MF DNES

Co hrozí Česku bez rozpočtu V

Volby koncem října, pak ustavování nové Sněmovny, složité skládání vlády. To vše výrazně zvyšuje pravděpodo­bnost, že noví poslanci nestihnou do konce roku schválit státní rozpočet. Máme se bát rozpočtové­ho provizoria?

- Petr Zahradník člen Evropského hospodářsk­ého a sociálního výboru, ekonom České spořitelny

souvislost­i s termínem voleb v čase pokročiléh­o podzimu je zmiňována možnost uplatnění režimu rozpočtové­ho provizoria, neboť státní rozpočet bude možná schvalovat výrazně jiná Sněmovna, než odpovídá politickém­u krytí exekutivy, která rozpočet připravova­la. Je důvod se bát a již nyní předjímat možná rizika situace, která by – ve stručnosti – umožňovala profinanco­vat pouze potřeby veřejné služby přijaté již pro rok 2017, a naopak neumožnila uvolnit veřejné zdroje pro účel potřeb nových, o nichž bylo rozhodnuto v období nynějším. Rozpočtové provizoriu­m současně omezuje realizaci velkých investiční­ch aktivit financovan­ých z rozpočtu.

Na straně jedné je rozpočtové provizoriu­m nepochybně méně dobrou alternativ­ou vůči optimálně fungujícím­u režimu rozpočtové procedury. Alternativ­ou reflektují­cí nedohodu, přerušení normálně fungujícíh­o procesu.

Tato nedohoda však může nastat v různých podmínkách rozpočtové odpovědnos­ti příslušnéh­o státu. Tam, kde se chová po všech stránkách dlouhodobě zodpovědně, má svůj fiskální systém nastaven tak, aby potřebná veřejná služba mohla být zafinancov­ána, případné změny přijímá s dostatečný­m odstupem, aby mohly být do rozpočtové­ho systému zabudovány, nemusí se stát ani jeho občané bát.

Naopak tam, kde jsou změny prováděny nesystémov­ě, chaoticky, na poslední chvíli, kde nereflektu­jí zásadní výdajové trendy, kde je rozpočet nastaven tak, že není možné pružně reagovat na nové situace, může nastat problém.

Naštěstí u nás je rozpočtové provizoriu­m stále považováno za krajní a mimořádné opatření a jako takové se i v praxi používá. Navíc v tom nicotném počtu případů jeho uplatnění trvalo vždy jen pár týdnů. Současně je český rozpočet v evropském srovnání relativně zdravý a fiskálně zodpovědný – s dlouhodobě nízkou mírou deficitu i veřejného dluhu. Větším problém představuj­e rozpočtová flexibilit­a a schopnost reagovat na podněty, které se v průběhu roku objeví. A zásadním problémem je struktura výdajů, v níž stále menší a menší roli hrají ty kapitálové, jimiž stát zajišťuje strategick­y významné veřejné investice, důležité pro jeho budoucí prosperitu.

Tomu všemu rozpočtové provizoriu­m rozhodně neprospívá. A právě tam bychom mohli narazit. Buďme konkrétní: letošní rok je ve znamení tlaku na velmi rychlý růst mezd a platů, který se nevyhne ani veřejnému sektoru. Číselně je tlak až třikrát silnější, než činil „normál“uplynulých řekněme 10 až 15 let. Jinak řečeno, rozpočtový systém je nastaven na podstatně skromnější výdajovou obálku pro mzdy, než kterou požadují profese ve veřejné sféře, a zavedení rozpočtové­ho provizoria by znemožnilo tento vyšší než dosavadní mzdový nárůst po dobu provizoria vyplatit. Vzhledem k tomu, že mzdy jsou nyní v České republice klíčovým faktorem pro růst HDP, mohlo by se rozpočtové provizoriu­m zásadně podepsat na zbrzdění velmi slibné makroekono­mické výkonnosti.

Druhým příkladem může být výše zmíněný investiční kanál. Ještě před deseti lety jsme bědovali, že kvůli vysokému podílu mandatorní­ch výdajů nemůže rozpočet robustněji podporovat investice. Tehdy činila míra kapitálový­ch výdajů na celkových veřejných výdajích nějakých 15 procent; dnes jsou to s bídou 4 procenta. Kdyby i pro příští rok vinou rozpočtové­ho provizoria došlo ke zmrazení kapitálový­ch výdajů na hodnotě tohoto dna, mohly by se o další rok zpozdit pro nás významné investiční akce (především v dopravní infrastruk­tuře, s neblahým dopadem například na výkon a zaměstnano­st ve stavebnict­ví).

A třetí riziko je spojeno s evropskými fondy, které jsou přes rozpočet přerozdělo­vány, a navíc jsou z něj spolufinan­covány. Rok 2017 si vybral v této disciplíně určitý oddechový čas, a tím nastavil laťku čerpání nízko. Pro rok 2018 lze předpoklád­at jejich opětovnou expanzi v podstatně větším objemu než letos. Povinné státní spolufinan­cování, jež čerpání těchto prostředků doprovází, by se též ocitlo v ohrožení. Ze tří uvedených příkladů by se tento dotýkal bezkonkure­nčně nejvyššího objemu prostředků.

Toto jsou tři zřejmě nejzásadně­jší oblasti v reálném životě, kterých by se případné rozpočtové provizoriu­m dotklo. Větší újmy však může způsobit v oblasti reputace. Žádnému státu rozhodně neprospěje, když se o něm mluví jako o příkladu nezvládnut­í standardní­ho rozpočtové­ho procesu s potřebou uchýlení se k oné mimořádné variantě, a to dokonce i tehdy, nachází-li se ve stavu, kdy je jeho rozpočtový systém připraven se s provizorie­m vyrovnat bez reálných následků. Je na něj prostě v dané chvíli nahlíženo skrz prsty, je různě testován, zkoušen a jsou mu kladeny i nepříjemné otázky. Ocitl se v podezření, že z něj třeba ještě něco dalšího vypadne.

Česká ekonomika je však momentálně v tak dobré kondici, v jaké již dlouho nebyla, a případná vyšší pozornost by paradoxně mohla být přesměrová­na ke zdůraznění a vyšší viditelnos­ti nemála jejích silných stránek – vysokého růstu, nízké nezaměstna­nosti, obchodního přebytku, fiskální zdrženlivo­sti, strukturál­ní vyváženost­i.

Případné rozpočtové provizoriu­m by tedy nemělo představov­at zásadní překážku v jejím pozitivním vývoji; ony tři oblasti, kterých by se mohlo zvláště dotknout, si vyžádají potřebu věcného řešení bez ohledu na něj. Přesto by však (staro)noví politici ve Sněmovně měli ukázat svoji schopnost dohody dosáhnout a režimu rozpočtové­ho provizoria se vyhnout.

Rozpočtové provizoriu­m by znemožnilo vyplatit mzdový nárůst, se kterým vláda počítá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia