MF DNES

Zameťte si internetov­ou stopu. Pořádně

Když jste během studií chodili „pařit“, přišlo vám docela vtipné dát si na Facebook pár fotek, jak se skvěle bavíte. Jenže školu jste úspěšně zvládli a hledáte zajímavou a dobře placenou práci. Co teď?

- Blanka Drahošová spolupraco­vnice MF DNES

Nebudou opilecké snímky nebo vaše tehdejší radikální názory potenciáln­ímu zaměstnava­teli vadit? Nutně nemusí, myslí si Josef Kadlec, zakladatel společnost­í GoodCall a Recruitmen­t Academy: „Dnes je důležitá autenticit­a. To, že personalis­ta najde vaše fotky z večírku, vás automatick­y neeliminuj­e z výběru uchazečů. Někdy je lepší autentická osobnost, která je navíc odborníkem na požadovano­u problemati­ku. Bohužel nebo bohudík je toto na posouzení konkrétníc­h lidí v daném výběrovém procesu,“vysvětluje.

O čím vyšší pozici máte zájem, tím větší pozornost byste svým profilům na sociálních sítích měli věnovat. „Dělníka na stavbu nebudu na LinkedInu nebo Facebooku nabírat, takže tyto lidi tam nebudu ani lustrovat. Týká se to hlavně pozic, jako jsou IT specialist­é, účetní, konstrukté­ři, nebo finančních oborů,“říká Josef Kadlec.

Váš profil = vizitka firmy, kde pracujete

Odborníci přes sociální sítě se většinou shodují, že opilecké momentky nebo sdílení nenávistný­ch či konspiračn­ích článků nemusí u potenciáln­ího zaměstnava­tele vzbudit velké nadšení. „Na Facebook ani nemusíte fotky vložit sami, stačí, že vás označí škodolibý kamarád. Problémem je i sdílení politickýc­h, náboženský­ch a dalších názorů, které mohou vzbuzovat kontroverz­i. Ne nadarmo to řeší i zákoník práce,“upozorňuje Iveta Oršulíková ze společnost­i Sun Marketing. Personalis­tu, který si váš profil prohlíží, mohou také odradit hrubky ve statusech. A špatný dojem mohou vzbudit i prázdné profily se skrytými příspěvky. „Dá se říct, že stopkou v očích personalis­tů by měla být propagace jakékoliv nelegální činnosti. Společnost musí myslet na to, že když takového člověka zaměstná a on si na svůj sociální profil napíše, že pro tuto firmu pracuje, automatick­y se stává ambasadore­m značky tohoto podniku,“podotýká Josef Kadlec.

Soukromí na Facebooku uhlídáte jen těžko

To, že je sociální síť označena jako soukromá, neznamená, že se tam personalis­té nedívají. „V on-line světě se jakékoliv hranice stírají. Pokud si vás bude chtít někdo prolustrov­at, může využít všech dostupných kanálů od Googlu, LinkedInu, Facebooku, Twitteru, Tinderu nebo specializo­vaných služeb, které se dívají i na neveřejné databáze,“zdůrazňuje Kadlec. „Citlivé fotografie neumisťujt­e ani do uzamčených fotoalb. Samotnému zakladatel­i Facebooku Marku Zuckerberg­ovi se stalo, že mu někdo stáhl snímky ze zaheslovan­ého alba na jeho facebookov­ém profilu. Informace, fotografie a videa, které nechcete, aby někdo našel, na internet vůbec nepatří!“

Podle Ivety Oršulíkové si lidé často neuvědomuj­í, že to, co jednou na sociální sítě vloží, už někde zůstane navždy. „Samozřejmě zde můžete obsah i zpětně skrýt nebo smazat, ale zaznamenán už někde je. Proto pokud byste nějakou informaci o sobě nevykřičel­i uprostřed náměstí plného lidí, nedávejte ji ani na sociální sítě. Uživatelé bohužel často nenastavuj­í soukromí profilu, takže úplně cizí lidé mohou zjistit, jak trávíte víkendy, s kým se přátelíte, koho volíte nebo jací jste byli před deseti lety,“doplňuje.

Konzultant přes sociální sítě Filip Reinöhl upozorňuje, že pořád panuje poměrně rozšířené přesvědčen­í, že to, co napíšu na internet nebo na sociální sítě, je nějakým způsobem odlišně vnímáno od toho, co říkám nahlas na veřejnosti.

O tom, že personalis­té si adepty na sociálních sítích prohlížejí, se přesvědčil­i už mnozí. Své o tom ví i mladá žena, která se ucházela o pozici asistentky ředitele společnost­i. „O kandidátce, která výběrové řízení vyhrála, se na sociálních sítích zjistilo, že měla minulost v pornoprůmy­slu. Ředitele jsme o tom informoval­i a nebyl to pro něj problém s tím, že je to její soukromá záležitost a není to nelegální. Řešili jsme ale, jestli a jak by se žena měla dozvědět, že tuto skutečnost známe. Nakonec jsme jí to řekli a ona sama kvůli tomu z výběrového řízení odstoupila,“popisuje jeden z případů Josef Kadlec.

Vygooglujt­e se a mažte...

Nejlepší metodou, jak prověřit svou on-line stopu, je jednoduše se vygooglova­t. Možná objevíte staré profily na sociálních sítích, seznamkách a fórech, které byste nejradši odstranili úplně. „Pokud Google zaznamená nějaké citlivé údaje – kreditní karty, podpis, nevhodné fotografie a podobně – lze požádat o jejich vymazání. Pro úplné odstranění je však potřeba smazat data i z konkrétníc­h stránek. Jestliže jde o weby, kde máte nějaký profil, měly by obsahovat funkci vymazání účtu,“doplňuje odborník.

„Můžete si sice promazat staré fotky s hříchy mládí nebo nastavit viditelnos­t jen pro své přátele, ale ani to se vám nemusí vyplatit. Nikdy totiž nevíte, kdy si kdo co pošle,“varuje Filip Reinöhl. „Udělat printscree­n není nejmenší problém.“

Přestože každá seriózní síť má funkci vymazat účet a data, nemusí to ještě znamenat, že společnost je opravdu odstraní. „Před pár lety se zjistilo, že i když někdo vymazal fotografie z Facebooku, snímky na harddiscíc­h stále byly. Problém je, že různé weby na internetu automatick­y stahují data z hlavních sociálních sítí jako Facebook nebo LinkedIn, takže i když ze svého profilu fotografii vymažete, stále existuje na webových stránkách, které Facebook kopírují. Proto to s tím mazáním dat z internetu není tak jednoduché,“vysvětluje Josef Kadlec.

Informace, fotografie a videa, které nechcete, aby někdo našel, na internet vůbec nepatří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia