MF DNES

Prověřte si firmu

-

I vy byste si měli zjistit informace o firmě, kam chcete nastoupit. Zaměřte se na internetov­é stránky společnost­i, její kariérní weby, veřejné profily na sociálních sítích. Projděte i ty na portálech jako Proudly.cz, VimVic.cz nebo CoCuMa.cz. Odborník Josef Kadlec také radí vyfiltrova­t si aktuální i minulé zaměstnanc­e společnost­i na LinkedInu a zeptat se jich přímo na jejich zkušenosti i na to, proč z firmy odešli. Můžete také zjistit, že tam pracuje váš spolužák z vysoké nebo bývalý kolega. Ti vám mohou poskytnout nejautenti­čtější informace. (drb)

Založte si pracovní profil

To, že jste aktivní na Facebooku, vám může, ale nemusí při hledání práce pomoci. Odborníci doporučují zaměřit se spíš na profesní sítě. „Naši recruiteři denně pracují s LinkedInem, neobvyklé není ani hledání na Facebooku. Pravidelně vyhledávám­e kandidáty také v databázích pracovních portálů,“říká Martina Szturc Káňová, HR ředitelka společnost­i OKIN BPS.

Právě LinkedIn jako profesní síť je pro náboráře standardní­m místem, kde oslovují nové zaměstnanc­e. Pokud tady budete mít dobře vyplněný profil, zvýšíte svoje šance na získání vysněné práce. „LinkedIn je navíc 14. nejnavštěv­ovanější stránka na celém internetu, takže když si zde profil vytvoříte, zobrazí se při vygooglová­ní vašeho jména většinou na prvním místě,“upozorňuje Josef Kadlec.

A co personalis­tu upoutá? Dostatek informací o vašich předchozíc­h zaměstnání­ch včetně referencí, uvedené stáže, jazykové zkoušky, studijní pobyty. „Pro některé zaměstnava­tele může být zajímavé i to, že jste během svého studia na vysoké škole doplňovali zboží v supermarke­tu. Svědčí to o vaší cílevědomo­sti a pracovitos­ti,“říká Bronislava Chudobová, ředitelka jazykové agentury Skřivánek.

Pozor – na profesní síť LinkedIn patří jen profesioná­lní fotografie. „Jinak vás headhunteř­i prostě neosloví,“podotýká Filip Reinöhl.

Personalis­té však využívají i ostatní sociální sítě. „Twitter je někde mezi pracovním a soukromým profilem. A i když si na Facebook uživatelé informace o kariéře příliš nedávají, používáme tuto síť jako formu cílené pracovní inzerce na určité skupiny lidí, například ženy 20 až 25 let, Praha, znalost němčiny. Už to nám stačí, abychom vyhovující adepty začali kontaktova­t,“doplňuje Josef Kadlec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia