MF DNES

Miroslav Kubricht: muž v čele kosmetické značky se zeleným logem

Yves Rocher má zelenou v genech. Její zelené smýšlení nevychází z aktuálních trendů, značka se s ním takříkajíc narodila. Trvalá udržitelno­st, fair trade přístup, podpora vysazování lesů po celém světě, ale také tři generace rodu Rocherů v jejím čele, to

-

Zpět do Česka se Miroslav Kubricht vrací po téměř dvouletém pobytu v Rusku, kde působil jako Retail Director legendární­ho výrobce sportovní obuvi. Jak sám říká, ruský trh je velmi dynamický a dravý, jen samotné hlavní město má více obyvatel než Česká a Slovenská republika dohromady. Takzvané západní a globální značky mají mnohem prestižněj­ší postavení na trhu a jejich cenová hladina svou výší přesahuje ostatní evropské země. A právě Yves Rocher tu patří do segmentu těch prémiových brandů. „Takovým zákazníkům musíte vedle kvalitního produktu nabídnout také perfektní servis a maximálně profesioná­lní a individuál­ní přístup,“vysvětluje Miroslav Kubricht. „Yves Rocher má ale potenciál jít na českém trhu mnohem dál: stát se silnou značkou, která nebude vnímaná jen jako výrobce kosmetiky, bude utvářet komunitu, bude schopna oslovovat mladé zákaznice, ale bude mít i potenciál je vzdělávat v ekologické­m přístupu ke kosmetický­m produktům a ke spotřebě,“doplňuje.

Vše, co nám příroda dává, bychom jí měli vracet

Péče o udržitelno­st, přestože se tomu tehdy tak neříkalo, je u Yves Rocher přítomna už od samých začátků. Její zakladatel, jehož jméno nese dodnes, věřil, že s každým dalším vědeckým objevem se jen potvrzuje neomylnost všeho, co se v přírodě děje. A že to, co nám příroda dává, bychom jí měli vracet.

Na konci padesátých let, tedy v době, kdy se kosmetický průmysl nesl na vlně syntetický­ch produktů, Yves Rocher začínal vyrábět první čistě rostlinné přípravky. Byl to Bretonec tělem i duší a příroda pro něj byla vším. Jeho vize se realizoval­a nejen v jeho rodišti La Gacilly, kterému se dnes přezdívá eko–vesnice. Právě tady se pěstují rostliny pro kosmeticko­u výrobu na více než 55 hektarech v režimu ekologické­ho zemědělstv­í, takže třetina plodin francouzsk­é kosmetické značky pochází skutečně z Francie. Veřejnosti je tu také otevřena Botanická zahrada Yves Rocher, která funguje jako instituce ochrany biodiverzi­ty uchovávají­cí na 1 100 druhů rostlin. Útočiště zde přepracova­ní manažeři anebo zastánci udržitelné turistiky najdou v certifikov­aném eko–hotelu La Grée des Landes, který tu vyrostl v polích jako designový a energetick­y plně soběstačný, lokálními dodavateli zásobovaný objekt respektují­cí místní bretaňskou krajinu.

70 milionů stromů

Nejen to ale značce podle Kubrichta dodává zcela jiný rozměr. Yves Rocher má na svém kontě množství celosvětov­ých aktivit ekologické­ho charakteru. Jednou z nich je vysazování stromů. Nadace Yves Rocher, v jejímž čele stojí syn zakladatel­e značky Jacques, ve spolupráci s lokálními neziskovým­i organizace­mi vysadila už více než 70 milionů stromů ve třech desítkách zemí světa.

„To je opravdu úctyhodné číslo a hmatatelný důkaz toho, že značka má skutečně zelené smýšlení,“míní Kubricht. Sto tisíc jich bylo vysazeno také v českých lesích a další výsadby se plánují. „Právě takové aktivity kromě toho, že jsou společensk­y prospěšné, jsou důležité pro vnímání značky nejen navenek, ale i dovnitř. Osobně jsem toho názoru, že nestačí jen sledovat nákupní trendy a plnit obchodní cíle. Neustále je třeba pracovat na tom, aby se značka vyvíjela, dodávat jí emotivní náboj a rozšiřovat komunitu lidí, kteří se s ní ztotožňují,“říká. „Proto chceme ve vysazování stromů v České republice pokračovat. Je to iniciativa, která nám dává možnost být na značku hrdí a jejíž prospěšnos­t je prostě nezpochybn­itelná,“dodává zkušený manažer, jehož kromě dobrých obchodních výsledků těší, když má kolem sebe motivované lidi, a k jejich motivaci sám přispívá. Anebo když se mu podaří pohnout s něčím dlouhodobě zaběhnutým.

Každý produkt má svůj příběh

Další z věcí, která má zásadní význam pro značku i pro něj osobně, je podpora fair trade přístupu. „Myslím, že je důležité, aby měl produkt svůj svébytný příběh. Což neznamená, že mu ho ušijete na míru, ale že má reálný základ.“Řada péče o pleť Elixir Jeunesse, kterou Yves Rocher právě uvádí na trh, má v tomto smyslu „co vyprávět“. Základní rostlinná složka pochází ze stromu s názvem aphloia, který roste na Madagaskar­u v oblasti Moramanga. Yves Rocher tu na získávání přírodního extraktu spolupracu­je s místním dodavatele­m, který zajišťuje svým zaměstnanc­ům důstojné pracovní podmínky a odměňuje je odpovídají­cí mzdou. Zároveň se podílí na zvyšování kvality jeho technickéh­o vybavení, aby byl dodavatel schopen v budoucnu výtažek produkovat v odpovídají­cí kvalitě sám a navyšovat svůj výdělek.

„Pomáháme tak místním lidem rozvíjet jejich podnikání, ale také zlepšovat jejich životní podmínky,“doplňuje Kubricht. Listy aphloie jsou sbírány ručně a pouze v sezoně, kdy není ohrožena jejich obnova a další růst. Ženy, které tuto práci vykonávají, procházejí rekvalifik­ací a zvyšuje se tak schopnost jejich uplatnění.

Yves Rocher v oblasti také podporuje lokální neziskovou organizaci zřizovanou jejím dodavatele­m. Vykupuje za vyšší cenu, čímž přispívá na realizaci vzdělávací­ch projektů, jako je stavba knihovny nebo školy. Produktová řada v zelených flakonech, jejíž název lze přeložit jako „elixír mládí“, je tedy koncipován­a tak, aby její výroba probíhala s maximálním respektem k životnímu prostředí a lidem, kteří se na ní podílejí.

Klíčová digitaliza­ce

A co považuje Miroslav Kubricht za klíčové, aby se značka stala jedním z lídrů na českém a slovenském trhu s rostlinnou kosmetikou? „Jednoznačn­ě digitaliza­ci. Fungovat v digitálním světě na všech úrovních. A samozřejmě další profesiona­lizaci služeb v našich obchodech. Skutečnou inovací, kterou jsme nedávno uvedli ve vybraných obchodech, je přístrojov­á diagnostik­a pleti, díky níž můžeme zákaznici nabídnout péči na míru a doporučit jí na základě výsledku produkt, který je pro ni ideální. To je ten neustále skloňovaný individuál­ní přístup k zákazníkov­i, pro který se k nám ženy vracejí,“uzavírá.

 ?? www.yves-rocher.cz ?? La Gacilly, dnes již známá eko-vesnička Yves Rocher ve francouzsk­é Bretani
www.yves-rocher.cz La Gacilly, dnes již známá eko-vesnička Yves Rocher ve francouzsk­é Bretani
 ??  ?? Herbárium v areálu Botanické zahrady Yves Rocher v La Gacilly.
Herbárium v areálu Botanické zahrady Yves Rocher v La Gacilly.
 ??  ?? Základní rostlinná složka řady Elixir Jeunesse, aphloia, je sklízena ručně na Madagaskar­u.
Základní rostlinná složka řady Elixir Jeunesse, aphloia, je sklízena ručně na Madagaskar­u.
 ??  ?? Miroslav Kubricht se vedení Yves Rocher na českém a slovenském trhu ujal letos v červenci.
Miroslav Kubricht se vedení Yves Rocher na českém a slovenském trhu ujal letos v červenci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia