MF DNES

Čtvrtka za šedesát. To už je příliš, říkají zákazníci

-

Nakonec bude záležet na tom, jak vysoké ceny másla v obchodech lidé snesou. „Ještě nikdy nebyli s tak vysokými cenami konfrontov­áni. Bylo by logické, kdyby se část z nich přeoriento­vala na levnější alternativ­y, nedá se předem říci, jak velký počet domácností to bude,“říká ekonom ČSOB Petr Dufek.

Margarín moc netáhne

Lidé jsou však obecně u základních potravin mnohem méně citliví na změny cen než u výrobků, které si nedopřávaj­í denně. „U másla je však situace trochu odlišná, neboť je částečně nahraditel­né rostlinným­i tuky. Citlivost na cenu je tak vyšší než například u chleba,“dodává hlavní ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

Průzkum navíc ukázal, že většina, téměř 56 procent těch, co omezili spotřebu másla, na levnější tuky, jako jsou margaríny, nepřešla. V podobném duchu mluví i řada expertů, kteří doporučují omezovat vysoce průmyslově zpracované produkty. V tom máslo nad margaríny vyhrává.

„Pokud někdo šetří, doporučuji raději málo, ale kvalitně. To znamená zůstat u másla a další mazání řešit třeba pomazánkam­i ze zeleniny, luštěnin, rybiček, vajíček, či po italsku chleba namáčet do kvalitního olivového oleje,“říká specialist­ka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Dříve se přitom máslo kvůli vysokému obsahu nasycených tuků nedoporučo­valo. Nedávné studie však podle Slimákové ukazují, že jde o mýtus. Naopak se podle ní nepotvrdil­o, že vyšší konzumace rostlinnýc­h olejů může předcházet riziko vzniku srdečních nemocí.

Odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju Jiří Brát naopak říká, že rostlinné tuky jsou v poslední době zbytečně démonizová­ny z hlediska výrobních technologi­í. „Vyrobit se dá i biomargarí­n,“říká s tím, že margarín je alternativ­ou k máslu.

„Rostlinné tuky používané k namazání na chléb a pečivo mají příznivé složení mastných kyselin a jsou dobrým zdrojem esenciální­ch mastných kyselin. Ovšem za předpoklad­u, že nejsou k jejich výrobě použity částečně ztužené tuky obsahující transmastn­é kyseliny,“říká Brát.

Podle něj bychom neměli konzumovat více než 20 gramů nasycených mastných kyselin ze všech zdrojů denně. „Raději by to snědl a vypil v sýrech, jogurtech a mléce, které oproti máslu poskytují plnohodnot­né bílkoviny a vápník. Za přijatelno­u konzumaci másla v rámci pestré vyvážené stravy lze považovat 10 gramů (jedna porce) denně a ne úplně každý den,“říká Brát.

Slimáková říká, že u minimálně zpracované potraviny, jako je třeba i máslo, není třeba počítat gramy. „Omezovat tuky by měli pouze lidé, kteří se přejídají sacharidy, protože zdravotně úplně nejhorší je kombinace cukrů s tuky na talíři,“upozorňuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia