MF DNES

Král trapné poezie už o Bondym nepromluví

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Buřič, osobitý výtvarník i literát, neodmyslit­elná tvář českého undergroun­du nebo průkopník balonového létání. Přízvisek, kterými by se dal charakteri­zovat Ivo Vodseďálek, je nespočet. Kolega Egona Bondyho, se kterým zakládal první českou samizdatov­ou edici Půlnoc, zemřel ve věku 86 let.

Psaní se sice Vodseďálek, který vyrostl v pražských Vršovicích, věnoval už během dospívání, ve čtyřicátýc­h a padesátých letech, oficiálně však jako literát vystoupil až po revoluci. Tou dobou už byl dva roky v důchodu, do kterého odešel v roce 1988 ve věku 57 let.

Živil se jako projektant

Jelikož se Vodseďálko­vy názory rozcházely s ideologií komunismu, po studiích nepracoval v kulturní sféře. Hlavním zdrojem obživy pro něj byla práce projektant­a v Chemoproje­ktu. Předtím dělal jako stavební dělník v Praze nebo montér v Nové huti Klementa Gottwalda v Ostravě.

Na spolupráci s Egonem Bondym, který s ním navštěvova­l gymnázium tehdy ještě jako Zbyněk Fišer, nechtěl vzpomínat. Alespoň tak to řekl během rozhovoru pro Literární noviny v roce 2012. Na otázku, proč o bývalém kolegovi nechce mluvit, odvětil: „To je moje věc, nechci to nijak komentovat.“Odmítl i spolupráci na filmu Tři sezony v pekle z roku 2009, ve kterém Bondyho ztvárnil Kryštof Hádek. Podobně odmítl také komentovat Milana Kunderu, kterému šéfoval v jednom ze studentský­ch kroužků.

Čtenář se musí stydět

Vodseďálko­vou doménou bylo psaní takzvané trapné poezie. Pojmenoval takto i jednu ze svých sbírek. Právě ta později charakteri­zovala jeho literární styl. Autorovým cílem tehdy bylo psát díla, při jejichž četbě se bude chtít čtenáři stydět z toho, jak je text trapný. Byla to jeho osobní forma reakce na tehdejší režim.

Kromě poezie psal Vodseďálek i eseje či povídky. Vyšly v knize Felixír života. V roce 2004 se pak vydání dočkaly texty Kalvárie a Kompensace, které napsal v 50. letech.

Kromě literatury se Ivo Vodseďálek věnoval i výtvarnému umění. Jeho oblíbenou technikou byla koláž. Ty mu publikoval­a Revolver Revue v letech 2000 a 2002.

„Všechny mé aktivity, ať už šlo o létání, výtvarnou činnost či skládání básní, existují nezávisle na sobě. Jsou to tři důležité složky mého života. Jedna do druhé se nijak nepromítá. Když pracuji na obrazu, nemyslím na básně, a naopak,“prozradil básník o své tvorbě před několika lety ČTK.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia