MF DNES

Pozor, jsme nebezpeční!

-

Karel Knap sportovní reportér MF DNES

eště včera si na Staroměsts­kém náměstí před očima kamenného Jana Husa v oblecích vyměňovali zdvořilost­i. Už zítra se proti sobě na černém jevišti v O2 areně postaví v dresech jako soupeři.

V sázce bude čest a zmínka v tenisovém dějepise. První Laver Cup.

V okázalé show slavnostní­ho zahájení a záři provázejíc­í po příletu Rogera Federera, Rafaela Nadala, Johna McEnroea, Björna Borga či Roda Lavera se dosud lehce ztrácel sportovní prvek celé akce.

Včera už všichni borci trénovali a od pátku do neděle budou v takřka vyprodané hale bojovat za své týmy. Evropa versus Svět.

Na první pohled je favorit jasný jako rozbřesk nad Nadalovou oblíbenou pláží na rodné Mallorce.

Kapitán Borg může do utkání na dva sety s případným rozhodujíc­ím tie-breakem do deseti bodů nasadit pět nejlepších současných mužů na žebříčku (Andy Murray a Novak Djokovič jsou zranění). Doplňuje je domácí bomber Tomáš Berdych, jenž by byl v McEnroeově partě dle pořadí ATP Tour trojkou.

Svět navíc v úterý zásadně oslabila omluvenka argentinsk­ého obra Juana Martina Del Potra. „Je to škoda,“poznamenal McEnroe. „Delpo oplývá velkou energií. Ale máme další velké chlapy, kteří jsou nebezpeční. Pokusíme se o něco neočekávan­ého. Může se to stát.“

Taky samotný Laver, čiperný stařík a třeba McEnroeův klukovský idol, varuje fanoušky, aby nepovažova­li utkání za pouhou formalitu.

„Myslím si, že to bude těsnější, než se na papíře zdá,“pravil. „Pokud vyhrajete jeden set, stačí pak k vítězství zvládnout tie-break, což zvýhodňuje ranaře, jakými jsou Isner nebo Querrey. Zrovna pro Rogera to může být nevýhoda.“

Koho vlastně mohou kapitáni poslat do boje o Laver Cup? A kdo je kdo v jejich mančaftech?

Evropa, výběr snů

Světová jednička s okouzlujíc­í sbírkou 16 grandslamo­vých trofejí. V soukromí milý a citlivý chlapík, na kurtu až šílený válečník. Po jarním Roland Garros nedávno ovládl i US Open, načež odpočíval doma na Mallorce, takže do Prahy vyrazil se vzkříšeným elánem.

Roger Federer, Švýcarsko (2.) Podobně jako Nadal už je nyní legendou svého oboru. Výrazně se zasloužil o vznik Laver Cupu, kterému dělá reklamu nelíčenou vstřícnost­í vůči reportérům i fanouškům. Potvrzuje, že mu záleží na pověsti tenisu. Majitel 19 grandslamo­vých titulů se ji snaží ještě vyleštit. Dvacetilet­ý člen rodinného klanu pocházejíc­ího z Ruska. Znalci považují habána, jenž odmalička uctíval Federera, za nástupce současných hvězd. Letos triumfoval na pěti akcích ATP včetně dvou podniků Masters 1000 v Římě a Montrealu. Jako jeden z mála prolomil monopol Federera, Nadala, Djokoviče, Murrayho a Stana Wawrinky na poháry ze čtyř nejslavněj­ších turnajů v minulých 12 letech – v září 2014 si vystřílel vítězství na US Open. Společně se Zverevem by si časem měl podrobit říši fiftýnů, volejů a returnů. Skromný, slušně vychovaný mládenec i díky péči uznávaného kouče Günthera Bresnika postoupil do semifinále posledních dvou ročníků Roland Garros. Magnet na domácí fanoušky. Dvojnásobn­ý šampion Davis Cupu. Po třicítce vypadl z Top 10, kde si na Úžasným nadáním náleží potomek řeckých a malajských předků do Top 5. Jenže občas v sobě marně pátrá

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia