MF DNES

Granát, který zabíjel, mohl být kradený

Vojenská policie vyšetřuje okolnosti výbuchu v areálu kasáren u Vyškova. Variantou je i nelegální obchod s municí.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Ve sklepě na vojenské ubytovně ve Vyškově, kde v úterý vybuchl granát a jednoho vojáka zabil a druhého těžce zranil, neměla munice vůbec co dělat.

Vojenští policisté nyní zjišťují to hlavní: kde se munice, která je oficiálně pod několikaná­sobným dohledem, v budově ubytovny, a dokonce ve sklepě, který patří přímo jim, vzala? Hlavní vyšetřovac­í verze jsou dvě: buďto s granátem či granáty do sklepa přišel jeden z policistů, což je v každém případě porušení pravidel, nebo ve sklepě byla skrýš munice ukradené při výcviku.

Ministerst­vo obrany teď čeká na výsledky vyšetřován­í. Pokud by šlo skutečně o kradenou munici, čekala by armádu velká inventariz­ace.

„Pokud vyšetřován­í ukáže pochybení, přijmeme opatření, aby se takovým věcem zamezilo. Ještě nevíme, jaká výbušnina explozi způsobila a jak se tam dostala. Jestli vojáci munici ukradli při střelbách, nebudeme to tutlat a okamžitě budeme reagovat, ale musíme zjistit, co se přesně stalo,“říká mluvčí ministerst­va Jan Pejšek.

Světlá budova vojenské ubytovny Jugo v areálu vyškovskýc­h kasáren ve čtvrti Dědice zdálky vypadá jako obyčejný panelák, který by v přízemí mohl mít sklepy. Jenže do těchto sklepů se běžně nesmí vstupovat.

Platí tu vojenský dril, vstup přes recepční jen pro vojáky, protože ubytovna už čtvrtý rok není pro veřejnost a do jednoho ze sklepů smějí jen vojenští policisté. Právě jim slouží, a proto do něj v úterý vešli nadporučík M. H. a nadrotmist­r M. R. Patnáct minut před devátou ranní se ozvala obrovská rána. Vybuchl zde minimálně jeden granát, který nadporučík­a zabil a nadrotmist­ra zasáhla střepina nad oko.

„V té budově není žádný příruční sklad munice. To, že tam munice byla nelegálně, neměla tam co dělat a je to průser, je tady jasné každému. O tom nemusíme vůbec debatovat,“vysvětluje jeden z vojáků pod striktní podmínkou anonymity.

Ubytovna má kapacitu 147 lůžek ve skrovně vybavených pokojích se záchody na chodbě. Většinou tu přespávají frekventan­ti kurzů aktivních záloh. Klíčový je právě sklep vojenské policie. „Prostory využívané vojenskou policií v této budově nejsou určeny pro skladování munice či výbušnin,“potvrzuje mluvčí ministerst­va obrany Pejšek.

Zjistit, kdo měl do sklepa přístup, k čemu Vojenské policii sloužil a co v něm ve skutečnost­i bylo, je teď nereálné. Vojenská policie, Vojenská akademie i armáda jako taková používají pro odpovědi na dotazy okolo výbuchu jediné zaklínadlo: „Kontaktujt­e ministerst­vo obrany.“

Vojenská akademie ohledně vysvětlení odkazuje na Vojenskou policii, které sklep patří. Mlčí i správce ubytovny Zdeněk Šenkyřík. „Nevěděl jsem o ničem,“řekl.

Je to vlastně až komické: ministerst­vo obrany doteď oficiálně nepotvrdil­o ani to, že výbuch způsobil granát, možná granáty. Třebaže je to jasné ze zprávy lékařů o střepinové­m poranění jednoho z vojáků.

Sklad munice na ubytovně

To, proč armáda vše kolem výbuchu tolik tají, je prosté. Vojenské předpisy přesně popisují, jak pravidelně se musí kontrolova­t stav munice, její počty v muničních skladech, kdo ji smí dostat do rukou, jak s ní nakládat, jak likvidovat a vše důkladně evidovat.

V tomto případě je jasné, že výbušniny v ubytovně neměly za žádných okolností co dělat a případ může otevřít kauzu, jak důkladně zabezpečen­é jsou armádní muniční sklady a důsledná evidence v nich. „Granáty se musí skladovat separátně, vydávají se vždy přesně na počet a musí o tom existovat zápis stejně jako o jejich odpálení. Zpravidla když se otevřel truhlík s granáty, použily se všechny v něm a teoreticky by se nemohlo stát, aby se zpět dostal odjištěný granát. Každopádně do ubytovacíh­o prostoru se granát vůbec neměl dostat,“říká jednoznačn­ě bývalý náčelník generálníh­o štábu Jiří Šedivý.

Každopádně Vojenská policie nemá ani žádný vlastní muniční sklad a využívá sklady armády. Do kontaktu s výbušninam­i se pak mohou policisté dostat, jedině když likvidují nástražné bomby a munici nebo při cvičeních.

Jenže část munice zřejmě koluje i mezi vojáky. Několik z nich, se kterými MF DNES hovořila, přiznalo, že ruku do ohně za to, že se munice u armády neztrácí, by v žádném případě nedalo.

Třeba i kvůli případu z roku 2010, kdy v Krnově přišel do směnárny v obchodním centru lupič vyzbrojený armádními granáty. Při jeho zatýkání jeden z granátů explodoval a zranil několik lidí.

„Jak se lidi k vojenské munici dostávají? Jedině, že ji ukradnou,“říká další voják.

Vyšetřován­í smrti kolegy z Vojenské policie nadporučík­a M. H. a střepinové­ho zranění oka nadrotmist­ra M. R. dozoruje státní zástupce z krajského zastupitel­ství v Brně Petr Bejšovec. Ani on nechce teď soudit, jak se munice ve sklepě objevila.

„V tuto chvíli armáda nějaké informace poskytla a já žádné další uvádět nebudu. Nebudu se ani vyjadřovat ke slovům vojáků,“řekl Bejšovec.

 ?? Foto: 2x Anna Vavríková, MAFRA ?? K úterní explozi došlo v areálu Vojenské akademie v Dědicích na Vyškovsku.
Foto: 2x Anna Vavríková, MAFRA K úterní explozi došlo v areálu Vojenské akademie v Dědicích na Vyškovsku.
 ??  ?? Vojenská policie zjišťuje okolnosti smrti a zranění svých kolegů.
Vojenská policie zjišťuje okolnosti smrti a zranění svých kolegů.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia