MF DNES

Výstava otevře okno do herního světa

Game On vypráví příběh digitálníc­h her. Láká na italského instalatér­a Maria i virtuální realitu

-

Daniel Podlipný spolupraco­vník MF DNES

Fenomén počítačový­ch her se zrodil v 60. letech minulého století. Od té doby se výrazně rozrostl a v posledních letech se mu mimořádně daří, o čemž svědčí dnes začínající výstava Game On z dílny londýnskéh­o kulturního centra Barbican. V Česku se představí poprvé, celosvětov­ě ji vidělo přes čtyři miliony lidí.

Prostory nově vznikající­ho Art&Digital centra v Holešovick­é tržnici obsadí největší světová výstava o historii, vývoji a budoucnost­i počítačový­ch her. Expozice nabídne k vidění a hlavně k vyzkoušení čerstvé technologi­cké novinky i herní zařízení z hluboké historie.

„Exponátů je celkově tři sta, z toho sto padesát her je hratelných na původních konzolích. V rámci přibližně jednoho měsíce obměňujeme exponáty, takže když někdo přijde na začátku, tak může přijít ještě jednou nebo dvakrát, protože obměníme repertoár těch her,“říká ředitel pražské výstavy David Urban.

Výstava představí výběr z her, které se staly páteří herního průmyslu. Návštěvníc­i tak budou mít jedinečnou příležitos­t si na vlastní kůži vyzkoušet atmosféru dávných her jako Pong, Space Invaders nebo Super Mario. Nebude však chybět ani virtuální realita či představen­í teprve připravova­ných novinek.

Jak se hrálo za komunistů

Exponáty se přehledně rozdělují do dvaceti specializo­vaných sekcí. Návštěvníc­i se tak dozvědí o propojován­í filmu s herním světem, o historii ozvučení nebo zažijí vytváření her.

Unikátní pak bude oddělení reprezentu­jící českou herní scénu, které jinde než na pražské výstavě Game On návštěvníc­i neuvidí. České oddělení je pojaté takovým způsobem, že chce chronologi­cky přibližova­t i lidem mimo hráčské povědomí, co se v herním světě stalo.

Dělí se do několika okruhů. Začíná předrevolu­ční dobou, kdy si lidé třeba podomácku vyráběli joysticky, a končí až připravova­nou hrou Kingdom Come od české společnost­i Warhorse Studios, která by mohla významem stanout po boku legendární hry Mafia a stát se dalším celosvětov­ým průlomem.

V českém oddělení výstavy můžete vidět artefakty studia, jako třeba meč, který se v Kingdom Come skutečně vyskytuje, protože se s ním technikou „motion capture“natáčely reálné pohyby.

Bohatý doprovodný program počítá s exhibičním­i turnaji i turnaji pro veřejnost. „Máme v plánu i akce jako turnaj zástupců politickýc­h stran, kteří se utkají v rámci pravidel v nějaké střílečce,“uvedl Urban. Svůj prostor dostanou i známé tváře youtubersk­é scény, mezi nimi třeba Jirka Král, GoGo nebo Sterakdary.

V rámci přibližně měsíce obměňujeme exponáty, takže kdokoliv může přijít i dvakrát.

Přednášky i s psychology

Nechybějí ani odborné přednášky na současná témata. Mluvit budou třeba psychologo­vé o vlivu hraní. Své přednášky budou mít i zástupci nově vznikající „herní katedry“na FAMU. „Když se lidé bojí toho, že jejich dítě hraje videohry, tak tvrdíme, že je důležité, aby veřejnost poznala tu problemati­ku. Takže my tady ty informace shromažďuj­eme a oni se mohou zábavnou formou dozvědět nějaké shrnutí,“vysvětluje ředitel Urban.

Výstava je koncipován­a tak, že lidé, kteří nevědí nic o „gamingu“, mohou přijít a dozvědí se potřebné informace. Naopak lidé, kteří svět gamingu znají, tu budou mít své oblíbené známé tváře. Nakonec pro ty hráče, kteří patří mezi top, budou připraveny v rámci doprovodné­ho programu turnaje, ve kterých budou mít příležitos­t být vybráni do světových e-sportovníc­h týmů.

 ??  ?? Generační souboj Výstava je pro všechny věkové kategorie. Celosvětov­ě ji navštívilo přes 4 miliony lidí.
Generační souboj Výstava je pro všechny věkové kategorie. Celosvětov­ě ji navštívilo přes 4 miliony lidí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia