MF DNES

A Hráči ze zákulisí voleb

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

V Česku se na rozdíl od sousedního Německa zelené politice nikdy moc nedařilo. K historické­mu úspěchu přivedl Stranu zelených v roce 2006 tehdejší předseda Martin Bursík. Získala šest poslanců a čtyři ministersk­é posty ve vládě Mirka Topolánka. Strana se však záhy rozhádala a její rozštěpení nakonec přispělo k pádu vlády v době, kdy Česko předsedalo Evropské unii. Při dalších volbách Zelení ze Sněmovny vypadli a dosud se tam nevrátili. Mezitím u nich proběhla generační výměna, dnes stranu řídí 34letý Matěj Stropnický, v Bursíkovýc­h časech jeden z rebelů. Zelení patří ke stranám, jejichž program je jasně definovaný a předvídate­lný – prosazují čisté technologi­e, odmítají velkovýrob­u či masovou těžbu. Podniky, které vypouštějí zplodiny, by platily vyšší daně. V sociální oblasti Zelení zdůrazňují rovnost mužů a žen, stejnou výši jejich platů chtějí dokonce uzákonit. Straně, již v závěru života podporoval expreziden­t Václav Havel, přisoudil srpnový volební model Medianu dvě procenta hlasů. utem v posledních měsících jezdí minimálně, přesto většinu času tráví Robert Žanony na cestě mezi Bratislavo­u a Prahou. Jeho pracovnou se tak prý staly vlaky, z nichž pracuje na kampani ČSSD a Lubomíra Zaorálka.

Ten si totiž slovenskéh­o stratéga vybral poté, co na postu volebního lídra ČSSD vystřídal Bohuslava Sobotku. Preference strany padaly. A Žanony dostal za úkol najít způsob, jak je dostat nahoru.

Exporadce slovenskéh­o premiéra Roberta Fica se tak zařadil k těm, kteří jako tvůrci kampaní mají na průběh politickéh­o dění často větší vliv než sami politici.

Sociálním demokratům k tomu má kromě Žanonyho pomoci ještě Martin Hoferek. Ten je naopak s ČSSD spojen už od mládí. Sám ostatně vedl Mladé sociální demokraty. Tam se setkal i se Sobotkou, jemuž dlouhodobě pomáhal. Blízko má také k Miloši Růžičkovi, oficiálním­u poradci ministra vnitra Milana Chovance.

Hoferek dohlíží hlavně na technickou část kampaně – třeba nákupy reklamního prostoru. Žanony má na starosti ideovou stránku a strategii.

Kromě těchto mužů je důležitou postavou kampaně také Šárka Bednářová, přítelkyně Lubomíra Zaorálka. Na rozdíl od ostatních poradců s ním totiž objíždí kompletně celou kampaň. „Je pro něj důležité mít u sebe někoho blízkého, s kým si při tom všem stresu odpočine, ale kdo mu také poradí,“popsal zdroj MF DNES podílející se na kampani.

Že správné nastavení kampaně strany nebylo vůbec jednoduché, ukazuje třeba historka kolující ve straně z červnové programové konference. Tam se Chovanec nepohodl s lidmi od Zaorálka kvůli tomu, jestli na tiskovou konferenci půjdou oba, nebo jen nový volební lídr.

Zaorálkovi šlo tehdy o to, aby bylo jasné, že lídrem je on a nikdo jiný. Chovanec byl pár dní naštvaný. Pak se však skutečně stáhl a hlavní tváří strany se stal Zaorálek. V kampani je vidět natolik, že někteří straničtí kandidáti z regionů, kteří tuto strategii neznají, se podivují, že Zaorálek všechno táhne sám.

„Myslím, že nám teď spolupráce funguje tak, jak má. Žádný problém jsem nezaznamen­al,“popisuje však současnost Žanony.

Zatímco Žanony představov­al pro ČSSD změnu, hnutí ANO, které je favoritem voleb, vsadilo na ozkoušenou sestavu. Už od minulých voleb se kolem Andreje Babiše sestavil pětičlenný marketingo­vý tým, který má na starosti vymýšlení těch hlavních kroků v kampani.

Babišova mluvčí Lucie Kubovičová, šéf komunikace hnutí Vladimír Vořechovsk­ý, Petr Topinka, který má na starosti vizuální stránku kampaně, mediální konzultant Marek Hanč a autor velké části Babišových textů Marek Prchal jsou se svým šéfem v kontaktu víceméně stále.

Babišova blbá nálada

Jestli se prý něco při tvorbě kampaně ANO změnilo, pak to, že do ní víc zasahuje sám Babiš. Ten se také stal volebním manažerem hnutí – částečně v návaznosti na více volného času po skončení na ministerst­vu, částečně kvůli nespokojen­osti s původním manažerem Petrem Morcinkem. Babiš navrhl třeba sérii volebních videí, která hnutí odstartuje příští týden.

Podle zdrojů z okolí vedení hnutí ANO se v poslední době změnila nálada v týmu, a to k horšímu. Babiš řeší jednu nepříjemno­st za druhou – třeba vydání ke stíhání či nařčení z ovlivňován­í Finanční správy.

A právě toho si všímají soupeři Babišova hnutí ANO. „Je v defenzivě. Musíme ho tam udržet a dál na něj tlačit,“říká jeden z lidí, kteří se pohybují v pozadí kampaně ČSSD.

Oproti ostatním stranám má však Andrej Babiš jeden zásadní trumf.

Z Washington­u jeho lidem rozdává rady Američan českého původu Alexander Braun z agentury SKDKnicker­bocker.

Braun je na politické kampaně expert, v životopisu má třeba práci pro americké demokraty.

Především má však zkušenosti z Česka. V minulosti pracoval pro ČSSD, jejíž mnozí členové právě jeho služby Babišovi závidí nejvíc. Důležité na Braunovi pro ANO je hlavně jeho schopnost nastavovat kampaň v závislosti na průzkumech mezi voliči.

Oproti předchozím rokům se ve své kampani uskromnila ODS. Externí agenturu Komplot si najala pro připomínko­vání jednotlivý­ch částí kampaně, které však vymýšlí volební štáb složený výhradně ze straníků.

Pětice vedená poslancem Zbyňkem Stanjurou se v poslední době schází jednou týdně. Kromě něj ji tvoří třeba první místopředs­edkyně strany Alexandra Udženija nebo šéf jihočeské ODS Martin Kuba.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Ve službách ČSSD Slovenský expert na politický marketing Robert Žanony pracoval na kampani také pro tamního premiéra Roberta Fica ze strany SMER.
Foto: Petr Topič, MAFRA Ve službách ČSSD Slovenský expert na politický marketing Robert Žanony pracoval na kampani také pro tamního premiéra Roberta Fica ze strany SMER.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia