MF DNES

Dumoulin vs. Froome 1:0. Odveta bude na příští Tour

- — Matěj Tomíček

OBergenu se říká, že je „branou k fjordům“, nebo „zelenou loukou mezi horami“. Mísí se tady středověké a až pohádkové dřevěné domky s těmi moderními cihlovými.

A jako v pohádce si tady díky bouřlivým kulisám připadali i cyklisté během včerejší časovky na mistrovstv­í světa.

Až na nejlepší desítku se slunce schovalo za mraky a spustil se déšť. Zlatý déšť pro Toma Dumoulina.

Nizozemský cyklista znovu dostál své přezdívce „Motýlek z Maastricht­u“, když prolétl podél červeného koberce, na kterém před závěrečným stoupáním polovina cyklistů měnila časovkářsk­á kola za ta klasická.

Dumoulin se tím nezdržoval, vždyť měl 50vteřinov­ý náskok! „A tak jsem nechtěl riskovat,“přiznal později.

Na posledních 3 400 metrech vzhůru k vrcholu hory Floyen ho mezi norskými kříži provázela horda bláznivých fanoušků jako v horských etapách Grand Tour.

On si to užíval, přejížděl bílé nápisy „Go Tom“na silnici, které ho hnaly za velkým rivalem Chrisem Froomem po úzké až kozí stezce k vrcholu horní stanice lanovky, odkud v zimě děti sjíždějí na saních dolů zpátky do Bergenu. On dolů na saních nemusel, vždyť se právě stal mistrem světa.

„Wow, nemůžu tomu uvěřit. Myslel jsem, že můj wattmetr přestal fungovat, když jsem viděl ta čísla, která ukazuje. Cítil jsem se vážně skvěle,“bavil za cílovou čarou přítomné novináře.

Úsměv hrál na tvářích i druhého Primože Rogliče a nakonec třetího Chrise Frooma. A to i přesto, že čtyřnásobn­ý vítěz Tour nedosáhl na ceněnou cyklistick­ou Trojkorunu. „Ty jsi největší favorit.“„Ne, ty jsi největší favorit,“hádali se před včerejším startem Dumoulin s Froomem.

Dva muži, kteří letos prožili zatím životní sezonu. Oba ji chtěli zakončit titulem mistra světa z časovky.

Dumoulin první v květnu ovládl svou první Grand Tour kariéry, když na italském Giru porazil Naira Quintanu. Froome zase jako teprve třetí cyklista v historii zvládl vítězně dvojkombin­aci Tour de France se španělskou Vueltou a cílil na jeden z nejcennějš­ích zápisů do historie – chtěl být první, kdo zároveň vyhraje i časovku na mistrovstv­í světa.

Byť se na 31 kilometrů v Bergenu nepřipravo­val skoro čtvrt roku jako právě Dumoulin, tu šanci si nemohl a ani nechtěl nechat ujít.

„Že bych seděl doma a říkal si: Co kdyby? To ani náhodou,“usmál se dvaatřicet­iletý rodák z Nairobi po příjezdu do Norska.

Jenže od úvodních mezičasů ztrácel, v cíli nakonec až brutálních 81 vteřin. Takovou převahu v Norsku Dumoulin měl.

Stal se teprve pátým cyklistou, který vyhrál časovku na mistrovstv­í světa a k tomu jednu Grand Tour.

A o jejich plánovaném souboji na příští Tour se tak znovu mluví o něco hlasitěji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia