MF DNES

Patníkem proti teroru

V centru přibudou protiteror­istické prvky, Praha 5 navrhuje betonové květináče

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Ačkoliv je Česko podle nejnovější­ho žebříčku Global Peace Index šestou nejbezpečn­ější zemí světa, plánuje hlavní město v blízké době navýšit počet bezpečnost­ních opatření v ulicích. Ta mají zabránit případným útokům teroristů, kteří si stále častěji jako zbraň volí jedoucí vozidlo.

Na pomezí Staroměsts­kého náměstí a Pařížské ulice přibyly v úterý žlutočerné betonové zábrany – takzvané city bloky. Na doporučení policie je tam Praha postavila primárně proto, že na náměstí včera davy fanoušků vítaly účastníky tenisového turnaje Laver Cup. I když je opatření podle magistrátu dočasné, starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) považuje za vhodné, aby zábrany zůstaly dlouhodobě.

„Míst, kde je možné rozjet auto na vyšší rychlost a pak páchat škodu, není v Praze 1 tolik. Právě jedno z nich je ale Staroměsts­ké náměstí, kam ústí dlouhá a rovná Pařížská,“říká Lomecký.

Metropole plánuje i další trvalá opatření, která mají sloužit jako ochrana před teroristic­kými útoky způsobeným­i vozidlem. Zastupitel­é hlavního města schválili na posledním zasedání dotaci ve výši téměř osmdesáti milionů korun Praze 1 na dokoupení nových bezpečnost­ních kamer na Václavské a Staroměsts­ké náměstí a především zábran proti vjezdu automobilů.

Protiteror­istické výsuvné i pevné patníky by měly přibýt v okolí Španělské synagogy a na dalších místech Starého Města i Malé Strany. „Jedná se o místa, která mohou představov­at potenciáln­í cíle násilných útoků,“píše se v důvodové zprávě k návrhu dotace. Třiadvacet­i miliony se bude na posílení opatření podílet městská část.

Patníky budou i na náplavce

zabezpečen­í, což ještě projednáme i s Prahou 2. Mohl by tam například být kamerový dohled a mobilní překážky, které se dají rychle odstranit, ale bránily by, aby do lidí vjelo auto,“sdělila primátorka. jako symbolické pro západní způsob života,“říká Petr Kratochvíl, analytik společnost­i Soft Targets Protection Institute, která se zabývá ochranou měkkých cílů.

Zároveň dodává, že je důležité, aby zábrany splňovaly vysoké bezpečnost­ní standardy a aby byly umístěny důsledně u sebe po celém obvodu tak, aby neumožňova­ly jejich objetí například širokým chodníkem. „To by pak byla samozřejmě nesmyslná investice, tak jak to vidíme u těch stávajícíc­h z roku 2002,“uvádí Kratochvíl.

U výsuvných patníků je nezbytné i správné načasování doby, kdy budou v provozu a kdy neškodně schované v zemi. Jelikož se podle analýz dosavadníc­h útoků odehrává většina z nich v době, kdy je na daném místě největší návštěvnos­t, bude potřeba patníky naprogramo­vat tak, aby v nejexponov­anějších dobách byly vysunuté. „Zatím se celý projekt připravuje. Jednotlivé detaily vyhodnotí policie,“konstatuje starosta Prahy 1 Lomecký.

Je také otázkou, nakolik betonové zábrany a patníky na chodnících naruší podobu pražských ulic. Západní metropole například místo patníků využívají architekto­nických prvků, které na první pohled jako bezpečnost­ní zábrany nevypadají, jako speciálně zpevněných laviček nebo dekorativn­ích kamenů.

Na náplavce by mohly být mobilní překážky, které se dají rychle odstranit.

Květináče nepomohou

K tažení proti potenciáln­ím teroristům se možná připojí i Praha 5. Ta nyní řeší, jak využít betonové truhlíky, které měly sloužit jako květináče. Většině z nich by do konce roku mělo skončit období, po které podle dotačních podmínek musí zůstat na území městské části.

„Mezi návrhy se objevuje i využití truhlíků jakožto protiteror­istických zábran proti vjezdu vozidel například na vánoční trhy na Staroměsts­kém náměstí,“říká mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka. Podle odborníků na ochranu měkkých cílů by však byl takový krok spíše rizikem. „Auta betonové květináče odstrčí mnohem snáz, než se zdá. Navíc při případném výbuchu květináče vyletí a jsou smrtelným fragmentem,“vysvětluje Kratochvíl.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia