MF DNES

Mexiko: zemětřesen­í v den výročí podobné tragédie

- — Tomáš Lébr Foto: Profimedia.cz

Mexiko, které si zrovna připomínal­o 32. výročí tragického zemětřesen­í, postihlo v noci na včerejšek podobné neštěstí – otřesy o síle 7,1 stupně. Tenkrát, 19. září 1985, zahynulo jen v hlavním městě přes šest tisíc lidí. Včera si katastrofa vyžádala nejméně 225 obětí. Zemřelo také nejméně 21 dětí, na které se zřítila budova základní školy.

Epicentrum otřesů bylo ve státě Puebla na jihu země, ale silně zasažena byla i metropole Ciudad de México, v níž bylo hlášeno 117 mrtvých.

Zemětřesen­í zanechalo miliony lidí bez proudu a poničilo řadu silnic či mostů. Desítky budov jsou v troskách a mnoho jich bylo poničeno. Primátor hlavního města Miguel Ángel Mancera řekl, že jen v metropoli se budovy zřítily na 44 místech.

Odborníci nyní především diskutují o tom, zda existuje spojitost mezi zemětřesen­ím, které postihlo zemi teď, s tím, které udeřilo už 7. září – to mělo sílu 8,1 stupně, ale epicentrum mělo v Tichém oceánu u hranice s Guatemalou, zhruba 650 kilometrů od nynějšího epicentra. „Kdyby bylo nynější zemětřesen­í de facto následným otřesem, očekávali bychom, že bude blíž – zhruba do 100 kilometrů,“uvedl zpravodajs­ký server BBC s odkazem na hodnocení seizmologů.

Podle expertů je však jisté, že obě zemětřesen­í vycházejí stejně jako před 32 lety z pohybu zemské desky zvané Kokosová, tvořící část dna Tichého oceánu. Ta se zasouvá pod Severoamer­ickou desku, na níž leží území Mexika.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia