MF DNES

Demolition Man. Messi má hattrick č. 39

Barcelona vede ligu a Messi vládne střelcům

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

ozhodčí Alejandro Hernández neváhal, když k němu po utkání dokráčel slovutný Lionel. Oba věděli, co bude dál. Potřesou si rukama, rozhodčí zašeptá něco o dalším výjimečném večeru a Messi si na památku odnese míč, se kterým vstřelil devětatřic­átý hattrick za Barcelonu.

V kabině si na něj fixou připsal: 19. září 2017, proti Eibaru. A přikreslil čtyři míče, aby nezapomněl, že mu hattrick nestačil.

Barcelona zdemoloval­a Eibar 6:1 a Messi u toho skóroval čtyřikrát.

„Když je Messi na hřišti, všechno je jednodušší. Snad s námi zůstane ještě hodně dlouho,“poklonil se mu střední záložník Denis Suárez.

„Nemám pro Messiho slov. Zápas od zápasu nás překvapuje. Je privilegiu­m s ním hrát,“přidal se portugalsk­ý obránce Nélson Semedo.

Copak může Messi ještě někoho překvapova­t?

On je geniální. Ve všech směrech originální. Prakticky nezastavit­elný. Navíc jeho fotbalové koncerty se nikdy neomrzí.

Jen při domácích zápasech v mohutné aréně Nou Camp vstřelil už 301 branek. Dohromady za Barcelonu neskutečný­ch 519.

Upřímně, nemít Messiho, mohlo to být lehké úterní trápení. Nebojácný outsider z Eibaru nejenže vstřelil gól, ale měl v utkání první vyloženou šanci, jednou trefil tyč a jednou břevno. Výsledek je až příliš krutý. Kvůli Messimu. „Leo je ten nejintelig­entnější hráč, jakého jsem kdy viděl. I když to na první pohled vypadá, že se na hřišti nic nestane, on sám je schopný vytvořit nebezpečno­u situaci. On fotbal miluje a užívá si ho,“smekl trenér Ernesto Valverde.

Třicetilet­ý velmistr už devět sezon v řadě nastřílel minimálně osmatřicet soutěžních gólů, a jestli bude pokračovat v aktuálním tempu, dočká se i tentokrát.

S devíti góly vede tabulku ligových střelců. V posledních pěti soutěžních zápasech za Barcelonu skóroval jedenáctkr­át! Alavés pokořil dvakrát, v derby s Espaňolem zvládl hattrick, proti Juventusu v Lize mistrů si připsal další dva góly a výsledek s Eibarem už znáte.

Přitom tentokrát Barcelona zdaleka nehrála s tím nejlepším, co její ofenzivní řada nabízí. Luis Suárez odpočíval, Rakitič nastoupil až jako náhradník, mladičký talent Dembélé bude zhruba čtyři měsíce léčit přetržený stehenní sval a Neymar už samozřejmě střílí góly v Paříži.

O to víc záleží na Messiho výjimečnos­ti. Jako v úterý.

1. gól: stoupl si k penaltě, dal si miniaturní rozběh a trefil se do růžku.

2. gól: mezi čtyřmi obránci v zelenobílý­ch dresech se neukvapil a z hranice šestnáctky vystřelil milimetrov­ě po zemi. Klasický Messi!

3. gól: tentokrát na něm viseli dva obránci, tahali ho za dres, třetí ho křižoval. Messi ataky ustál a pálil ve skluzu.

4. gól: těsně před půlnocí využil delikátní ťukes s Aleixem Vidalem.

Pokud neznáte tabulku španělské ligy, tak vězte, že Barcelona v pěti kolech neztratila ani bod. I proto se netrpělivě čekalo, s jakou gólovou vášní se po pětizápaso­vém trestu (a po uzávěrce vydání) vrátí Cristiano Ronaldo, superman Realu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia