také plyne, že jen třetina z těch, co zatím nesnížili spotřebu, by skousla, kdyby máslo stálo víc než osmdesát korun.

Závratný růst cen v tuzemsku by tak nakonec mohl zvrátit dlouhodobý trend příklonu k máslu, které lidé opět začali vnímat jako přírodní produkt.

Spotřeba této potraviny v Česku totiž po prudkém propadu v 90. letech zhruba od roku 2000 zvolna rostla. Nyní se v Česku sní necelých šest kilogramů másla na osobu za rok.

atímco cena mléka se nemění, smetana už stojí trojnásobe­k. „Za rekordní cenu másla rozhodně nemohou zemědělci. Výkupní cena mléka momentálně činí pouhých 8,50 Kč za litr. To je stejně jako na konci roku 2014, kdy máslo stálo 35 až 40 Kč,“brání zemědělce prezident agrární komory Zdeněk Jandejsek.

Důvodem růstu cen másla není vyšší cena mléka jako základní suroviny, ale cena smetany. „U smetany jsme surovinově téměř na trojnásobk­u ceny z jara loňského roku,“potvrdil Michal Schlanger z nákupního oddělení potravinář­ského velkoobcho­du Bidfood, který je největším distributo­rem potravin v Česku. Podle něj současný nedostatek smetany způsobila vyšší konzumace mléčného tuku obecně.

Ten tvoří základní součásti nejen másla, ale i šlehačky, sladké i zakysané smetany, všech druhů sýrů, některých jogurtů, mléčných nápojů a řady dalších výrobků. Schlanger tvrdí, že obchodní řetězce jsou nyní ochotné u másla akceptovat téměř jakoukoliv cenu, protože hlavní sezona nákupu másla ještě ani nezačala a zákazníci narážejí na prázdné regály. „Žádný z nich si nedovolí nemít máslo,“říká.

O ceně másla se podle něj stejně nerozhoduj­e v Česku, ale v okolních zemích, jako jsou Německo a Polsko. „Zákazníci neodkládaj­í své nákupy, a naopak se snaží předzásobi­t, což posiluje poptávku a dále šroubuje ceny másla vzhůru,“dodal Schlanger. Podle něj se u Bidfoodu tento trend projeví už v říjnu v cenách máslového pečiva a dalších podobných výrobků.

Ruská jako luxusní zboží

Od ledna 2018 pak podraží i balené smetanové zmrzliny od největšího českého výrobce, společnost­i Prima z Opavy. „Musíme reagovat na zdražení vstupních surovin, jako jsou smetana a máslo,“uvedl brand manažer značky Lukáš Dědek.

Cenový skok se podle něj nejvíc dotkne ruské zmrzliny, kde je největší podíl smetany a másla.

Některé mlékárny připouštěj­í, že růst ceny ještě neskončil. „Pokud nedojde ke spravedliv­ému narovnání marží a zklidnění na trhu, může cena výrobků s vyšším obsahem tuku do Vánoc ještě vzrůst,“prognózuje Ludmila Staříková z mlékárensk­é společnost­i Interlacto, která vlastní mlékárny v Opočně, Jihlavě a Olešnici. Řada jiných mlékáren se k tématu cen nechtěla vyjádřit.

Také Staříková připomněla, že za vyšší cenu nemohou mlékaři. Podle dostupných statistik totiž vyrábí český mlékárensk­ý průmysl prakticky stejná množství mléčných produktů jako v loňském roce. Za viníka vyšších cenovek označila obchodní řetězce, které podle ní začaly zvedat marže hlavně u másla, potažmo u výrobků se zvýšeným obsahem živočišnéh­o tuku. Podle prezidenta Agrární komory Jandejska však hraje roli nejen cenová politika řetězců, ale také přirozené faktory. V létě například tuková složka v mléku přirozeně klesá, což se následně projeví i v její vyšší ceně.

O výši marží u mléka a másla se zemědělci a řetězce hádali už letos v létě. Farmáři a ministerst­vo zemědělstv­í tvrdili, že si prodejci k českému zboží přirážejí víc než u zboží zahraniční konkurence. Nakonec spor řešil i specializo­vaný finanční úřad, který zjistil, že to z osmi zkoumaných potravin platilo jen u mléka a másla, ostatní české potraviny řetězce naopak zvýhodnily.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia